De koers is goed

All over Planeet GroenLinks vandaag het artikel in de Volkskrant: “Verzet in GroenLinks tegen Halsema”. Wat is er toch aan de hand? Staat de partij op springen?

Welnee. Het begon allemaal met deze motie. Waar mijn naam trouwens ook onder staat. In die motie staan 2 verzoeken: 12 provinciale discussiebijeenkomsten voor leden over de verkiezingen en de koers van GroenLinks, en een onafhankelijke commissie om dat verder uit te werken in een evaluatie.

Om dan gelijk de hele koers in twijfel te trekken (“Het feit dat 80 procent van de partijleden deze door Halsema voorgestane lijn afgelopen najaar steunde, wil niet zeggen dat het protest is verstomd”) is wat overdreven. De partijleden staan achter de progressieve koers, en dat is ook logisch voor een progressieve partij. Het is daarmee ook niet de koers van Femke Halsema alleen, maar van bijna alle GroenLinksers.

Die koers is wat mij betreft ook goed. Te lang zijn de linkse partijen vooral bezig geweest met kortzichtig helpen. Geef ze maar geld, ruime en lange uitkeringen, en dan wordt iedereen vanzelf gelukkig. Nu staat het meedoen voorop. Een beetje het idee van “geef ze een vis en ze hebben vandaag te eten, geef ze een hengel en ze kunnen zelf voor hun eten zorgen”. Daarmee zijn mensen veel meer geholpen – bijna iedereen heeft liever een baan dan een hoge uitkering. Het meedoen (of dat nou via betaald werk of vrijwilligerswerk is) werkt ook positief voor de zelfwaardering. Zeker als je wat ouder bent, en altijd hard hebt gewerkt voor je geld, is werkeloosheid ook een flinke mentale klap: het gevoel je hand op te moeten houden voor geld, zonder er iets voor te doen, terwijl je zoveel kán. In het huidige systeem wordt het nog te weinig als prioriteit gezien om mensen duurzaam te helpen, en is te het makkelijk mensen met een uitkering thuis te laten zitten. In die mensen moet dus juist geïnvesteerd worden, en dat is wat GroenLinks wil.

Dat heeft wel gevolgen, want om meer mensen aan een baan te helpen moet eerst de arbeidsmarkt opengebroken worden. Die is nu gericht op baanzekerheid – heb je een vaste baan, dan zit je goed. Zodra je dat niet hebt, heb je een probleem. GroenLinks wil meer naar werkzekerheid – de zekerheid dat als je baan ophoudt, er genoeg andere banen zijn. Daarvoor moet je dus ook banen creeëren, en dat is precies wat GroenLinks wil. Door het aantrekkelijker te maken voor bedrijven om mensen aan te nemen. Door bedrijven te verplichten mensen te scholen. Door bedrijven die veel mensen ontslaan te straffen, maar het tegelijk simpeler te maken om mensen te ontslaan. Door de WW vlak na ontslag te verhogen, zodat even werkeloos zijn geen grote financiële gevolgen heeft.

Die koers die steun ik volop, en vele andere GroenLinksers. Die koers is niet goed genoeg uitgedragen in de campagne. De conservatieve tijdgeest kreeg de schuld, wat mij betreft juist een teken dat het de partij niet is gelukt de standpunten op een aantrekkelijke manier uit te dragen. En ook in dat rare Volkskrantartikel wordt het weer samengevat als “makkelijker ontslaan, kortere WW”. Terwijl de kern van de boodschap heel anders is. Daarom steun ik de motie.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Persoonlijk, Politiek met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

7 reacties op De koers is goed

 1. Paul Vermast schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Heel goed verhaal ik ben het er roerend mee eens. De motie zal ik zaterdag ook steuen (of mede onderetekenen als ik daarvoor e kans krijg).

  Groeten,
  Paul

 2. CL schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Expeditie stemcomputer.
  Dat is eigenlijk de titel van je verhaal, waar ik eigenlijk op zat te wachten.
  Ik heb namelijk vernomen dat je als raadslid (zo even gezegd)gedwongen werd om zelf bij de stemcomputers te zitten bij de verkiezingen.
  Haha…
  Je intentie was goed, maar niet doordacht.

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.1 op Ubuntu

  Expeditie stemcomputer staat hier Veel leesplezier.

  De intentie was wel degelijk goed doordacht, de motie zorgvuldig geschreven om niet de indruk te wekken dat potlood & papier de enige oplossing is, maar het is ook een onderwerp wat tussen de oren nog moet landen bij een hoop mensen. Het idee “het is met een computer, dus veilig” zit daar nog stevig verankerd.

 4. Pingback: Voorjaarscongres at Publiekelijk tijdverdrijf

 5. Rudi van der Made schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows 2000

  Ik vind dat de motie (waar dus ook jouw naam onder staat), wel degelijk de koers in twijfel trekt. Als redenen voor het verzoek tot uitbreiding van de reeds geplande evaluatie staan namelijk genoemd “dat de politieke plaatsbepaling van GroenLinks als hét groene en linkse alternatief aan overtuigingskracht heeft ingeboet” en “dat er in vele geledingen van GroenLinks bezorgde en kritische geluiden zijn te horen over de koers en het imago van GroenLinks en over de wijze waarop de besluitvorming hierover heeft plaatsgevonden”.
  Dit lijken me vrij duidelijk afwijzende verwijzingen naar de meer liberale koers die jij zegt te onderschrijven. Hoewel ik de twee verzoeken met betrekking op de evaluatie steun, zal ik morgen deze motie om die reden toch echt niet steunen.
  Misschien moet jij ook nog even heroverwegen?

 6. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.1 op Ubuntu

  Ik sta achter die koers, en heb er het volste vertrouwen in dat dat bij een grote meerderheid van de leden ook zo is. Dat een groepje daarover wil discussiëren juich ik toe, want zoveel discussiemogelijkheden zijn er niet geweest over die koers. Ik geef ze wat dat betreft dus ook gelijk. Net als het partijbestuur trouwens, dat deze motie ook steunt.

  En als, zoals nu, mensen denken dat het milieu ook wel veilig is bij SP en PvdA, dan moeten we dus echt wat aan ons groene imago doen.

 7. Pingback: Paul Vermast - GroenLinks » Blog Archive » Gerommel binnen GroenLinks?

Reacties zijn gesloten.