Donner botst met Verhagen over democratie

Minister Donner praat altijd formeel juridisch. Dus ook als het over de sharia gaat. De grondwet in Nederland is simpel: als 2/3 van de Tweede Kamer ‘m wil veranderen, dan kan dat (en dan in het volgende parlement weer een meerderheid). Dus als 2/3 van Nederland de sharia wil invoeren, dan kan dat. Of die resterende 1/3 dat leuk vindt doet er dan niet zo toe. Zo werkt de democratie nou eenmaal. Gelukkig houdt Donner dan ook vast aan zijn uitspraak, ondanks de ophef. Zo vindt Maxime Verhagen dat standpunten over het geloof een reden moeten kunnen zijn om een partij te verbieden, waarmee je je op een ingezeept hellend vlak naar beneden begeeft.

Ik ben niet gelovig, maar het komt niet in me op om CDA, CU en SGP te laten verbieden omdat zij geloof en politiek met elkaar vermengen. Het zou belachelijk zijn als de SGP verboden wordt omdat zij Nederland op basis van de bijbel, in plaats van de grondwet, willen besturen. Het maakt niet uit hoe je het met een partij oneens bent, ze hebben het recht te bestaan en verandering te willen, zo lang ze zich in het hier en nu maar aan de wet houden. Verhagen morrelt aan de basis van de democratie, en dat maakt hem heel erg eng. Juist in de Tweede Kamer verwacht je dat de volksvertegenwoordigers voor een gezonde democratie zijn, waarin tegenspraak is en andere meningen te horen zijn. Over de uitspraken van Verhagen zou ophef moeten ontstaan, niet die van Donner.

Wie wat meer wil lezen over de sharia kan trouwens eens langsgaan op het weblog van onderzoeker Martijn de Koning. Zeer interessant voor iedereen die wat meer wil lezen over moslims in Nederland.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Politiek met de tags . Bookmark de permalink.

4 reacties op Donner botst met Verhagen over democratie

 1. Martijn schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.6 op Windows XP

  Dank je. Heb je trouwens het stukje gelezen in AD/Groene Hart over de huiswerkbegeleiding?
  http://martijn.religionresearch.org/?p=1599

 2. Henk de Boer schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.1 op Windows XP

  Donner poneert een stelling die grondwettelijk juist is. Feit is feit. Tweederde is tweederde. Alleen we moeten er voor zorgen dat het geen tweederde wordt.

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.5 op Ubuntu

  Zolang Verhagen dat maar niet gaat proberen, want die denkt alleen aan verbieden en dwang. We moeten trots zijn op onze vrijheden en mensen laten meedoen. In plaats daarvan wordt er nu weer een soort tweedeling gecreëerd: iedereen mag proberen de grondwet veranderd te krijgen, behalve… Alle Nederlanders zijn gelijk, maar sommigen zijn gelijker dan anderen. Dat is het ergerlijke aan die hele ophef.

 4. Hilde Niezen schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.6 op Windows XP

  Formeel juridisch mankeert er inderdaad niet zo veel aan. We kunnen zelfs democratisch beslissen om de hele democratie maar af te schaffen. Hartstikke leuk, zo’n academische discussie. Maar had Donner misschien niet beter met een ander voorbeeld kunnen komen? Dit is koren op de molen voor alle islam-haters en, erger nog, het geeft nieuwe voeding aan de angst voor de islam die er in de samenleving is. Een minister zou beter moeten weten.

Reacties zijn gesloten.