Femke on Tour in Zuid-Holland (3) – Wet & Wild

Femke on Tour

De stemming is bedrukt bij het verlaten van de bus. Het regent, en de dichtstbijzijnde studenten schuilen een eind weg onder de luifel van de ingang van de Hogeschool. Dankzij enthousiaste folderaars liep de belangstelling toch op en werd het dringen voor de stand. Linda en ik schuilen onder een paraplu met iemand van het magazine van de Hogeschool.

Paraplus on Tour

Lijsttrekker Oscar Dijkhoff en Femke Halsema beklommen het podium om de menigte toe te spreken en vragen te beantwoorden. Het verhaal waarom je op GroenLinks moet stemmen op 7 maart zit er wel goed in: de provincie is belangrijk voor jeugdzorg, ruimtelijke ordening en verkeer & vervoer. Oftewel: GroenLinks kan ervoor zorgen dat er meer aandacht naar de jeugdzorg gaat, de open ruimte beter wordt beschermd en onderhouden, en meer geld naar openbaar vervoer. Ook is het van belang om een linkse en groene meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen. Veel vragen komen er niet, een hoop studenten weten ook niet wat ze moeten vragen – dat geeft wel aan hoe onbekend de PS-verkiezingen zijn.

Rotterdam, natIn het tweede deel wordt er gespeeddate met de aanwezige politici. Femke gooit daarbij de regels al na 1 minuut omver, omdat ze net in een goed gesprek zat en geen zin had om te wisselen. Meer een slowdate dus, maar daardoor is er wel meer tijd om met de aanwezigen uitgebreid door te praten. Daar win je meer mee dan wisselende contacten.

Teru in de bus legt Femke ondertussen uit aan iemand van De Pers dat bij de rituelen van de campagne ook hoort dat “zometeen de drank op tafel komt”. Ik heb nog weinig anders dan appelsap, thee en koffie gezien, dus ben benieuwd wanneer de tap opengaat hier.

Op naar Leiden!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Femke on Tour in Zuid-Holland (3) – Wet & Wild

 1. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Wat is trouwens het GL standpunt over de provincie als bestuurlijke laag… afschaffen, inkrimpen of laten bestaan?

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.1 op Ubuntu

  Onderzoek naar afschaffen (uit m’n hoofd)

 3. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Afschaffen? Ik dat GL voor bestaan was van de huidige structuur? Oja, en wie moet dan de eerste kamer gaan kiezen?

 4. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.1 op Ubuntu

  Ik heb het even opgezocht, de opmerkingen over de provincie zijn uit het programma geamendeerd zo te zien.

  De Eerste Kamer zijn we ook geen voorstander van, dus zo los je alles in 1 keer op.

  Wat mij persoonlijk betreft mag de eerste kamer wel blijven bestaan, maar schaffen we PS af en kiezen we de Eerste Kamer getrapt door gemeenteraden.

 5. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Dat is tegen mij historische principes is. Zie weblog. En wat voor ingewikkelde verdeelsleutel krijg je dan als je de eerste kamer door Gemeenten die allemaal verschillend qua omvang zijn?
  Overigens hoe gaat het dan met lokale (leefbaar of belangen) partijen? Denk je dat een GBG-er een PvdA kandidaat gaat kiezen?

 6. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Daarom, niet moeilijk doen en gewoon afschaffen. Zie ook mijn vorige opmerkingen. Taken overhevelen naar VROM en echt werk zoeken…

 7. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.2 op Ubuntu

  Christian, die lokale partijen zijn er nu ook in de provincie, dus dat maakt niet uit voor hoe je de EK kiest.

  En een verdeelsleutel? Die hebben we toch al. De grootte van de raad hangt af van het aantal inwoners. Dus ook het aantal stemmen in een EK-verkiezing.

 8. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ja zon partij als lokaal zuid-holland:
  We willen transparantie in het provinciaal bestuur, daarom gebruiken we geen verkiezingsprograma. (huh?) En alles moet van onderop komen (een stapel van eisen dus, uit verschillende dorpen en steden/ geen structuur).

  Ik denk overigens dat bij de raadsverkiezingen van 2010 GBG en 50 worden samengevoegd.

Reacties zijn gesloten.