Provinciale Staten

StemWijzer Zuid-HollandNog minder en een maand en dan zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten. En dus kunnen we ons ook weer ergeren aan de stemwijzer. Die is er voor elke provincie. Mijn Zuid-Hollandse vertegenwoordigers hoeven zich geen zorgen te maken: zij vertegenwoordigen mij voor de volle 100%. Ik week op 2 stellingen af, maar dat kwam vooral omdat die wat onduidelijk waren. Stel dat boeren economische activiteiten ontwikkelen die ook goed zijn voor het landschap, kan je daar dan niet aan bijdragen als provincie? De stelling dat er voldoende gebedshuizen moesten zijn vond ik ook wat onduidelijk: betekent dat dan dat de provincie kerken en moskeeën gaat bouwen? De toelichting op de antwoorden maakte het wat duidelijker, en daar was ik het dus ook mee eens. Na GroenLinks scoorden SP en Partij voor de Dieren ook hoog. De PvdD is trouwens duidelijk geen milieupartij pur sang: zo zijn zij tegen sluiting van Rotterdam Airport, ook al ben je met de HSL straks even snel in Parijs.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Persoonlijk, Politiek met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

10 reacties op Provinciale Staten

 1. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  he dat ga ik ook eens doen. Heb je overigens nog een mening kunnen vormen over het nieuwe kabinet? Ik wel.

 2. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Zo, ik heb de stemwijzer ook gedaan. Volgens deze stemwijzer ben ik rechtser dan rechts. Fortuyn op 1 en de VVD op 2. Maar het eigenlijk niet meer dan logisch dat dat er uit kwam.

  Wat mij betreft mogen ze overal de provinciale raden opheffen. De provincie voegt zo verschrikkelijk weinig toe aan het dagelijks bestuur van het land en is een enorme geldverslindende bestuurslaag waar we makkelijk zonder kunnen.

  Het zou beter zijn om die paar controlerende taken die een provincie nog heeft zoals het goedkeuren van bestemmingsplannen onder te brengen bij het ministerie van VROM. Die dan bij uitzondering voor deze taak mogen groeien.

  Als dat te ver gaat is het misschien een idee om een aantal superprovincies te maken Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland samen. Brabant en Limburg samen, Overijsel, Gelderland en Flevoland samen en als laatste Friesland, Groningen en Drenthe samen.
  4 in plaats van 12 Provinciale staten zou al een slok op een borrel schelen, zoals dat zo mooi heet.

 3. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  @ Chris,

  Een slok op een borrel schelen…
  Met die zin geef je al aan dat de provincies na de herindeling die jij voorstelt nog steeds weinig doen; borrelen.
  Dus, wat heeft zon herindeling dan voor nut.
  Tevens komen de provincies door zon superherindeling nog verder van de burger af te staan.

 4. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Daar ben ik het we l mee eens, dat is waarom ik voorstel om ze helemaal af te schaffen. Misschien had ik wat minder makkelijk een ‘alternatief’ moeten voorstellen.

  Voor de duidelijkheid: Provinciebestuur schrappen en provincies opheffen.

 5. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.1 op Ubuntu

  Ik sluit me wel aan bij Christian wat betreft de afstand tot de burger. Het gat tussen gemeente en provincie wordt zo wel groot.

  De eerste vraag zou eigenlijk moeten zijn: waarvoor is de provincie nu nodig/belangrijk? Met name op gebied van Ruimtelijke Ordening speelt de provincie een rol, door toezicht te houden op gemeentes en daarmee de belangen op hoger niveau te verdedigen. Dat kan je schrappen, maar dan krijg je of ondemocratische controle, of extra taken voor parlement en regering. Ik weet niet of dat wel zo gewenst is.

 6. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ook nagedacht over wie de eerste kamer dan moet kiezen. Het zijn nu vertrapte verkiezingen waarbij de eerste kamer wordt gekozen door de GS. De provincie heeft dan naast bestuurlijke ook een electorale taak.

 7. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.1 op Ubuntu

  De Eerste Kamer zou je door gemeenteraden kunnen laten kiezen. Lijkt me niet zo’n probleem.

 8. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Je mag de eerste kamer natuurlijk ook opheffen. De eerste kamer voegt heel weinig toe aan ons staatsbestel. Sterker nog zonder de eerste kamer waren een aantal beslissingen (zoals de gekozen burgemeester) er al geweest. Ik heb begrepen dat er al een tijdje over het afschaffen van de eerste kamer gefilosofeerd wordt in Haagsche kringen.

  We moeten niet bang zijn voor veranderingen.

 9. Astrid schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Als de Eerste Kamer wordt gekozen via gemeenteraden, wat is dan nog het verschil met de Tweede Kamer? Dan kan deze net zo goed worden opgeheven, niet?

 10. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.9 op Windows Vista

  Het verschil met de Tweede Kamer is dat die rechtstreeks wordt gekozen. Maar opheffen is ook zeker een goede optie.

Reacties zijn gesloten.