DWARS Congres dag 2


Afterparty tijdens congres

De heftige discussies en het feest van gisteravond hadden hun tol geëist bij sommigen. Ietwat duf strompelden we door elkaar, houvast zoekend bij koffie en thee.

Vandaag was de dag van de verkiezingen. Ik had de nacht doorgebracht met de andere kandidaten Groen en een kandidaat Nationaal. Waar de sfeer de dag ervoor nog wel los en gezellig was werd er nu al direct na opstaan gewerkt aan speerpunten, speeches en imago (“hoe zit m’n haar Michel?”). Voor ontbijt was weinig tijd, omdat door congrescommissielid Simon het brood bijna uit de mond werd gerukt om maar om half 10 (!!!) al met de bus richting congreslokatie te gaan. Alwaar we ruim een half uur moesten wachten tot de deur open ging. Het resultaat zag je al in mijn vorige bericht.

Actie!De verkiezingen waren spannend. Ik zat bij de eerste 2 posten waar over werd gestemd, dus kon gelijk aan de bak. Ik heb me gefocust op inhoud en ervaring, mijn sterkste punten. Na de minuut om je voor te stellen mochten er vragen worden gesteld. Aan mij uiteraard de vraag of ik niet in conflict zou kunnen komen met de Moederpartij als ik voor DWARS een ander standpunt zou moeten aanhangen. Wat mij betreft geen probleem, ik ben toch al aardig DWARS en heb een leuke fractie waar dat wel bespreekbaar is. Voorzover nodig, want bij DWARS hou ik me toch bezig met andere thema’s dan bij GroenLinks. Voor Hella waren iets minder vragen, maar zij was al wel bekend bij DWARS (o.a. voor de actie van gisteren).

Bij het stemmen besloten Hella en ik op elkaar te stemmen. Zij won uiteindelijk ruim, dus exit eerste post. Voor Groen was de concurrentie nog zwaarder, met het zittende bestuurslid en een oud-voorzitter van de JMA. Als nieuwe en onbekende kandidaat wist ik al dat daar mijn kansen kleiner waren. Ik haalde desondanks meer stemmen dan voor de vorige post, maar minder dan de andere 2. Einde kandidatuur dus.

Afgaand op wat ik rondom de verkiezingen hoorde was mijn nadeel dat ik eigenlijk te ervaren was. DWARS is voor de meeste leden toch meer om onervaren nieuwe mensen de kans te geven bestuurservaring op te doen. Misschien dat ik het daarom beter deed voor Groen, met iemand “van buiten” en een zittend bestuurslid, waardoor ik relatief nog wel meeviel. DWARS hecht ook erg aan zijn onafhankelijkheid, en als actieve GroenLinkser zit je toch teveel in de boezem van de Moederpartij. Gelukkig wilde DWARS niet van me af, en werd ook gelijk gevraagd of ik nog wel bij DWARS zou blijven. Uiteraard, dat had ik al beloofd, dus DWARS is nog niet van me af! 🙂

Dat intimiteiten met de Moederpartij in je nadeel werken merkte ook Paul Smeulders. Waar je bij mij nog kan zeggen dat ik voor DWARS-begrippen redelijk bejaard ben gaat dat voor hem niet op. Toch redde hij het uiteindelijk niet voor Nationaal, en kon hij zich aansluiten bij het rijtje verliezers. Dat rijtje werd trouwens druk bezocht door Onne, die in de kandidatencommissie zat en voor alle niet-gekozenen een meelevend/opbeurend woord had. Dat zijn de kleine dingetjes die DWARS zo prettig maken.

Door de keuzes voor de inhoudelijke bestuursleden waren er uiteindelijk 2 kandidaten over voor het Politiek Voorzitterschap. Beiden stortten zich met enthousiasme in het door Steven de Vries geleidde debat, maar konden zich moeilijk van elkaar onderscheiden. Hun inhoudelijke invalshoeken zijn verschillend (de een groen, de ander sociaal), maar qua mening en presentatie liep het weinig uiteen. Dat leverde bij de stemming 13 blanco stemmen op van de ongeveer 40, opvallend hoog. Eigenlijk het enige momentje op het congres dat ik baalde.

De middag werd gevuld met een gesprek met Ineke van Gent (de SP wilde niet meewerken aan een debat) over het thema, socialisme bij GroenLinks en DWARS. Ineke is enorm gedreven, en van het soort politicus dat we meer zouden moeten hebben bij GroenLinks. In populisme ziet ze alleen niet zoveel, en dan kom je toch weer bij het punt: hoe breng je de doordachte en genuanceerde GroenLinks ideeën naar buiten, en hoe neem je de angst voor verandering weg.

Met een biertje in de zon bedachten we tot slot alvast een motie voor het volgende congres.

Het DWARS congres,

overwegende

 • dat ook bij DWARS vroeger alles beter was,

besluit

 • dat vroeger alles beter was,

en gaat over tot de orde van de dag.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in DWARS, Persoonlijk, Politiek met de tags . Bookmark de permalink.

20 reacties op DWARS Congres dag 2

 1. Onne schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Tip voor de volgende keer: sta later op. Als je als laatste binnen komt lopen zit je ook automatisch in de laatste bus.

  Ik heb toen in nog duo-voorzitter was ooit bij de JD op een Congres meegemaakt dat er een motie van wantrouwens werd ingediend tegen een huidig bestuurslid. Hij werd duo-burgercommissieraadslid van een Rotterdamse deelgemeente voor D66 (commissie stoeptegels). Conclusie was geloof ik daar dat gemeenteraad, het parlement en EU parlement onvereenigbaar is. Rood is dan weer het andere uiterste, ik hoop dat DWARS er lekker tussenin blijft zitten. Gemeenteraad moet lijkt me gewoon kunnen, alleen helderheid voor de toekosmt zou goed zijn.

 2. Onne schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  ps. lidmaatschap van de partijraad moeten we denk ik wel principeel uitsluiten….

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Wat betreft de partijraad geef ik je wel gelijk, daar kan je niet als onafhankelijke organisatie in gaan zitten. Maar volgens mij zou de partijraad wel een stuk opfleuren van een paar Dwarsers 😉

  Ik zat trouwens prima in de zon, dus dat we wat eerder waren was eerder een voordeel dan een nadeel 🙂

 4. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Het is duidelijk: de schijn van een dubbele loyaliteit heeft je genekt. Maar wat wil je, daags na “Geert Wilders is OK”-dag.

 5. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Overigens steun ik de motie en ben ik met Onne van mening dat lidmaatschap van de partijraad voor iedereen uitgesloten moet worden.

 6. Vincent Kagie schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Windows XP

  Zo kort bij DWARS en nu al weten dat alles vroeger beter was, geheel met de motie eens. Er zitten trouwens als wat DWARSers in de partijraad, maar dat terzijde.

  @Onne hoe kijk je dan aan tegen de Dwarse partijraad?

 7. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Dat Was Absoluut Rete Spannend.

 8. Vincent schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  @Vincent: Die hebben geen macht. Als de partijraad van GroenLinks geen macht zou hebben, zou ik het prima vinden. Dus eigenlijk is de RVA een prima voorbeeld voor GroenLinks. Amendeer alle bevoegdheden van de partijraad uit de HR en statuten van GroenLinks, geef die mensen een lekker kopje koffie en organiseer gewoon twee Congressen per jaar. Net als DWARS.

 9. Vincent schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  De laatste reactie is van Onne…

  stom stom….

 10. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Zit DWARS in een identiteitscrisis? 😉

 11. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Dan zou ik voor het liberalisme gaan. Dat is nog niet failliet

 12. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Er werd ook gepleit om het niet meer over “vrijzinnig” te hebben, maar gewoon over “links liberaal” te spreken bij GroenLinks. Nadeel is dat dat met die enge neoliberalen uit jouw partij wordt geassocieerd, terwijl wij dat liberalisme op een hele andere manier invullen.

 13. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Niet te vergeten de vraag die zich dan opdringt: wat is het verschil met D66?

 14. Onne schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  @david: GL sluit kernenergie principeel uit, D66 alleen als alle andere opties niet mogelijk blijken. En D66 wil geloof ik een direct gekozen burgemeester. Verder ben ik er ook nog niet achter, ik zat vorige week nog gezellig te borrelen met de oud-JD voorzitter. De eind conclusie was dat we samen wel groter zijn dan Wilders….

  Oh ja, D66 wil altijd regeren en wij nooit, kan elkaar best leuk aanvullen lijkt me (;

 15. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Jammer dat D66 niet zo is vermarkt dat ze aandelen van zichzelf uitgeven. Hadden we ze gewoon op kunnen kopen. 😉

 16. Pingback: Paul Vermast - GroenLinks » Blog Archive » Gedoe

 17. Paul schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Wat is er tegen partijraadslegen? :p

 18. Pingback: DWARS Congres « Onne

 19. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.11 op Windows XP

  @Paul: ik heb niets tegen partijraadsleden. Sommige van mijn beste vrienden zijn partijraadsleden (geweest). Ik heb iets tegen de uitwassen van… enzovoort.

 20. Pingback: Radicaal-anarchistisch congresseren at Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.