Palestina

Ik ga naar Palestina. Vanuit buurtvereniging R&M wordt in samenwerking met Xplore een reis georganiseerd voor jongeren om te zien hoe het is om in Palestina te leven.  Maandag hadden we de eerste voorbereidingsbijeenkomst en teambuildingdag. Hoewel wij naar een veilig en rustig deel gaan (Bethlehem) zullen we heel wat situaties tegenkomen waarin het belangrijk is dat we goed met elkaar blijven communiceren. Het beeld dat ik heb is toch wel van een zwart-witte situatie: je bent voor of tegen. Dat kan overslaan naar een groep. Die groep is trouwens tot nu toe erg gezellig, en naarmate de dag vorderde was het steeds moeilijker iedereen weer op tijd terug te krijgen van de pauzes…

Hoewel ik er uiteraard naar uitkijk, is het geen reisje voor de lol. Iedere deelnemer moet 150 mensen face-to-face vertellen over zijn/haar ervaringen. Vooraf zijn er 5 bijeenkomsten om ons voor te bereiden. En ter plekke gaan we niet alleen rondkijken, maar ook via workshops met Palestijnse jongeren aan de slag.

In het AD verscheen het volgende artikel:

De groep jongeren moet bestaan uit een gemêleerd gezelschap van jongens en meisjes, allochtoon en autochtoon. Tighadouini benadrukt dat er specifiek voor Palestina is gekozen, omdat het conflict in de Gaza ook in Nederland sterk leeft. ,,Ons doel is om ter plekke beide kanten te belichten. We willen ook zeker iets met Israëlische jongeren ondernemen. Maar het Explore-programma beperkt ons wat dat betreft wel enigszins, omdat het alleen reizen naar ontwikkelingsgebieden subsidieert. Die term slaat wel op Palestina, niet op Israël.’’

Een vrij heftige, maar leerzame reis dus. Ik hoop iedereen tijdens de reis zelf via dit weblog te informeren over wat we zoal meemaken. Als ik kijk naar de fractievoorzitters die pas geleden naar Ghana zijn geweest, zal het een reis vol diepe indrukken worden. En besef je je weer even hoe goed we het hebben in dit land. Goed dat jongeren op deze manier in staat worden gesteld om zo’n onvergetelijke ervaring op te doen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Palestina, Persoonlijk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

4 Responses to Palestina

 1. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows NT

  Veel plezier / succes. Wanneer vertrek je?

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  7 juli vertrekken we, voor 2 weken dus.

  “Plezier” is natuurlijk maar net hoe je het ziet 😉 Ik verwacht een behoorlijk heftige en inspannende reis. Gecombineerd met de al eerder geplande intensieve vakantie in Afrika ben ik half augustus wel toe aan vakantie, denk ik…

 3. Pingback: -=SUbWAY=- » Blog Archive » Leven in Palestina

 4. joanna schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  hey hartstikke goed joh
  zo zie je weer eens wat anders dan wat je in het 8 uur journaal ziet/hoort

Reacties zijn gesloten.