Debuut als voorzitter

De raad gaat na de zomer van start met een nieuwe werkwijze. Een van de belangrijkste punten is dat de raad meer haar eigen agenda gaat bepalen. Dat gebeurt door een paar speerpunten te benoemen (A-onderwerpen) die breed leven in de stad, waar een uitgebreid informatie- en debattraject aan vast komt te zitten. Die A-onderwerpen krijgen ook een eigen voorzitter (gezamenlijk het A-Team), los van de voorzitters uit het presidium. Voor het onderwerp Armoedebeleid ben ik als voorzitter gekozen.

Gisteravond was de start van het traject, met een informatieavond over het huidige minimabeleid. Vooral veel feitelijke informatie: wat zijn de regelingen nu, wie vallen daaronder, wat is het gebruik, hoe vergelijkt Gouda zich met andere gemeentes? Het kostte gelukkig weinig moeite om hierop te focussen, en met de presentatie van het college waren op de officiële sluitingstijd de vragen ook op.

Tussendoor werden alvast wat voorschotjes genomen op de discussie die we na de zomer gaan voeren. Die zijn allemaal genoteerd, zodat we daar ook voor het proces al rekening mee kunnen houden. Dat wordt wel spannend, want armoedebeleid staat nog helemaal aan het begin, daar waar bij andere A-onderwerpek (wijkaanpak, cultuur) al heel wat is gebeurd tot nu toe. Dat geeft vrijheid om optimaal aan de slag te gaan binnen de nieuwe werkwijze, maar ook het risico dat de discussie alle kanten op gaat. Met de lijst aan voorzetjes gaan we in augustus aan de slag om het proces in te richten zodat de raad zich optimaal kan informeren, relevante organisaties worden betrokken, en we uiteindelijk heldere kaders aan het college kunnen meegeven. Afgaande op de eerste avond worden het nog interessante discussies, te beginnen met: wat is armoede nou precies, en wat kunnen en willen we daartegen doen?

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gouda, GroenLinks, Persoonlijk, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.