Integriteitscode GroenLinks

Er is de afgelopen maanden, en zeker sinds 1 april, veel te doen geweest rondom Sam Pormes. Een van de resultaten hiervan is een “integriteitscode”. De manier waarop naar kandidaten wordt gekeken moet anders. Vanuit haar idealistische achtergrond gaat de partij er vanuit dat kandidaten volledig eerlijk zijn over een eventueel actieverleden. In het geval van Pormes ontstonden daar twijfels over. GroenLinks Integer, die zich op heeft geworpen als steun voor Pormes, heeft nu de integriteitscode geplaatst. Dat is mooi, want in de Volkskrant ontstonden al hele discussies zonder dat duidelijk was wat er nou precies in dat stuk staat.

In de inleiding wordt uitgebreid ingegaan op de dilemma’s. Kandidatencommissies staan vaak onder tijdsdruk en hebben geen tijd of mogelijkheden om het verleden van een kandidaat uit te zoeken. Ook zijn er vaak geen harde bewijzen, ook al wordt er getwijfeld. Wat doe je dan? Het stuk probeert daar volgens mij een aardige balans in de vinden (ik moet het nog een keer nalezen op precieze details). In een bijzin wordt gezegd dat, omdat de mogelijkheden van een kandidatencommissie beperkt zijn, de vraag of informatie bij de AIVD opgevraagd moet worden gesteld moet worden, en dat daar een duidelijk antwoord op moet komen – of je doet het voor alle kandidaten, of voor niemand. Dat is de enige plek waar de AIVD wordt genoemd, maar is wel gelijk voer voor felle stellingnames over de code, terwijl daarin nog veel meer staat. En dat is jammer.

Op het eerste oog is de code een doordacht stuk waarin duidelijk de overwegingen en mogelijke problemen en dilemma’s staan aangegeven. Hopelijk wordt er ook in die sfeer over doorgepraat, zonder extreme (en daarmee onrealistische) voorbeelden erbij te halen als zouden hierdoor geen voormalige actievoerders meer in de partij actief kunnen zijn.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , , . Bookmark de permalink.