Te lang rustig

Volgens mij is er iets geroepen over zichtbaarheid van GroenLinks in de pers. Want het was al te lang rustig. Na de onrust rond congressen en kritiese manifesten, en het starten van de evaluatie en Project 2008, verdween GroenLinks uit de kolommen. Nu Tichelaar zich openlijk af heeft gevraagd of Wouter Bos het congres wel zou overleven konden wij niet achterblijven…

De Volkskrant meldt:

Harry Borghouts, commissaris van de koningin in Noord-Holland, vertelde bij het voorlezen van de verkiezingsuitslag van de Noord-Hollandse Staten dat de stem van de GroenLinkser ongeldig was omdat die zeven hokjes rood had gemaakt van zeven verschillende partijen.

Dat kan natuurlijk geen fout zijn. Waarom die persoon dat wel heeft gedaan, en daarmee een zetel van GroenLinks naar de SP heeft laten gaan, is niet bekend. Een merkwaardige en vooral domme actie.

Even merkwaardig is het statement van de Zuid-Hollandse fractie, die John Laurier de senaat instemden:

‘Naast het feit dat we Laurier een heel goede kandidaat vinden, moet je onze stemwijze zien als een waarschuwing aan de partijtop’, aldus Oscar Dijkhoff, fractievoorzitter van de GroenLinks-fractie in Zuid-Holland.

Dijkhoff en zijn fractieleden zijn vooral ontevreden over de samenstelling van de kieslijst. ‘Het ledencongres is te veel buitenspel gezet. Kandidaten kregen maar een minuut om zich voor te stellen en de partijtop heeft de lijst bepaald in plaats van de leden. Door onze drie stemmen aan Laurier te geven willen we duidelijk maken dat dit geen manier van doen is.’

Pardon? Het ledencongres heeft de lijst met grote meerderheid vastgesteld. Door als fractie af te wijken van het gangbare stemgedrag (stemmen op de lijsttrekker) maken zij in feite misbruik van hun macht. Dit is geen waarschuwing naar de partijtop, maar een dikke middelvinger naar de leden op het congres die de lijst hebben samengesteld.De kandidaten kregen inderdaad maar 1 minuut. Er was ook de reader, en wie zich een beetje informeert kan genoeg over de kandidaten achterhalen. Dat de meeste kandidaten totaal geen gebruik maken van de mogelijkheid om zich buiten het congres te profileren is hun probleem. Op een congres is de tijd beperkt, en hoewel de manier van voorstellen geen schoonheidsprijs verdient daag ik de statenfractie uit om met een beter alternatief te komen, in plaats van dit bizarre gedrag. Daarbij heeft de partijtop de lijst niet bepaald, maar de leden.

Zeer ergerlijk is ook dat de statenfractie dit heeft gedaan zonder de leden te raadplegen. Een eigenzinnige actie, bedacht door de provinciale top in Den Haag, waarbij wij als leden en degenen die hen de staten in hebben gestemd volledig buitenspel worden gezet. De kritiek op “de partijtop” mogen ze dus eerst zichzelf aantrekken. En een bloemetje aan Yolan Koster zou wel op z’n plaatst zijn, want zij verliest nu haar door de leden aangewezen plek in de senaat, volkomen onverwacht en onterecht.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

13 reacties op Te lang rustig

 1. johan goossens schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Michel, ik vind dat het GL statenlid uit NoordHolland niet voor zijn/haar taak berekend is en de consequenties dient te nemen door op te stappen. Royeren hoeft nog niet (zie Christian’s blog).
  En met de ZH statenfractie dient een pittig gesprek plaats te vinden over partij-democratie.
  Zoals ik bij Christian al zei: “We zijn toch snotverdikkeme geen postduivenvereniging?” Hoewel, die hebben misschien meer sjoege van statuten en reglementen……

 2. Contra Bassist schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Heerlijk zo’n partij met sterke aanhang in de ‘basis’ van de maatschappij. Zodra er van enige coördinatie sprake moet zijn gaat ieder zijn eigen gang.

  Zuid-Holland heeft haar puntje nu wel gemaakt.

  Blijft natuurlijk de vraag over of we John Laurier indringend moeten vragen zijn zetel gelijk op te geven.

  Hij had er toch niet op gerekend, en volgens Zuid-Holland gaat het dus ook niet om hem maar om een ‘statement’ te maken.

  Mee eens?

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Het is aan Laurier zelf om te bepalen of hij zijn zetel opgeeft of niet. Dat hoeft niet indringend gevraagd te worden, hij is immers gekozen en heeft dus recht op die zetel.

 4. Pingback: Paul Vermast » Blog Archive » Daar gaan we weer…

 5. Vincent Kagie schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Windows XP

  Misschien een idee om het provinciebestuur te vragen snel een ALV over o.a. dit onderwerp uit te schrijven, zodat wij, de leden, ze ter verantwoording kunnen roepen.

 6. Arnoud B. schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows 2000

  Het lijken wel LPF-taferelen.

 7. ReinoutS schreef:
  Gebruikt Epiphany 2.16 op GNU/Linux

  Mag ik daar even aan toevoegen dat Yolan Koster zich wel degelijk aan de leden heeft voorgesteld nog voor het congres, ik was bijv. aanwezig bij de “Cosmo-check” waar zij en 3 andere kandidaten met elkaar discussieerden.

 8. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  @Reinout: ik schreef dan ook “de meeste”. Ik heb zelf ook een debat tussen Tof en Yolan bijgewoond.

  @Vincent: dat is inderdaad een idee. Als er zo’n voorstel komt heeft het mijn steun

 9. Robert schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Is het feit dat we 4 zetels hebben niet gewoon het gevolg van de verkiezingsuitslag van 7 maart, en heeft de stem van het NH-statenlid alleen tot gevolg dat de PvdA een zetel in de 1ste kamer verliest?

  In de peilingen die ik kan vinden wordt al melding gemaakt van de vier zetels die GL gaat krijgen, de PvdA staat in die zetelverdelingen stug 1 zetel hoger dan ze nu gekregen hebben…

 10. Pingback: Paul Vermast » Blog Archive » Hoe is het in Gods naam mogelijk?

 11. johan goossens schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  @Robert
  Nee, je informatie klopt niet.
  Er is een site waar je het prima kan nalezen:
  http://home.planet.nl/~cate0013/

 12. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Het schijnt dat de actie van Noord-Holland geen effect heeft gehad, omdat de PvdD een extra stem kreeg van Mooi Utrecht. Had die stem naar de Onafhankelijke Senaatsfractie gegaan, dan was de NoordHollandse stem wel bepalend geweest voor het zetelverlies.

 13. Pingback: Paul Vermast » Blog Archive » Karaktermoord en modder smijten…

Reacties zijn gesloten.