Ajax met PTSS

Door dit bericht afgelopen week werd ik eraan herinnerd dat ik nog niets had geschreven over één van de mooiste en indrukwekkende voorstellingen die ik de afgelopen jaren heb gezien in de schouwburg: Ajax van het NNT.

Het stuk is een bewerking van Ajax van Sophocles. De held Ajax draait in de Trojaanse oorlog helemaal door en wil z’n strijdmakkers vermoorden. Door de godin Athene wordt hij misleid en vermoordt een kudde schapen. Als hij wakker wordt in het bloed is hij zijn eer kwijt en pleegt uiteindelijk zelfmoord.

Ajax wordt begraven (Foto NNT.nl)De aankleding is modern: een grote legertent, moderne uniformen. In de tent staan rijen kisten, als doodskisten die in een loods staan te wachten. Het koor wordt gevormd door 5 veteranen uit diverse vredesmissies (o.a. Libanon, Bosnië). Ze praten niet, maar staan erbij. Tussendoor zijn fragmenten van interviews met de veteranen te zien over hoe ze zich voelden in de oorlogssituaties en bij thuiskomst. Dat zijn heftige verhalen. De gekte van Ajax sluit er naadloos bij aan.

De klassieke details zitten er mooi in. Het noodlot zie je al van verre aankomen, godin Athene stuurt alles aan en is vrijwel continu op de achtergrond aanwezig. Vanaf het begin is er een afstand tussen Ajax en de rest. Op een gegeven moment krijgt hij het cijfer “4” op z’n voorhoofd getekend, waarvan je niet weet wat het betekent totdat op de beelden een veteraan vertelt hoe hij gewonde lokale bewoners moest beoordelen wie medische hulp moest krijgen. Wie gelijk kon worden geholpen kreeg een “1” op het voorhoofd, wie waarschijnlijk binnen 24 uur toch wel zou overlijden een “4”. Zonder enige medische opleiding moest hij zo over leven en dood beslissen.

Het geheel wordt prachtig geacteerd, zonder overdrijving of onnodig drama. De woede spatte af van de broer van Ajax, op het moment dat hem verboden wordt zijn broer te begraven. Het soldaatje spelen van Ajax en zijn zoon, waarbij het hoofd van zijn vrouw als mitrailleur wordt gebruikt. De moeite die Ajax heeft om zelfmoord te plegen.

Het was het langste applaus dat ik heb meegemaakt in de schouwburg, en volgens mij volledig terecht.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Persoonlijk met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Ajax met PTSS

  1. irene schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

    Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb de voorstelling ook gezien, en het verhaal met de 1 en 4 vond ik zó indrukwekkend. Het hele toneelstuk trouwens.

  2. Pingback: Kindsoldaten gezocht at Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.