Kruistocht in Oostpolder

De Oostpolder is een heet hangijzer. Vorige periode is de raad akkoord gegaan met het verplaatsen van DONK naar de Oostpolder. Dit is nodig omdat de Zuidwestelijke Randweg over het sluiseiland gaat lopen, dwars door waar nu de voetbalvelden liggen. Bewoners van de zuidkant van de Oostpolder, waar de club heen moet, zijn niet blij en hebben als protest kruisen langs de rand gezet.

De gemeente heeft de kruisen weggehaald, omdat ze op gemeentegrond staan en er geen vergunning was aangevraagd. Formeel weliswaar correct, maar niet zo netjes tegenover de protesterende bewoners. Al eerder waren de kruisen verwijderd, waarop ze gewoon opnieuw waren neergezet door de omwonenden. Het schiet dus ook niet zo op. Uit het AD:

Waarschijnlijk heeft de projectleider ze laten verwijderen omdat hij de kruisen deprimerend vond. Maar dat is precies waarom we ze hebben neergezet, omdat wij de plannen van de gemeente deprimerend vinden. Wat dat betreft zijn er in ieder geval gemeenschappelijke gevoelens.

Wat vooral jammer is, is dat het op deze manier ook niet mogelijk is op een normale manier in gesprek te gaan met de omwonenden. Laat ze toch protesteren, en ga ondertussen aan de slag om een oplossing te bedenken. Want hoe meer je deze mensen dwars zit, hoe intensiever het protest zal worden. En voor DONK geldt een simpele deadline: in 2008 komt de Zuidwestelijke Randweg eraan en moet de club weg. Als dat niet naar de Oostpolder kan, doordat de bewoners daar tot het uiterste bezwaar maken, heeft de gemeente een probleem. In de raadsvergadering van 31 mei was de wethouder het met ons eens dat DONK niet de dupe mag worden, maar schatte de risico’s dat het niet op tijd zou lukken DONK te verhuizen laag in. Er was daarom geen reden om naar alternatieve lokatie’s te kijken. Ik ben benieuwd of dat vol te houden is nu de strijd zich lijkt te verharden.

Tot slot een citaat uit het Collegeakkoord 2006-2010, “Dit gaan we doen”:

Ook het nieuwe stadsbestuur gaat de burgers actief betrekken bij het nadenken over wat goed is voor Gouda.
(…)
We blijven werken aan verbetering van de communicatie met inwoners.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Politiek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.