Inkomens blijven dalen onder Balkenende

Na alle jubelberichten over de economie kan Balkenende nog niet gerust zijn dat “het zoet” er nu eindelijk is. Want vandaag bracht het CBS het bericht naar buiten dat het reëel beschikbaar inkomen voor het vierde achtereenvolgende jaar is gedaald. Kortom: het mag dan beter gaan, je houdt nog steeds minder geld over aan het eind van de maand dan 4 jaar geleden (als je al geld overhoudt natuurlijk). Zo gslaagd zijn de kabinetten Balkenende dus niet. En er wordt traditioneel geklaagd dat “links” alleen maar zorgt voor hogere kosten en teveel geld uitgeeft, maar hieruit blijkt dat dat toch echt onafhankelijk is van ideologie.
Inkomensontwikkeling (bron: CBS)

Tot 2001 steeg het reëel beschikbare inkomen elk jaar. Met het kabinet Balkenende kwam daar een eind aan. Hopelijk wegen mensen dat mee wanneer alle blije campagnepraatjes op ze af komen. We zijn er echt niet op vooruitgegaan. (bericht gezien dankzij Martijn Dadema)
Natuurlijk blijven we een welvarend land met mensen die wel wat geld kunnen missen. De goede doelen haalden vorig jaar veel meer geld binnen, ook nadat iedereen al extra gaf vanwege de tsunami. Van het kabinet krijgen we 52 euro extra vanwege de gestegen energiekosten. Er zijn genoeg mensen in dit land die daar meer aan hebben dan bijvoorbeeld ikzelf. Op de Linkse Lente site is een actie gestart om je energiegeld aan een goed doel weg te schenken zoals de Voedselbank, het Nationaal Fonds Ouderenhulp of het Jeugdsportfonds. Ik moet nog een doel uitzoeken, maar ik zal die 52 euro in ieder geval niet voor mezelf houden.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Politiek met de tags . Bookmark de permalink.