Bewaarplicht

Nut en noodzaak bewaarplicht niet aangetoond

Het onderzoek van de Erasmus Universiteit naar
het gebruik van verkeersgegevens toont geen nut
of noodzaak voor een bewaarplicht aan. Dat is
volgens Bits of Freedom de belangrijkste
conclusie van het op 21 juni gepubliceerde
rapport ‘Wie wat bewaart die heeft wat’. De
aanbieders van telefonie en internet in Nederland
kunnen in nagenoeg alle gevallen de gevraagde
gegevens verstrekken aan justitie. Toch bevelen
de onderzoekers een bewaarplicht aan.

Aldus bericht Bits of Freedom. Ondertussen kwam het ministerie van Justitie met het bericht dat het onderzoek de noodzaak wel aantoont. Het onderzoek is gebaseerd op een wensenlijstje van opsporingsambtenaren (die alles willen bewaren wat los en vast zit, ook van onschuldige mensen), en een aantal onderzoeken waarin verkeersgegevens een rol speelden. Op basis van die onderzoeken kon geen wetenschappelijke conclusie worden getrokken (de zaken waren immers aangedragen en uitgezocht door het ministerie), maar viel wel op dat de huidige wetgeving voldoet. Er waren geen zaken waar de huidige wetgeving een belemmering vormde.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.