Michel Lost Het Op

Bloody environmentalists!

Ruimtelijk Planbureau over Snelwegpanorama’s in Nederland:

De panorama’s vanaf de snelweg staan in Nederland onder grote druk. De afgelopen jaren is op veel plaatsen de afwisseling tussen bebouwde en open stukken in de snelwegomgeving verdwenen. Van de 1.753 uitzichten blijkt ongeveer de helft door bouwplannen te worden bedreigd. In een derde van deze gevallen kunnen de bouwplannen mogelijk nog worden aangepast en kan dus rekening worden gehouden met het belang van het panorama. Het behoud van de resterende snelwegpanorama’s, ofwel de vrije uitzichten vanaf de snelweg, is van groot belang in het kader van de huidige discussie over de verrommeling van Nederland.

Simpele oplossing:
Kap dan met het aanleggen en verbreden van snelwegen! Dat is ook veel beter voor de fiets- en wandelpanorama’s.

Meer snelwegen zorgen trouwens alleen voor meer file, dus hoe minder snelweg we aanleggen, hoe minder files er staan. En dat komt door u, autorijder. Lees maar bij Richard. Aan wie ook dank voor het aanleveren van boven cartoon.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Geografie met de tags , . Bookmark de permalink.

6 Responses to Michel Lost Het Op

 1. Arnoud B. schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows 2000

  Als we jou toch niet hadden!

 2. Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Windows XP

  Hoe dichter de bebouwing op de snelweg staat, hoe moeilijker toekomstige verbredingen zijn. Dus ik zou zeggen: zo snel mogelijk volbouwen die panorama’s.

 3. Richard schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.11 op Windows XP

  Wat er de afgelopen jaren voornamelijk gebeurd is, is dat er alleen maar van die lelijke alluminium blokkendozen langs de snelweg zijn geplaatst in de vorm van lintbebouwing. Vind je het dan gek dat de panorama’s verdwijnen?
  Er wordt bijna nergens een visie ontwikkelt hoe je een goede panorama kan ontwikkelen/behouden. Dit kan zowel een stedelijke, als een landschappelijke zijn. Daarom, ontwikkel die panorama’s in echt stedelijk gebied (zie Utrechtse Baan) en laat de landelijke gebieden om de snelwegen open!

 4. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  In het Groene Hart wordt er wel gesproken over “vensters”, dat sluit wel aan bij die panorama’s. Maar de vraag die Brechtje ook terecht stelt: waarom moet je vanaf de snelweg eigenlijk een mooi uitzicht hebben?

 5. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Als we het echt goed willen aanpakken, dan moeten we eigenlijk hetzelfde systeem gebruiken als in Frankrijk. Daar wordt niet elk dorp of stad aangesloten op een snelweg. De provinciale weg (N) wordt daar echt gebruikt als aanlooproute naar de snelweg. Daar is een strikte scheiding kenbaar tussen de lokale, provinciale (N) en autoroutes (A). Maar omdat we als Nederlanders hunkeren naar snellere sluiproutes is het wegennet een web geworden. Zo vind ik het raar dat er tussen Gouda en Zoetermeer (een afstand van nog geen 30 km) 4 “afslagen/ verbindigen” zijn. Gelukkig wordt het in de toekomst gereduceerd tot 2 (maar het is een voorbeeld hoe gestructureerd Nederland op dit gebied is).

 6. Pingback: Zicht Vanaf Lelijk Nederland | Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.