Bloggers in beeld

Paspoort Planeet GroenLinks

Zo, het gebrek aan aandacht voor bloggers in het GroenLinks Magazine is in 1 klap flink goedgemaakt. Elk op z’n eigen planeet in het universum, als kerstballen in een boom hangen, diverse webloggers op de voorpagina, met groot “Planeet GroenLinks” er middenin.Het artikel geeft een mooi beeld van de diversiteit onder de GroenLinkse bloggers. Ieder blog staat op zichzelf, heeft een eigen invalshoek, een eigen stijl, iedere blogger heeft z’n eigen motieven. Op de Planeet komt dat allemaal bij elkaar, zo’n 25-30 berichten per dag. Dat dat wordt gewaardeerd laten de stijgende bezoekersaantallen zien, gemiddeld zo’n 450 per dag die voor 800 à 900 pageviews zorgen. En als het even stil ligt krijg ik ongeruste mailtjes. Jos van der Lans wil mij zelfs al de GroenLinks Erepenning geven…

Op één belangrijke vraag is nog niet echt een antwoord. Wat is nou het belang van al dat bloggen? Wat betekent het voor de meningsvorming binnen en buiten GroenLinks? Wat zullen de diverse commentaren over de evaluatie en beginselen uitmaken in de discussie? Hoe kijken anderen naar GroenLinks als ze al die blogs zien? Hoeveel maakt het uit in de lokale politiek als ik hier schrijf dat ik een andere burgemeester wil? In de VS waren ze daar al wat verder mee, de vraag is of en hoe blogs in Nederland een rol van betekenis in de politiek kunnen spelen.

Het artikel nodigt in ieder geval uit om meer met webloggen te doen. In praktische zin door misschien een workshop bloggen te geven op een volgend congres of kaderbijeenkomst. En ook doordat de webloggers nu in 1 klap duidelijk in beeld zijn, waardoor de mening van die bloggers meer naar voren komt. Heb je dan toch weer die “oude media” voor nodig.

Een laatste ego-boost kreeg ik door zomaar ineens op 4 te eindigen in de Top Tien van GroenLinkse Bloggers. En dat na wat we wel de “absolute top” mogen noemen: David (lees hier het exclusieve interview door Arnoud Boer), Kathalijne en Brechtje. Een soort “best of the rest” na wat ook bijna mijn persoonlijke Top 3 was (bij mij stond Tofik Dibi er in). Buiten die top volg ik om allerlei redenen een aantal GroenLinkse bloggers wat meer, zoals Jasper Haenen, Maarten van Beek en Wilfred Rubens omdat die in de onderwijswereld zitten, en raadsleden om inspiratie op te doen – met name degenen die net als wij in het college zitten. Dat ik ook goed wordt gelezen wist ik al wel uit de statistieken, maar ik voel nu gelijk nog meer druk om me aan mijn eigen, in het artikel geciteerde, kwaliteitseisen te houden:

(Een blog moet) goed geschreven zijn, afwisselend, informatief, duidelijk een mening geven of vragen, aan het denken zetten. Geen knip-en-plakblogs met krantenberichtjes, geen té persoonlijke weblogs – alleen persoonlijke informatie die ook anderen dan je eigen moeder willen lezen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Computers, GroenLinks met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

11 reacties op Bloggers in beeld

 1. Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Mandriva

  Merk je er nog iets van in de bezoekersaantallen?

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Iets drukker dan anders, maar zolang het bezoek nog in een stijgende lijn zit is het moeilijk daar een conclusie aan te verbinden. De afgelopen 4 zaterdagen hadden resp 793, 870, 786 en 983 pageviews, dus 100 a 200 meer dan de 3 zaterdagen ervoor.
  Stijgende lijn

 3. Paul Vermast schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Hey Michel,

  Leuk dat je dat plaatje uit het magazine gebruikt hebt! Hoe is je dat gelukt? Want ik kan het magazine niet digitaal vinden helaas..

  Vrolijke groeten,

  Paul

 4. Arnoud B. schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Windows XP

  Jammer, toch elke keer weer de ´oude media´ nodig. 😉 Ik weet of niet of ik er überhaupt voor ben dat de mening van groenlinks-webloggers belangrijker worden. Hangt natuurlijk af van wat er beweerd wordt. 🙂 Internet als medium kan wel vaker gebruikt worden door GroenLinks in ieder geval, aan de bewoners van Planeet GroenLinks zal het in elk geval niet liggen.

 5. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  @Paul: dat plaatje heb ik verkregen door een foto van het magazine te maken en de tekst eromheen weg te halen. Ouderwetsch handwerk 🙂

  @Arnoud: daar heb je wel een punt, hoewel ik de meeste meningen van de bloggers wel kan hebben :p Als het gaat om het gebruik van internet denk ik ook dat we juist als bloggers daarmee aan de slag kunnen, het hoeft niet allemaal panklaar van het landelijk bureau af te komen. De kracht van de bloggers is nu juist ook de creativiteit en vrijheid om iets als persoon, en niet per se als GroenLinkser te doen.

 6. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  “(Een blog moet) goed geschreven zijn, afwisselend, informatief, duidelijk een mening geven of vragen, aan het denken zetten. Geen knip-en-plakblogs met krantenberichtjes, geen té persoonlijke weblogs – alleen persoonlijke informatie die ook anderen dan je eigen moeder willen lezen”.

  Komt dit uit een boek of is dit een citaat van een beroemde essayist?

  Zijn er overigens ook criteria die gelden Gouda blogs?
  En heb je nog gedacht aan het jongerendebat?

 7. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Dat citaat komt helemaal van mij. Gezien mijn Top4-notering durf ik dat el “van een beroemde essayist” te noemen 😉

  Die criteria heb ik voor alle blogs, dus ook Goudse.

  Ik heb niet gedacht aan enig jongerendebat, wiehoewatwaarwanneer?

 8. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Zie mailbox..

 9. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Wanneer wordt de bokaal dan voor de goudse blogs uitgereikt? Ik ben benieuwd.

 10. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Als jij onder jongerendebat “een pintje pakken” verstaat, dan snappen wij elkaar 😉

  Ik zal eens op zoek gaan naar Goudse blogs, kan ik wel bij Gouwestad iets leuks voor maken. Suggesties (voorzien van feed) welkom trouwens.

 11. Pingback: Ik Planeet, Jij Planeet, Wij Planeten | Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.