Femke on Tour (5) – Leiden & slot

Femke on Tour

Het slot van een gezellige campagnedag. En nog zoveel te vertellen, nu weer vanuit huis achter de eigen vertrouwde computer.

Eerst Leiden. Er was een prachtige plek geregeld bij de hogeschool, direct bij de ingang bij een enorme luifel. We hadden hier geen last van de regen en dat was aan de opkomst te merken. Dat de RijnGouweLijn een hot issue is merkten we direct. Vanuit het publiek kwamen een aantal kritische vragen richting Oscar Dijkhoff en de aanwezige lokale fractievoorzitter Jos Posthuma. Zij legden uit waarom de RGL door de Breestraat een verbetering is: geen onveilige, stinkende bussen meer (60 per uur!) door die Breestraat, meer ruimte voor de fiets en voetganger. De Hooigracht kwam ook ter sprake, waar met de komst van de RGL 1700 bussen per dag zullen gaan rijden. Maar niemand heeft het over de 17000 auto’s die hier ook langskomen. En die wil GroenLinks daar weghebben. Ook andere delen van de binnenstad moeten autoluw worden – alleen fietsers, wandelaars, OV en taxi’s voor gehandicapten. Meer niet. Dan maak je je binnenstad pas echt leefbaar.

FietshoesjesNog niet iedereen was overtuigd, dus werd er ook na het officiële deel nog flink doorgepraat. Eén toehoorder werd zelfs een lift naar Utrecht aangeboden in de aardgasbus – hij maakte geen gebruik van het aanbod.

Terwijl iedereen zo bezig werd gehouden stortte het campagneteam zich op de vlakbij geparkeerde fietsen. Op fotogebied kan ik mijn Leidse collega Hans van Egdom niet overtreffen – kijk dus maar naar zijn prachtige foto van het resultaat. Voor al mijn foto’s zie hier.

Gesigneerd ExemplaarVlak voor het einde kon ik nog een gesigneerd exemplaar van Femke’s Linkse Lente ontvangen. Na een middag waarin we het ook vaak hadden over persoonsverheerlijking in verkiezingscampagnes voelde het wat raar, maar Femke vond het niet erg gelukkig 🙂 Ik had er bijna anoniem mee weggekomen, want met m’n jas en hoed aan zag ze niet dat ik dezelfde persoon was als degene die bijna de hele middag naast haar zat…

Zo waren we even na 3 uur al klaar met campagnevoeren. Jeroen, Paul, Linda en ik begaven ons daarom voor een drankje het centrum in. Na lang zoeken voor een geschikte kroeg (blijft toch lastig, eigenwijze en kritische GroenLinksers op stap!) vonden we een geschikte gelegenheid. Het bier was goed, het was gezellig, en zo was ik pas rond 7 uur weer in Gouda, tevreden terug van een leuke dag campagnevoeren.

Het voordeel van de provinciale verkiezingen is dat het allemaal een stuk relaxter gaat dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Toen was Femke bijna constant in de weer, nu moesten er weliswaar een interview worden goedgekeurd en diverse interviews worden gegeven, maar de druk was duidelijk van de ketel. Ze had zowaar de tijd om gezellig te kletsen met de rest van de bus. Ook over de lastige onderwerpen (GeenStijl, de formatie en het congres, de vervelende reacties die ze af en toe krijgt). Tijdens de stops in Leiden en Rotterdam besteedde ze veel tijd aan individuen en groepjes – ze trekt vooral groepjes meisjes aan viel ons op. Voor de manier waarop ze dat doet kan zelfs een immer zeurend type als ik alleen maar respect hebben.

De volgende campagne is pas weer in 2009, rekenden we uit. Wel in juni – na 3 winterse verkiezingen wel prettig. Twee jaar lang waarin ik niet in een bus mee kan gaan om te webloggen op de snelweg en pretentieus praten over hoe goed GroenLinks wel niet is, afgewisseld met foute opmerkingen over alle andere partijen. Gelukkig hebben we een permanente campagne. Laat die bus maar blijven 🙂

Op naar 7 maart!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Persoonlijk met de tags , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Femke on Tour (5) – Leiden & slot

  1. Vincent Kagie schreef:
    Gebruikt Mozilla Compatible 5.0 op Windows XP

    Ik vroeg me af waarom al die fietsen ongevraagd met campagnemateriaal worden bedekt (ik heb zelf bijv. voor die doeleinde een nee nee sticker op mij fiets) en of dit niet erg veel afval veroorzaakt. Ik zelf was iig geen grote voorstander van een vergelijkbare actie van de CU in Leiden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

  2. Gebruikt Firefox 1.5.0.9 op Mandriva

    Je kunt als bezitter van een in de regen gestalde fiets toch moeilijk bezwaar hebben tegen een zadeldekje? Ik zou het iig niet erg vinden, van welke partij het ook kwam. Aan de bagagedrager danwel stuur vastgeniete flyers zijn een heel ander verhaal.

  3. Paul Vermast schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

    Helemaal mee eens Michel, laat die bus maar blijven! Ik vond het erg gezellig gisteren 😉

Reacties zijn gesloten.