14 – 0

Zoals ik al meldde stonden er een hoop moties gepland voor woensdag. Algemene Beschouwingen, het gaat over alles en dus liepen de onderwerpen uiteen. De hoofdlijnen van de begroting werden gesteund, dus kwam het aan om op details nog wat ideologische punten te scoren.

Bij de beantwoording in eerste termijn van het college werd één ding duidelijk: alle moties werden afgeraden. Van een enkele werd de strekking overgenomen (zoals de SP motie, mede ondertekend door GroenLinks, over het rijden op aardgas van (semi-)gemeentelijke voertuigen). Verder kwam het dus op de raad aan. En die was behoorlijk verdeeld. Geen enkele motie kwam zelfs maar in de buurt van een meerderheid.

Op dat moment had ik de Open Standaarden/Open Source motie al ingetrokken. De wethouder zei dat men al erg hard werkte aan open standaarden en daarover contact had met OSOSS.nl. Die zou zelfs doorverwijzen naar Gouda. Leuk, want ik merk echt helemaal niets van enige OS/OSS gebruik (webmail: Exchange. documenten: MS Word .doc. Etc). Maar als de wethouder dat zo zegt weet je al dat er waarschijnlijk weinig steun overblijft. De PvdA zag het principe niet zo en vond dat de ICT afdeling zelf maar moest uitmaken wat ze deden. De motie heb ik dus maar aangehouden om eerst even de organisatie van binnen te gaan bekijken, en dan te bezien of hier nog een motie voor nodig is. Ik ben bang van wel, maar de motie gisteren inbrengen had waarschijnlijk niet geholpen. Wordt zeker vervolgd.

Over het groen parkeren was een misverstandje waardoor Pierre deze niet in zijn betoog had meegenomen. De verdediging ervan was dus wat lastig, want die begon met een reactie van de wethouder. Die vond het allemaal maar bureaucratisch gedoe en had weinig zin de motie uit te voeren. Ook de andere partijen waren bang dat het erg duur zou zijn om een extra letter op de vergunning te zetten, en de soms verwarrende energielabelclassificatie hielp daar ook niet bij (per categorie auto, waardoor soms vervuilende auto’s ook een A-klasse hebben). Deze motie trok ik dus ook maar terug, maar er was wel een effect: er was namelijk wel interesse om verder te kijken naar “vergroening” van belastingtarieven, en dat gaat dus begin volgend jaar terugkomen in de raad. En dat was ook een van de doelen van de motie: het onderwerp onder de aandacht brengen en bewustwording creëren. Dus ondanks dat het beter voor het milieu was geweest als de motie was aangenomen ben ik toch wel tevreden.

Uiteindelijk werd de programmabegroting zonder wijziging of motie aangenomen, 6 uur na aanvang van de vergadering. Toch waren het wel aardige Algemene Beschouwingen. Iedereen kon even z’n punt maken, en dat was leuk om te horen. Hopelijk hebben we volgende keer ook echt geld om te verdelen, zodat die ideologische punten niet bij woorden blijven. En worden er dan wat meer moties aangenomen. Dan zal de oppositie zich wel verder moeten organiseren. De VVD begon leuk met een krachtig verhaal, maar maakte het niet verder af door concreet aan te geven wat er anders moest. Eigenlijk lagen hun wensen in de lijn van het bestuursakkoord. Gouda 50+ steunt het bestuursakkoord, de SP zit weer in een hele andere ideologische hoek, en zo schiet het niet zo op. De verhalen waren ook vooral lange betogen, voor debat was er weinig ruimte.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gouda, GroenLinks, Persoonlijk, Politiek met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op 14 – 0

 1. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  “…Op dit moment wordt er hard gewerkt door een team van wetenschappers om een allesomvattende matie te ontwerpen. Deze zogenaamde universele motie moet voor alles en iedereen te gebruiken zijn en in te zetten zijn op strategische momenten. De winst die te behalen valt door alle moties te vervangen door deze ene universele motie wordt geschat op meerdere miljarden euro’s. Tevens kunnen raadsleden dan een uurtje eerder naar huis…”

 2. Hilde Niezen schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0 op Windows XP

  Dat zal wel motie 42 worden dan

 3. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  @Hilde: Geweldig! Je kent je klassiekers 🙂

 4. Gouwenaar schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  huh?

Reacties zijn gesloten.