Randstadprovincie

Wat moeten we met een randstadprovincie? Die vraag komt op ons als bestuurders af. Vaste reactant Christian Leroux heeft nu een eigen weblog en schrijft onder andere dit:

Ondanks de goede bedoelingen van de oud-premier en zijn garde (wat overigens weer de zoveelste adviesgroep van Nederland is), roept het rapport wat vraagtekens op. In Binnenlands Bestuur van de afgelopen week (04/07), stond dat het rapport weinig draagvlak heeft onder de bestuurders en zelf dreigde de bureaula in te gaan. Niet verwonderlijk, want het concept randstadbestuur draagt naar mijn inziens niet bij aan de problemen die er in feite zijn in bestuurlijk Nederland.

Zijn invalshoek is behoorlijk bestuur, met als voorbeeld Milieudefensie die dit weekend nog tegen Westergouwe ageerde. Is de veronderstelde “stroperigheid” niet juist nodig om goede besluiten met goed draagvlak te nemen? Zijn conclusie: kijk nou eerst naar hoe het huidige systeem beter kan, voor je met allerlei nieuwe systemen aankomt.

Daar ben ik het er wel mee eens. Waarom is er niemand die denkt “met het oude systeem was de Randstad ook ooit nummer 5 in de ranglijst”? Het kan best. Goed en efficiënt bestuur is geen kwestie van systeem, het is vooral een kwestie van cultuur. Op wat voor wijze betrek je burgers, hoe kom je tot je besluit, hoe draag je dat uit? Dat kan in het huidige systeem prima.

Vanuit mijn GroenLinkse optiek wil ik daar nog wel een punt aan toevoegen: wat betekent een Randstadprovincie  voor het Groene Hart? Het rapport Kok (PDF)  is vooral een economisch verhaal. Het Groene Hart wordt er slechts genoemd in relatie tot problemen (met name bereikbaarheid), en maar 2 keer genoemd als kwaliteit. De visie op het Groene Hart moet samenhangen met die op de Randstad. Er liggen al allerlei prachtige plannen voor het Groene Hart, die in relatie staan tot het omliggende stedelijk gebied, en die zeer duidelijk zijn. Daar heb je geen Randstadprovincie voor nodig. Natuurlijk, elke provincie heeft z’n belangen, maar die belangen komen vooral voort uit gemeentes. Daarvoor hoef je de huidige 3 Randstad/Groene Hart provincies niet voor af te schaffen.

Mijn angst is dat een Randstadprovincie vooral vanuit oude economische motieven  zal opereren. Meer wegen en snelwegen die het Groene Hart versnipperen (bestuurders hebben een beetje een blinde vlek als het om bereikbaarheid gaat, en vergeten al snel OV en fiets als goedkoper alternatief), meer huizenbouw (er moeten mensen kunnen wonen!), meer industrieterreinen (er moet gewerkt worden!). Nog los van de terechte opmerking van Christian over besluitvorming, want als het om daadkracht gaat zal je straks zien dat zo’n Randstadprovincie ten koste gaat van lokaal bestuur en lokale belangen. Dat kan terecht zijn, maar het lijkt me niet de juiste weg om fouten die de provincie nu maakt proberen te “herstellen” door een heel nieuw systeem. Laat de provincie het nu eerst maar eens goed doen. Durf maar eens “nee” te zeggen tegen gemeentes die het Groene Hart verrommelen met weer een wijkje, weer een industrieterrein. De bestuurlijke afspraak is: eigen behoefte. Dus niet eigen behoefte + duizenden extra woningen.

Ook wat mij betreft mag die Randstadprovincie van de baan. Zullen we eerst maar zorgen voor goede provinciale verkiezingen op 7 maart?

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Politiek met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Randstadprovincie

 1. louie krol schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  de randstad als één provinsie is als begin goed genoeg maar we moeten ook af van alle kleine gemeentes in dit gebied bijvoorbeeld ongeveer 1 miljoen inwooners per gemeente dan hou je de 7 over dat zal wel flink wat bureaucratie schelen zodat er kan dan beter worden ingespeelt op de veranderingen die de globalistatie met zich meebreng. Ze zouden ook van de overige provinsies een paar super provinsies moeten maken hierdoor kunnen gebieden beter ontwikelen in waar ze juist heel goed in zijn. hierdoor kunnen we als geheel nederland beter ontwikelen en kunnen we een hogere economische groei behalen dan de huidige 3%.

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.1 op Ubuntu

  Ik moet er niet aan denken dat we zulke enorme gemeentes gaan maken. Dan staat het bestuur veel en veel te ver van de burger af. Juist het lokale, het dichtbije, maakt gemeentelijk bestuur zo sterk.

  De landelijke overheid is prima uitgerust om zich over globalisering druk te maken. Dat hoeven wij niet te doen, en dat moeten we ook niet willen doen op lager bestuursniveau.

  Tot slot hoop ik dat we Nederland gaan ontwikkelen zodat ons welzijn met meer dan 3% per jaar groeit. Dat is meer waard dan extra geld. Juist de Randstadprovincie is teveel gericht op economische groei, maar ten koste van de leefbaarheid. En dat laatste vinden mensen uiteindelijk belangrijker.

 3. Chris schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  hoi:)

Reacties zijn gesloten.