Nieuwerrrrr dan nieuw!

Vandaag maakte de Partij R. De Vries het programma bekend. En ondanks mijn wantrouwen tegen nieuwe partijen die beloven Het Echt Allemaal Anders En Beter te gaan doen, zijn er ook wat positieve punten. Zo komt de partij met het voorstel voor gratis openbaar vervoer. Best aardig (hoewel je voor het milieu beter de fiets kan stimuleren, of biodiesel). Ook opvallend: meer geld voor ontwikkelingssamenwerking.

Iemand in hulpeloze toestand onverzorgd achterlaten is (in
Nederland) strafbaar. Toch laten we elke dag duizenden kinderen
en mensen door gebrek aan water, voedsel en medicijnen ster-
ven. Dat is volstrekt onaanvaardbaar. De grootste bedreiging van
de mensheid is niet het terrorisme waaraan jaarlijks miljarden
worden gespendeerd, maar honger en dorst, waardoor miljoenen
mensen per jaar sterven.

En er wordt gepleit voor krachtig neutraal openbaar onderwijs, en aanpassingen van artikel 23. Positieve punten dus.

Helaas zijn er ook minder doordachte punten. Zo schijnt onze democratie weer eens niet echt te zijn. Onzin natuurlijk, want een partij als D66 heeft jarenlang als enige geroepen dat de democratie anders moet, en daar stemde ook niemand op. Maar goed, de premier moet gekozen worden volgens De Vries. De visie erachter verklapt hij niet, maar het schijnt de politiek dichter bij de burger te brengen. Ik heb er een hard hoofd in. Ten eerste moet het maar eens afgelopen zijn met dat “de politiek moet dichter naar de burger”. De burger mag ook wel eens op de politiek afstappen. Je stemt op een partij, dan mag je daar ook wat van verwachten. Laat dus weten wat je vind aan degene op wie je hebt gestemd! Daarnaast moeten politici zich meer instellen op wat de gewone man/vrouw op straat vindt, wat hun belevingswereld is. En dat is nogal eens behoorlijk anders dan dat van de gemiddelde hoger opleide politicus. Kijk je niet naar die aanpassing, dan heeft het ook geen zin om het systeem te veranderen. Het systeem functioneert bij de gratie van de onderdelen, en dat zijn mensen. Het systeem is niet de oorzaak; sterker nog, ik durf te zeggen dat vergeleken met veel buitenlanden wij een prima systeem hebben, en dat is inclusief de koningin. En juist het feit dat we niet allerlei personen direct verkiezen, en er geen persoonlijkheidsstrijd van maken maar juist ook door het systeem dwingen naar de inhoud te kijken, is een sterk punt wat we niet zomaar moeten weggooien onder het mom van vernieuwingen. Vergeet niet dat men het altijd heeft over “bestuurlijke vernieuwing”, en nooit over “bestuurlijke verbetering”. Ook de frisse nieuwe PRDV niet.

Op veiligheidsgebied, een belangrijk thema, twee opvallende punten. Ten eerste legalisatie van softdrugs (goed), maar een heel eng voorstel: een nationale DNA databank waar het DNA van iedereen ligt opgeslagen. Ik hoef hopelijk de horrorscenario’s niet te schetsen. Gezien de happigheid van politie op allerlei gegevens waar ze überhaupt nu nog niets zinnigs mee kunnen een enge ontwikkeling. Nog even en je wordt al als verdachte gezien omdat je ze denken dat het in je DNA staat. De techniek en de kennis rondom DNA zijn nu nog te beperkt om zelfs maar te overwegen dat van iedere burger op te slaan. Het mijne krijgen ze in elk geval niet. Het komt uit mijn lichaam, en er is er maar 1 die daar wat over te zeggen heeft, en dat ben ik.

Om maar positief te eindigen: hij heeft wel het lef om de burger ook een beetje de les te leven. In de slotparagraaf van de proclamatie wordt erop gewezen dat de burger zelf ook moet beseffen dat de welvaart waarin wij leven niet vanzelf komt, en dat de burger ook verantwoordelijkheid moet nemen. Neem zelf initiatief, leef gezond, en neem de verantwoordelijkheid voor een prettige maatschappij.

Ik denk niet dat De Vries veel zetels zal halen met dit programma, en sommige punten vind ik ronduit eng, maar ik ben wel blij dat er ook eens een nieuwe partij opstaat die niet alleen maar schreeuwerig rechts is. We gaan langzaam vooruit.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Politiek met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Nieuwerrrrr dan nieuw!

 1. Jasper schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows 2000

  Ik vind het vooral een interessante intwikkeling in verband met de concurrentie op het politieke veld. Het lijkt me dat vooral de PvdA niet blij is met deze ontwikkeling. Al jarenlang spelen ze het stoere jongetje om maar te bewijzen dat ze niet zo soft linksig zijn als iedereen denkt aangezien iedereen elkaar na papegaait dat de electorale ruimte ligt op rechts (zie ook een opinieartikel in de volkskrant hierover). Nu krijgen ze ineens extra concurrentie op de andere kant….
  Ik bne erg beineuwd hoe ze hier mee om zullen gaan…

 2. Jasper schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows 2000

  check de politieke barometer voor de ´inpact´ van Peter R.
  Voor alsnog een leuke ontwikkeling 🙂

Reacties zijn gesloten.