GroenLinks-o-sphere

Na het zien van Davids bericht over het Haagse politieke internet ben ik ook eens gaan spelen met de IssueCrawler. Een interessant stukje software dat netwerken zoekt op basis van een aantal websites.

Voor GroenLinks leek me dat ook wel interessant. Met verschillende instellingen liet ik de crawler los, met als startpunten groenlinks.nl, planeetgroenlinks.nl, groenlinksweblog.nl, linkselente.nl en nog een paar sites. Een wat “oppervlakkiger” zoektocht, die minder diep gaat leverde dit “GroenLinkse intranet” op (klik op het plaatje voor het hele netwerk).

GroenLinks cluster

Linkselente.nl en GroenLinks.nl zijn een duidelijk middelpunt, met eromheen de bloggende senatoren Leo Platvoet en Jos van der Lans. Zelfs femkehalsema.nl staat behoorlijk centraal, ondanks dat daar verder weinig gebeurt. Ietsje verderop staan de andere blogs die populair genoeg zijn om in het netwerk te komen, die van David Rietveld, Brechtje Paardekooper, Ans Zwerver en Selçuk Akinci.
Gaan we wat meer naar buiten, dan komt er het volgende plaatje uit rollen:

GroenLinks netwerk

In dit grotere netwerk vallen de persoonlijke blogs wat weg en zie je vooral waar GroenLinksers naartoe linken. Bieslog is blijkbaar onmisbare kost voor wie GroenLinkser is en zich op internet begeeft. De sites van GroenLinks en Linkse Lente verdwijnen hier wat naar de rand.

Er is dus een soort GroenLinkernet, een GroenLinks-o-sphere op internet, maar de banden tussen de individuele weblogs blijven vrij beperkt. Men linkt niet naar elkaar, maar wel vaak naar dezelfde sites.

(en het wordt tijd voor een leuke Planeet GroenLinks button, om ook in het netwerk terecht te komen 😉 )

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Computers, GroenLinks, Persoonlijk met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Response to GroenLinks-o-sphere

  1. Pingback: GroenLinks-o-sphere at Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.