Kindsoldaten gezocht

Soldaat voor de klasEr is een tekort aan nieuwe rekruten. Dat schijnt erg te zijn, maar als pacifist maakt me het eigenlijk niet zo uit. Hoe minder mensen in het leger, hoe beter. Het leger ziet dat anders en wil op scholen gaan werven, zo was gisteren bij Netwerk te zien.

Er is inmiddels al contact met zo’n 30 Regionale Opleidings Centra, ROC’s. Schooljaar 2008 moet de samenwerking beginnen. Defensie hoopt op deze manier in de toekomst 75% van de rekruten te werven. “We willen de 15, 16, 17-jarigen een leertraject aanbieden, bijvoorbeeld in de technische, medische of ICT-sector.

Ik vind dat een enge ontwikkeling. Als er mensen zijn die het leger in willen – prima, moeten zij weten. Voor wederopbouw en hulpverlening kan het leger een belangrijke rol spelen, en vanuit dat oogpunt kan het leger best wat mensen gebruiken. Maar laat dat dan volwassenen zijn. Door bij Regionale Opleidingscentra te werven mikken ze vooral op pubers van een jaar of 15, 16, die nog niet de ingrijpende keuze kunnen maken om het leger in te gaan. En hoe ingrijpend dat kan zijn was te zien bij de veteranen die meededen aan de voorstelling Ajax van het NNT.

Als kind heb je geen idee van wat het werkelijk inhoudt om als soldaat te dienen. Het is daarom een schande dat Defensie zich specifiek op kinderen richt, en nog erger dat er ROC’s zijn die daar blijkbaar aan mee willen werken. Zij zouden zich ernstig moeten afvragen in hoeverre dit in het belang van hun leerlingen is. Door soldaten voor de klas te zetten (bijvoorbeeld als docent maatschappijleer) wordt bovendien het onderscheid tussen voorlichting en les veel te klein. Een docent hoort les te geven over zijn of haar vak, en niet met een achterliggende missie om te werven voor bepaalde banen.

Maar zo lang Nederland nog niet het protocol tegen kindsoldaten heeft geratificeerd is er weinig hoop dat men het leger laat aan volwassenen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Onderwijs met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Kindsoldaten gezocht

  1. Gebruikt Firefox 2.0.0.4 op Windows XP

    Wat, wordt je in het Nederlandse leger soldaat dan?

Reacties zijn gesloten.