Het is dus Mark

Tegen mijn verwachting in, zal ik eerlijk zeggen. Gisteren even de TV aangezet speciaal voor de verkiezing – het is verschrikkelijk dat dat allemaal live op TV moet, maar je valt er toch voor (bovendien moest ik om acht uur gaan raadsvergaderen).

Wat zal dit nou betekenen voor GroenLinks? Rita Verdonk polariseert meer, en dat had voor Links als geheel positief kunnen zijn, maar tegelijk veel strategische stemmers van GroenLinks en SP naar de PvdA kunnen dwingen. Mark Rutte is meer van het midden, wat beter is voor de politiek als geheel. Minder wij-zij tegenstellingen, minder op de persoon, meer op de inhoud. D66 zal het lastig krijgen, want Rutte is juist sterk in de linksliberale vijver waar ook D66 zijn kiezers uit wil halen. GroenLinks zou kunnen profiteren omdat de kiezers zich meer verspreiden over het midden, waardoor het niet nodig is als kiezer strategisch op te schuiven en mensen dus gerust op GroenLinks kunnen stemmen. Aan de andere kant zou het voor GroenLinks ook beter hebben kunnen uitpakken met Verdonk als VVD boegbeeld, omdat het juist voor ons makkelijk profileren is als tegenhanger van haar harde beleid.

We zullen zien, volgend jaar. Ik hoop dat GroenLinks eindelijk weer eens winst pakt, omdat wij het betere alternatief zijn voor dit kabinet. Beter dan de PvdA, want hoe goed die ook overkomt nu, als de PvdA wint krijg je straks het CDA er gratis bij. En of we dan dat menselijke beleid krijgen wat zoveel mensen willen vraag ik me af.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Politiek met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het is dus Mark

  1. CB te G schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

    Ik zei toch dat het gezonde verstand (zij het nipt) zou overwinnen. Wat ben ik blij dat het Mark Rutte is geworden. Alhoewel ik weet dat 46% van de stemmende VVD’ers het niet met me eens zal zijn.

Reacties zijn gesloten.