Femke on Tour (5) – Hello, Amsterdam!

Bij de Music Hall

Saranna in GroenLinks outfit, folderklaarNa alle file-omzwervingen en wachten op een billboard kon de bus de ArenA Boulevard oprijden. In de Heineken Music Hall was het Spits Career Event met naast heel veen bedrijfsstandjes debatten tussen politici. Femke zou hier op gaan treden, terwijl buiten werd gefolderd. Zoals in Utrecht een delegatie van Utrechtse politici aanwezig was, waren hier enkele Amsterdamse leden aanwezig. En natuurlijk kandidaat-kamerlid Saranna Maureau, die enthousiast meefolderde. Voor de gelegenheid trok ik ook een GroeiMee jasje aan, al was het maar voor het echte “embedded” gevoel. Een mooie helm had het helemaal afgemaakt!

Embedded blogger Michel

Binnen gebeurde het natuurlijk, dus snel geregistreerd (als Young Professional, zo voelde ik me wel vandaag) en richting debat. Daar pikte ik nog net een staartje Marijnissen vs Rutte mee, een debat dat onbeslist eindigde. De debatleiders, Lijst-0 presentatoren Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink, deden het beter dan ik had verwacht (niet alleen maar lol en simpel). De tijd om echt inhoudelijk te worden ontbrak wel, het was meer standpunten roepen dan echt de diepte ingaan over waarom de plannen van de één nou beter waren dan die van de ander.

Femke ging de strijd aan met het CDA, die het niet aan hadden gedurfd hun lijsttrekker te sturen. In plaats daarvan stond Maxime Verhagen er. Voor het eerst hoorden het publiek en Femke hem iets zeggen over milieu. Zoals ook de staatssecretaris ‘s ochtends was het veel mooie woorden over hoe belangrijk het allemaal was, maar toen het over de afgeschafte subsidies ging had hij geen weerwoord. Femke begon haar verhaal wat uitgebreid (eerst over dat we zoveel banen creëren), om vervolgens uit te leggen dat de lasten worden verplaatst naar “de vervuiler betaalt”. Doordat Verhagen allerlei zijsporen aanboorde kwam het debat over milieu inhoudelijk weinig uit de verf, hoewel er later door een publieksvraag nog even over werd gesproken.

Het debat op het Career Event

Op andere punten scoorde Femke goed, ze was meer to the point dan Verhagen, met als toppunt op de vraag wat veiligheid voor hun beiden nou was de opmerking “Zal ik de vraag maar even beantwoorden, dat lijkt me zinniger”. Goed om te zien dat juist op het punt veiligheid GroenLinks een duidelijk standpunt naar voren bracht (pakkans vergroten) en Femke het simpel en duidelijk onder woorden bracht: als vrouw (de vraagsteller was een vrouw) moet je overdag en ‘s nachts rond kunnen lopen en fietsen, zonder je zorgen te hoeven maken over mogelijke criminaliteit.

Debat op het Career Event

Aan het eind van het debat werd gevraagd wie de winnaar was. Met overweldigende meerderheid was dat Femke geworden. Hopelijk hielp het de zwevende kiezers die ik tegen was gekomen om voor GroenLinks in plaats van de PvdA te kiezen.

En daarmee eindigde de dag als embedded blogger voor mij. Ik heb met veel plezier verslag gedaan, jammer alleen dat de file ervoor zorgde dat Femke eerder weg moest en ik dus niet alsnog een gesigneerd boek heb kunnen bemachtigen. Misschien bezoek ik nog wel een andere tussenstop van de tour om dat voor elkaar te krijgen.

Afgaande op vandaag, met een blije en positieve sfeer die we ook naar buiten weten over te brengen, moet er toch meer inzitten voor GroenLinks dan de peilingen nu. Milieu komt toch ineens op als thema deze verkiezingen, en inhoudelijk staat het programma er. Wie weet kan Femke dan de belofte, dat als GroenLinks de grootste partij wordt er een vrouwelijke premier komt, dan wel inlossen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags . Bookmark de permalink.

4 Responses to Femke on Tour (5) – Hello, Amsterdam!

 1. Richard Wouters schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Mooie verslaglegging, Michel. Leuk om te lezen dat Femke het debat gewonnen heeft.
  Heb jij vandaag foto’s gemaakt waar Kathalijne goed op staat? Of moet ik daarvoor bij Jeroen zijn?
  Groet, Richard

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0 op Ubuntu

  Bij Jeroen heb je denk ik meer kans, of zoek even op Flickr bij de foto’s in Utrecht.

 3. Gebruikt Firefox 1.5.0.7 op Mandriva

  Leuk verhaal! Alleen, meer to the point zijn dan Maxime Verhagen is niet echt moeilijk… We hebbben het hier over de winnaar van de zwetsprijs 😉 (versus de winnares van de klare taal-prijs!)

 4. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Embedded in Femke…

  brrrrr

Reacties zijn gesloten.