Loungen & amenderen

Linkse LenteGisteren was dan de Linkse Lente Lounge, de campagneaftrap van GroenLinks. Vorig jaar moest ik ‘m missen, dit jaar had ik geen probleem om de plek vrij te houden in mijn agenda. In de hal voor de lift liep ik al gelijk David Rietveld tegen het lijf, met het bekende “ik ken ‘m alleen van z’n weblog zou dat ‘m zijn” vragende blikken van beide kanten. Even gezellig gepraat toen al snel het optreden begon van een Iraanse band. De muziek an sich was leuk, bij de zanger dacht ik “dat kan ik ook” en dat wil wat zeggen gezien mijn zangkwaliteiten.

Sara Kroos moest wel erg vaak op haar teksten kijken maar kan ten minste wel goed zingen. Haar ode aan Femke als uitsmijter was leuk dramatisch. Er zit een meezinger in met zwaaiende aanstekers, als het publiek een beetje meedoet. Zij is de lente, de linkse lente, zij is die wervelwind van links.
De speech van Femke was lang en geeft je als blanke heterosexuele getrouwde man het idee dat je een beetje vreemd bent in deze moderne maatschappij vol vrouwen, homo’s en vrijbuiters. Het is jammer dat Femke het thuisvoordeel niet uitspeelde en een wat meer ontspannen vorm had gekozen. Gooi je haar los!

Ellen ten Damme boeide me niet zo, dus maakte ik van de gelegenheid gebruik wat rond te lopen en te kletsen. Selcuk kwam ik al snel tegen, en daarna kwamen Linda en Mattias langs om steun te verzamelen voor hun amendement. Ik werd ter plekke gepromoveerd tot aansprekende naam (ik heb een weblog, en Planeet GroenLinks), dus de Groningse GroenLinksers kunnen wat mij betreft niet meer stuk. Een bijzonder digitale fractie trouwens, waar ze op 1 na allemaal een weblog hebben.

Het leukste onderdeel van het festival vond ik het speeddaten met verantwoorde ondernemers. Ik was aangeschoven bij Frank van Boerenverstand, een organisatie die stadsbewoner en boer weer bij elkaar wil brengen en adviseert over milieuvriendelijk boeren. Dat was mede voor het Progressief Groene Hartberaad, om inspiratie op te doen voor het uiteindelijke manifest. Het Groene Hart is immers een samenspel van steden en platteland, dus voor een kwalitatief Groene Hart is samenwerking met boeren een voorwaarde.

Na het eten schoof ik aan bij de tafel met Kees Vendrik om te kijken of mijn amendement nog aanpassing behoefde. Vooral omdat het gemeentefonds een financiëel oerwoud is waar ik nog lang niet zoveel vanaf weet. Gelukkig was Vendrik het met me eens dat de “perverse prikkel” zoals hij die noemde, het bouwen dat veel meer geld oplevert dan groen, moet verdwijnen. Ik ben benieuwd wat hij van mijn uiteindelijke amendement vindt (ik kon zijn ideeën namelijk niet terugvinden in het programma).

Amendement verzondenHet uiteindelijke amendement, zojuist verstuurd, ziet er zo uit:

“Gemeentes in Nationale Landschappen moeten (bijvoorbeeld via het gemeentefonds) financiëel worden gecompenseerd voor het instandhouden en aanleggen van groene ruimte. Op uitbreiden in het groen moet een toeslag komen. Zo wordt gestimuleerd te investeren in groene in plaats van bebouwde ruimte.”

Het amendement wordt ingediend namens de afdeling Gouda en twee Provinciale Statenleden (Utrecht en Noord-Holland). Hopelijk neemt het congres het aan op 30 september en laat het zien dat we ook echt dé groene partij van Nederland zijn.

Na het gesprekje met Vendrik ben ik blijven plakken aan die tafel en heb verder nog lang en gezellig gekletst met Judith (fractievoorzitster A’dam), Selçuk, Rogier en allerlei anderen. Erg gezellig, en ik moest nog opschieten om de laatste trein te kunnen halen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Persoonlijk, Politiek met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.