DWARS over het verkiezingsprogramma

DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, vindt dat het verkiezingsprogramma niet genoeg lef toont. Nu ben ik zelf nooit lid geworden van DWARS omdat ik me liever met de politiek in de breedte bezig houd (wel met aandacht voor jongeren), maar de laatste tijd speelde ik wel met het idee om toch lid te worden. Er worden een paar punten uitgelicht, waaronder deze:

“Een echt progressief programma spreekt zich uit voor het afschaffen van het burgerlijk huwelijk. De overheid mag mensen die kiezen voor een bepaalde samenlevingsvorm niet bevoordelen boven anderen. Natuurlijk moeten samenlevingscontracten mogelijk blijven, maar dan ook voor meer dan twee mensen.” aldus Steven de Vries, politiek voorzitter van DWARS.

Sorry Steven, maar hoe mooi progressief dat idee ook is, door het burgerlijk huwelijk af te schaffen beslis je voor heel veel mensen over hun persoonlijk leven en een (meestal bewuste) keuze die ze hebben gemaakt. Wat is er toch mis met het burgerlijk huwelijk dat het afgeschaft moet worden? Twee mensen kiezen bewust voor elkaar, en willen dat vastleggen. Daar zitten voordelen aan, voordelen die inmiddels ook voor andere samenlevingsvormen gelden. Het is in sommige gevallen ook gewoon handig om, als je met elkaar verder wilt in het leven, dat op een formele manier vast te leggen. Het huwelijk is niet voor niets iets dat al zo lang als we een cultuur hebben bestaat. Dat betekent niet dat andere vormen onmogelijk zouden moeten zijn, maar dit is wel erg radikaal om het radikale.
Ook het standpunt over de NAVO snap ik niet helemaal. Je kan erover vinden wat je wilt (een achterhaald samenwerkingsverband dat stamt uit de Koude Oorlog), maar voorlopig staat vooral Europa zelf in de weg bij millitaire integratie en heeft het weinig zin om uit de NAVO te stappen. Die kunnen juist ook veel goed werk doen om vrede te handhaven, en hebben de afgelopen jaren laten zien daarbij slagvaardiger dan de VN te kunnen optreden. Op de lange termijn kan een NAVO wellicht overbodig gemaakt worden, maar tot die tijd zullen we ze nog wel eens nodig hebben.

Ik ben wel benieuwd naar alle amendementen die eraan komen op de 30e. Tot nu toe heb ik nog weinig gezien dat mij echt kan bekoren, en is het vooral amenderen op de vierkante millimeter. In grote lijnen lijkt het programma goed te zijn ontvangen, ondanks de door sommige verfoeide “vrijzinnige” toon.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, GroenLinks met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op DWARS over het verkiezingsprogramma

  1. Richard Wouters schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

    De werkgroep Europa van GroenLinks is inmiddels een compromisamendement overeengekomen met Dwars waardoor Nederland voorlopig in de NAVO mag blijven. Een zorg minder voor Jaap de Hoop Scheffer…

Reacties zijn gesloten.