Formatie

Misschien wordt het tijd om brutaal te zijn. Balkenende ziet het absoluut niet zitten om met de SP samen te werken, maar wordt ondertussen wel enthousiast over samenwerking met PvdA. Oftewel: CDA-PvdA-ChristenUnie. Een kabinet waarin de PvdA alles te verliezen heeft, en dat de politieke verhoudingen in het land maar heel matig weergeeft.

Misschien moet de PvdA maar een soort Goesje doen. Wouter, ga tussen de gesprekken met JP door lekker koffie drinken met Jan en Femke. Ook tussen links zitten verschillen, maar daar kom je er makkelijker uit dan met het CDA. Stel een soort basisprogramma op, waarmee je op de thee kan bij Alexander, Marianne en André. En voila, je hebt een meerderheid, en een regeringsverdrag.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

8 Responses to Formatie

 1. Gouwenaar schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  ..oftewel de (s)linkse manier van een formatie voorbereiden. Michel je brengt mensen op verkeerde ideeen.
  Ik zeg dat als het CDA niet slaagt met de formatie zij gewoon het stokje over moeten dragen aan de PvdA. Laat de linkse regering maar hun debut maken. In die tijd kan het CDA weer haar opmars voorbereiden, want ja een regering met alleen maar linkse rakkers is geen lang leven beschoren. Ze hebben, op pvda na dan, geen enkele bestuurlijke ervaring. O ja binnenlands Bestuur had onlangs de samenstelling van colleges van alle gemeenten in Nederland onderzocht.
  Wat blijkt.. er zijn maar 5 stadsbesturen waar de SP onderdeel van uit maakt. Schiedam, Oss, Nijmegen (havanna aan de waal) en….
  En GL? wat meer, niet veel meer.

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0 op Ubuntu

  (s)links? Ik heb gewoon goed naar het CDA in Goes gekeken 🙂

  Die ervaring is er trouwens wel. Bij PvdA sowieso, bij GroenLinks ook (1 op de 7 gemeentes heeft 1 of meer GroenLinks wethouders, waaronder de 4 grote steden) evenals ChristenUnie. PvdD niet, maar zoals elke partij hebben zij ook een achterban waaruit geschikte bestuurders gehaald kunnen worden. SP heeft niet zoveel wethouders, dat heeft ook met henzelf te maken (niet willen, zelf aangeven niet te kunnen). Landelijk ligt dat wel anders. Ze doen trouwens ook in Eindhoven mee, toch ook geen kleine gemeente.

  Geen probleem, dus. En misschien dat we dan eindelijk wat stabiliteit krijgen, want onder het CDA hebben we 3 kabinetten in 4 jaar gehad, en dat is nou geen toonbeeld van goed bestuur. Ligt natuurlijk ook aan de VVD (Zalm die Balkenende vertelt wat te doen, en de VVD die te bang is om Verdonk aan te pakken), maar JPB blijft toch de hoofdverantwoordelijke voor de Italiaanse toestanden hier.

 3. Gouwenaar schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  By the way.. waarom staat er welkom terug Gouwenaar?? 😉

 4. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows NT

  Jammer dat je bij het klappen van de kabinetten niet wijst naar de werkelijke ‘schuldigen’ namelijk in het eerste geval de over zichzelf heen rollende LPF en bij de laatste het mannetje Pechtold… De VVD mag zichzelf hier wel een paar verwijten maken, maar het is toch hoofdzakelijk de grootste partij geweest die hier een hand in heeft gehad. De VVD heeft weinig tot geen schuld aan de falende kabinetten gehad. Het is één ding dat Zalm zegt wat Balkenende moet doen, maar het is een ander ding dat Balkenende er naar luisterd. Een goed staatsman laat zich altijd adviseren door mensen die het beter weten.

  Jammer is inderdaad dat de landelijke politiek niet wat vaker kijkt naar hoe de partijen samen weten te werken op lokaal niveau. Het is namelijk niet eens onmogelijk dat GL en de VVD goed samen weten te werken op een aantal vlakken. Dat maakt een hoop extra kabinetten mogelijk.

 5. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0 op Ubuntu

  Chris: De VVD heeft er in zoverre schuld aan gehad dat ze (uit angst?) kozen voor Verdonk in plaats van het kabinet. Ondanks de capriolen van D66 (ze hadden er trouwens al eerder uit moeten stappen, dus eigenlijk was dit een soort goedmakertje). En de hele crisis werd uitermate slecht gemanaged door Balkenende. Net als bij de LPF, hoe onstabiel die partij ook was.

  Dat GL en VVD kunnen samenwerken wordt al her en der bewezen (hangt wel af van of de plaatselijke VVD meer liberaal of meer conservatief is), maar je komt dan al snel op een kabinet met verliezers, en dat zou de kiezer geen recht doen.

 6. Gouwenaar schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  …femke noemt zich niet voor niets links liberalistisch. Het is een en dezelfde kliek. D66 GL en VVD.
  Gewoon Cda: christian democraten.

  Michel ik vind wel dat je vaak te veel balkenende wat verwijt. Als D66 echt een democratische partij was met ballen dan hadden ze al bij het mislukken van het wetsvoorstel over de gekozen burgemeester het kabinet laten vallen. Ze hadden het toen nog democratisch afgewimpeld door een congres met leden te organiseren waarin ze dan zouden moeten stemmen over de toekomst van het kabinet met d66. Uiteindelijk kozen ze voor het safe een gingen nog de uitdaging aan. De derde maal was scheepsrecht kennelijk en om na dreigementen over te gaan naar daden, vielen over een affaire van niks over ayaan hirsi baily en lieten ze het kabinet vallen. Phoo wat een actie van de linksliberalen. Nog even wat naar links draaien en ze worden de nieuwe GL.

  Oja, michel ken jij het volgende spreekwoord; met onwillige honden is het……………….
  Juist, zo is het ook met een premierschap of een leider/vertegenwoordiger/voorzitter what ever, van een groep. Je kunt als bestuurder nog zo hard trekken en willen, maar toch zijn het ook de andere groepsleden die de koers of het product van de samenwerking bepalen. Dus dat over de LPF en D66 heeft niks met de kwaliteiten van JP als bestuurder te maken.
  Gelet op je reactie op het bericht van Chris, denk ik dat Gl nog niet echte ervaring daarmee heeft. Dat komt misschien wel..als ze “een proef periode” krijgen wanneer ze even in een linkse regering komen te zitten.

 7. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0 op Ubuntu

  JP heeft meerdere keren zwak opgetreden, en de crisis van dit voorjaar werd door hemzelf veroorzaakt (“de minister moest er ook mee kunnen instemmen”) en vervolgens slecht gemanaged (wie had de regie? waarom kreeg hij zijn kabinet niet op 1 lijn? Waarom zette hij de VVD niet onder druk Verdonk te vervangen? En als hij dat deed, waarom lukte dat niet?). Een debatje dat bijna schriftelijk afgedaan had kunnen worden liet het kabinet op het meest onwaarschijnlijke moment ontploffen. Daar had Balkenende wat aan moeten doen. Zoals hij ook leiderschap had moeten tonen bij de ruziënde LPF-ers. Of gewoon niet met ze gaan regeren. Sorry Christian, JP zal niet de geschiedenis ingaan als een groot staatsman a la Lubbers.

  Voorlopig moeten we maar afwachten wat er gebeurt. Balkenende lijkt nu niet zijn politieke plicht te willen vervullen door met de SP te regeren. Daarmee maakt hij de meest logische coalitie onmogelijk en keert hij zich definitief af van een echt sociaal beleid. Jammer. Misschien dat ik daarom beter met VVD-ers kan opschieten, die zijn socialer dan christen-democraten.

 8. Gouwenaar schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Dat zal nog leuk worden als ik ooit over 4 jaar in de raad zal komen 😉

Reacties zijn gesloten.