Ik wil ook wel stenen gooien

15 juli

Ik heb me nog nooit zo kut gevoeld. Het werd er niet beter op toen ik me bedacht dat de Palestijnen zch zo elke dag voelen. Deze gebeurtenissen gingen zo keihard tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel in dat mijn buik letterlijk zeer deed en alles tintelde.

Stenen gegooid door de kolonistenHet gebeurde in Hebron. Met onze Palestijnse begeleiders van het AEI zouden we onder andere naar het graf van Abraham gaan. Lopend door het centrum werden we al geconfronteerd met de bezetting: in een straat ineens betonblokken en prikkeldraad, een Israelische nederzetting. De winkelstraat erlangs heeft een dak van gaas, om de Palestijnen te beschermen die met stenen worden bekogeld. Hier zijn al doden bij gevallen, zo vertelt de gids. Er ligt ook van alles (stenen, flessen, afval) op het gaas. Zo lopen we naar de moskee, tussen bebaarde mannen en gesluierde vrouwen.

Ingang moskeeDe moskee met Abraham’s tombe kom je niet zomaar in. Er zijn 2 hokken met metaaldetectors. Al bij de eerste dreigt het mis te gaan. Twee van de drie Palestijnen mogen er niet door. De ene die wel mag heeft rood haar en valt dus niet op als Arabische. Na wat praten en overleggen tussen soldaten en gids mogen ze er toch in. Daar waar onze metaaldetector ondanks enthousiast piepen niets uitmaakte moesten zij ook hun riem afdoen en hun ID afgeven.

Moskee met linksonder ingang met metaaldetectorBij terugkomst kreeg een van onze Palestijnen zijn ID niet terug. De soldaten namen hem mee een gebouwtje in, terwijl wij allemaal op een afstandje moesten wachten. Fotograferen was uit den boze. Vol woede en frustratie stonden we in de volle zon te wachten en wachten. Het deed echt pijn om te zien hoe je hier wordt behandeld als Palestijn. Met veiligheid heeft het niets te maken: we zitten hier op de Westbank, in Palestijns gebied, dus de Israeliers hebben hier behalve als toerist weinig te zoeken. Na een uur wachten kwam hij weer naar buiten, onder een applaus van ons. Hij was de held. Hij liet ons het papier zien waarop stond dat hij zich moet melden bij de Israelische politie over een paar dagen. De vorige keer dat zijn broer dat meemaakte verdween die voor 3 maanden achter de tralies. Een reden was er niet. De pijn en machteloosheid die ik voelde, voelen de Palestijnen nog erger, en elke dag weer. Nu snap ik pas echt dat er mensen zijn die er geen vertrouwen in hebben dat er een vreedzame oplossing is, en tot geweld overgaan. Ik keur het af, dat wel, maar ik kan me nu voorstellen wat de achtergrond is.

Straat in HebronToen ook nog eens de moslims de synagoge niet inmochten waren we er helemaal klaar mee en gingen we terug naar de bus. Op de markt was de sfeer grimmig, want op ontblote westerlingen zit ook niet iedereen te wachten in deze conservatief islamitische stad. Veel mensen zijn wezen kijken, maar de situatie is niet verbeterd. Zo af en toe vloog er dus wat groente naar iemand’s hoofd. Bijna niemand voelde zich hier op z’n gemak, inclusief de islamitische groepsleden.

Rond het avondeten hebben we het er nog uitgebreid over gehad en vertelde de tegengehouden Palestijn wat meer over zichzelf, zijn leven, zijn tijd in de gevangenis. Hij deed aan geweldloze protesten toen hij jong was, en werd gearresteerd toen hij 16 was. Zijn “bekentenis” was alleen in het Hebreeuws opgesteld, een taal die hij niet kon lezen of spreken. Hij weigerde te tekenen. Over zijn tijd in de gevangenis wilde hij liever niet praten, maar we hoorden wel van zijn vrienden dat er was gedreigd richting zijn familieleden, en dat de soldaten hem een kuil lieten zien met de opmerking dat ze hem levend zouden begraven als hij niet zou tekenen. Hij tekende niks en zat uiteindelijk 3 jaar in de gevangenis, als 16-jarig kind.

Ik hoef voorlopig niet meer terug naar Hebron. En ik hoop echt dat we van onze dappere en vreedzame Palestijnse vriend op dinsdag geen afscheid hoeven te nemen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Palestina, Persoonlijk met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

24 reacties op Ik wil ook wel stenen gooien

 1. Fennie Stavast schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ha Michel,

  ‘k Weenie hoe ik kan reageren en toch wil ik je laten weten dat ik je verhaal heel goed vind. Het is goed als je je gevoel zo goed kunt overbrengen.

  Ik voel met ook zwaar kloten (smiley…) dat we in Nederland zo’n beperkte solidariteitsbeweging hebben! Ik las een onderzoek dat me betrouwbaar leek: 70% van de Nederlanders vindt dat Israel de Palestijnen zwaar onrecht doet. Maar een groot deel van Nederland heeft geen enkel vertrouwen in de Nederlandse democratie en gelooft niet dat we het Nederlandse buitenlandbeleid kunnen veranderen…

  En dus weten “we” wat er gebeurt, en kijken toe…, laten ons afleiden door “waan-van-de-dag-discussies” zonder ons stevig te organiseren om echt iets te bereiken…

  Het enige wat er op zit – denk ik – is je eigen rotgevoel serieus te nemen, het niet te ontkennen, niet te “vergeten” en het als inspiratie te gebruiken om “het er niet bij te laten zitten”.

  Nogmaals: dank voor je werk!
  Hartelijke groet,

  als het past: hartelijke groeten aan je groep,

  Fennie

 2. El Batoul schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Beste michel,

  Stil word ik van je verslag. Dank dat je ons laat delen in je ervaringen.
  Warme groeten,
  ebz

 3. Michel Klijmij schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Bedankt voor de reacties. Het was een hele emotionele dag, en er is ook in de groep veel over gepraat. Het kwam heel dichtbij vandaag.

  En om een idee te geven wat een impact het heeft: ik noem bijvoorbeeld ook geen namen. Je weet nooit of dat de situatie voor deze persoon nog verder verslechterd. Dat is een rotmanier van nadenken.

 4. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows NT

  Michel,

  Zoals iedereen ben ik onder de indruk van je verslagen. Ze zijn indringend, eerlijk en oprecht. Ik kan me alleen niet aan de indruk ontwekken dat je in het conflict Israel vs de rest van het Midden Oosten wel héél duidelijk een kant hebt gekozen. Dat is jammer. Het maakt de reis en de indrukken niet minder mooi daarentegen. Respect.

  Chris

 5. Michel schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Soms valt de wijzer van objectiviteit nou eenmaal een kant op. Als ik jou zomaar een schop geef, en je vertelt dat objectief, dan lijkt het ook alsof je een kant kiest. Maar het is wel objectief. Zo is het hier ook. Objectief is er hier sprake van een bezetting, en worden Palestijnen mishandeld in hun eigen land. Er is een andere kant van het verhaal, en die begrijp ik ook wel. Maar als de Israelis veiligheid willen is dat nog geen excuus om die muur op Palestijns gebied te bouwen, de mensen op zo’n manier te behandelen, en land in te pikken tegen de conventie van Geneve in. Dat heeft weinig met de eigen veiligheid te maken.

 6. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows NT

  Ten eerste geef je nooit iemand zomaar een schop zonder de verwachting een schop (en een paar klappen) terug te krijgen. Dus ook in deze bestaat er niet zoiets als objectiviteit.

  Als de Israelisch veiligheid willen, dan snap ik die muur heel goed… We kunnen daarentegen wel discussieren over waar die takkemuur wordt neergezet en hoe er wordt omgegaan met de rechten van de mens. DAAR ben ik het dan wel mee eens.

  mmmm… Noord Ierland is ook bezet gebied. Er is daar ook een gedeelte van het volk dat strijdt om de bezettende macht eruit te krijgen. Katholieken worden ook achtergesteld en soms zelfs mishandeld in hun eigen land. Maar die vergelijking vind je niet opgaan zeker…

 7. Michel schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Noord-Ierland is net zoiets. Maar of het net zo erg is als hier kan ik niet zeggen zonder er geweest te zijn. Ik weet ook niet in hoeverre Groot Brittannie kolonies met Britten in Noord-Ierland bouwt om mensen van elkaar af te scheiden. Volgens mij kan je daar ook wel gewoon rondrijden, zonder het risico op willekeurige arrestatie.

  Het gaat er ook vooral om dat die muur op grondgebied staat dat niet van Israel is. Geen enkel land erkent ook dat de Westbank onderdeel van Israel is. Dus die muur moet gewoon weg van Palestijns gebied. Laat ze die muren maar in Israel bouwen als ze zich dan happy voelen.

 8. El Batoul schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Beste michel,

  in je verhaal lees ik ook je worsteling om objectief te blijven, iets wat ik totaal mis in het verhaal van chris. hij heeft het op een rij, goed voor hem!. Het bijzondere aan jou verhaal is dat er juist aan iedere kant een verhaal is en dat dat juist zo verwarrend is. Het joodse volk heeft ontzettend geleden in het verleden en zij hebben op een van hun herdenkingsmomenten staan, red een mens en je red een heel volk. Prachtig vind ik dat, alleen geldt dit wat mij betreft niet alleen voor het joodse volk, maar voor alle volkeren. Het recht van de sterkste heeft nooit langdurige vrede gebracht, wel het recht van redelijkheid. We kennen in Europa ruim 60 jaar vrede omdat het recht van redelijkheid een kans heeft gehad, haat roept haat op en iemand moet er mee ophouden. Hulp van buiten zoals de internationale gemeenschap dat heeft gedaan in Zuid-Afrika kan het voor de partijen makkelijk maken om die stap te nemen van sterkste naar redelijkheidste.

  De internationale gemeenschap heeft heel lang zich opgesteld als zou de situatie in Zuid-Afrika een interne gelegenheid zijn. Zolang heeft ook de apartheid zich kunnen handhaven. Toen de internationale gemeenschap luid riep: dit is onaanvaardbaar, werden de partijen naar de onderhandelingstafel gedwongen.

  Beste Michel, blijf trouw aan je emotie en blijf trouw aan je mogelijkheden om het verschil te maken door niet te blijven hangen in de emotie en te schrijven en aan de slag te gaan zoals je nu in Palastina doet door je bijdrage te leveren met het schrijven en het maken van de docu.

  Ik vraag me hard op af, waarom we in Nederland in een verkrampte houding raken als we onrecht aangedaan door Israeli bloot leggen. We doen dit niet als we de zelfmoord aanslagen van palastijnen veroordelen. Toch gaat het om het zelfde, individueen worden geofferd door deze of gene. Wat het hogere doel ook mag zijn, ik snap niet en wil het ook niet snappen dat er onschuldige mensen slachtoffer worden van welke extremist dan ook. Het maakt mij niet uit of de dader een palastijn of een israeli is.

  Hou je haaks.

  Warme groet,

  El Batoul.

 9. Paul Lamain schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  dat dak van gaas, is dat om de Israëli’s te beschermen tegen stenengooiende Palestijnen?
  ik geloof namelijk niet in sprookjes.

 10. MIchel schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Hier vind je geen sprookjes Paul, alleen bittere realiteit. De huizen langs die straat zijn van Israelische kolonisten. Er wonen zo’n 500 kolonisten middenin de oude stad van Hebron. Door de situatie daar (Hebron was altijd al redelijk conservatief islamitisch, en waar wij Belgenmoppen hebben hebben ze op de Westbank Hebronmoppen) wordt het alleen maar erger. De kolonisten worden steeds orthodoxer, de moslims steeds conservatiever. Daardoor krijg je dit soort situaties. Je kan me geloven of niet, maar kom zelf kijken voor je me van sprookjes beschuldigd.

 11. Paul Lamain schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  ik sprek voor mijn gevoel: ik heb meer op met Israëlische kolonisten dan met de fundamentalisten moslims, ik heb een bloedhekel aan ze, ‘t stenengooien zal in Nederland ook nog wel es aan de orde van de dag zijn.
  of misschien eerst wat bommetjes, of zelfmoordaanslagen?

 12. henk schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Over één ding zouden we het eens moeten zijn. Een zelfmoordenaar is nooit een martelaar. Een martelaar is een weerloos iemand, die wordt doodgemarteld door weerbare vijanden. Niet iemand die een mensenmassa vermoordt inclusief zichzelf. Deze strijdmethoden zijn uitgevonden door de Duivel Himself.
  Zolang een land zulke jonge mensen, via hersenspoeling tot zulke daden aanmoedigt, of ze later als held vereert of ten voorbeeld stelt, dan regeert daar de Duivel, de Vader van de haat en de Leugen. Dan wijkt de vrede. henk

 13. Michel Klijmij schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Henk, je vraagt mij objectief te kijken maar generaliseert hier op een verschrikkelijke manier. Mensen worden hier niet gehersenspoeld. Wel veroorzaakt de terreur van Israel (en daar heb ik na vandaag echt geen beter woord voor) hier veel haat. Haat die ook jij zou voelen als je zonder aanklacht kon worden opgesloten, mishandeld door de politie van de bezetter, en nooit enige zekerheid voor de dag van morgen. Wat hier gebeurt is gewoon keiharde bezetting, en daar is nooit enig excuus voor. Jouw beeld van hersenspoeling is alsof je Nederland beschuldigt van hersenspoeling omdat Volkert van der G een moord heeft gepleegd.

  Vertel me, waarom mogen de Israeli’s mensen opsluiten of vermoorden zonder aanklacht, maar wordt elke daad van verzet door Palestijnen onder een loep gelegd?

  Om het echt te begrijpen, zonder een heel volk te veroordelen op basis van de daden van een paar gekken, moet je echt eens hier komen en met mensen praten.

 14. Michel schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  @Paul: fundamentalisten zijn altijd fout. Of het nou joden, christenen of moslims zijn. Wie stenen naar mensen gooit wetende dat dat ernstige verwondingen of de dood tot gevolg kan hebben is gewoon fout bezig. Mij maakt de achtergrond niet uit, ik veroordeel de daad. Jammer dat jij je daar niet overheen kan zetten.

 15. henk schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ik vroeg of we het over één ding eens konden zijn, dat zelfmoordacties met het doel om te doden niet het predikaat martelaar verdient. Ben je het daar nu mee eens of niet. Of ga je het weer ontwijken. Mensen, die met haat worden opgevoed, worden feitelijk gehersenspoeld. En als ze dan nog worden voorgesteld als helden is er tussen gedachte en daad geen grens meer. Logisch dat er dan een muur komt Michel. Je verwisselt oorzaak en gevolg voortdurend. En daardoor radicaliseer jij zelf ook en je lijkt er nog trots op te zijn ook.

 16. Michel schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Ik ben tegen elke vorm van geweld door wie dan ook. Dus ook zelfmoordacties, met welk predikaat dan ook. Maar dat zijn uitzonderingen, slechts een klein deel van de Palestijnen heeft zo’n uitzichtloos bestaan dat ze een basisprincipe van hun geloof (islam of christendom), het leven gegeven door God, willen opofferen.

  Mensen proberen hier hun kinderen met liefde op te voeden, maar wat de Israeliers ze leren is haat. In Nederland kon je zien hoe lang het duurde voordat er weer normaal met Duitsers om werd gegaan – bezetting maakt haat.

  Ik vind het echt triest dat er mensen zijn die het acceptabel vinden dat een volk wordt onderdrukt en VN-resoluties geschonden. De ontmoeting met Israeliers gisteren was wat dat betreft ontnuchterend. Als we het over hersenspoelen hebben kan je naar beide kanten wijzen. De Israelische regering liegt, en de meeste Israeliers hebben geen idee wat er aan deze kant van de muur gebeurt. Daardoor kan de regering z’n gang gaan.

  Die muur is niet gebouwd voor de veiligheid. Dan stond die wel in Israel, in plaats van in bezet gebied. Nu is het een apartheidsmuur, niet bedoeld om het veiliger te maken maar om mensenlevens te ruineren. Dat is geen radicalisme, maar puur de werkelijkheid. Meer dan de helft van de muur staat aan de Palestijnse kant van de Green Line, de grens met de West Bank. Waarom? Wat maakt het voor iemand in Tel Aviv uit of een Palestijn van Bethlehem naar Ramallah wil?

  Voor je (ver)oordeelt Henk, probeer eens open naar de situatie te kijken. Probeer je eens voor te stellen hoe jij zelf zou reageren als jouw huis werd afgepakt, als je niet meer vrij zou kunnen bewegen, en als elke daad van verzet (vreedzaam of niet) onder een vergrootglas werd gelegd terwijl diegenen die jouw huis hebben afgepakt worden beschreven als degenen die zich wel moeten verdedigen tegen die nare Henk, want die loopt de hele tijd te zeuren dat ie zijn huis terugwil.

  Het gemak waarmee deze bezetting wordt goedgepraat is echt verschrikkelijk. Dat is net zoiets als zeggen dat die Duitsers in 1940 Nederland best mochten bezetten, omdat ze zich tegen Engeland moesten verdedigen. Of dat de Apartheid best goed was, want die zwarten waren een bedreiging voor de blanken. Beide daden zijn terecht internationaal veroordeeld. Hier laten ze mensen doodgaan. Daar worden zowel Palestina als Israel niet beter van op lange termijn.

 17. henk schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Michel, ik zal je maar je zin geven, alle schuld ligt bij de Israëlers, bij wie zou anders nog een sprankje verantwoordelijkheid voor haat, voor bomgordels, en oorlogen liggen. En verder natuurlijk bij de VS. Simpel, voor ieder drama kan er maar één zondebok bestaan. Simple comme ……….. bonjour.

  • Karim schreef:
   Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

   [quote comment=””]NIET IEDEREEN KAN STENEN GOOIEN[/quote]

   Henk, ik ben blij dat je het eindelijk begrijpt…

   Ik was even bang dat ook jij door de eenzijdige berichtgeving van de media onwetend / op het verkeerde been bent gezet.

   De Israeliers stelen steeds meer grond, wat dan “annexeren” wordt genoemd. De Israeliers vermoorden palestijnen, wat dan “liquideren” wordt genoemd. De Israeliers jatten palestijnse bezittingen (zoals auto’s, geld, en sieraden) wat dan “confisqeren” wordt genoemd.

   Maar o wee als de Palestijnen verzet bieden…

   Als mijn vader en broers zijn vermoord, mijn zus / moeder verkracht, mijn huis met de grond gelijk wordt gemaakt… Dan kan ik me voorstellen dat je een paar Israeliers mee zou nemen, de dood in.

   Jij noemt het een laffe daad. Ik noem het verzet.

   Waarom was het verzet van de Hollanders jegens de Duitsers wel een heldendaad?

   De reden dat Israel nu vrij spel heeft is simpel. De wereld (lees: Het Westen) schaamt zich voor wat er in WO2 is gebeurd (wat absoluut ook verschrikkelijk is)

   Vooral het feit dat de Nederlandse politie en de Nederlandse Spoorwegen mee heeft geholpen met de uitlevering van de Joden. Vooral NLD schaamt zich.
   Vergelijk de berichtgeving van de NOS maar met de berichtgeving van belgische zenders. Dan zul je zien dat er beelden vertoond zullen worden die je op de NLDse zenders niet zult zien.

   Toen er (in de jaren 40) aan de Marokkaanse koning de opdracht werd gegeven voor het invoeren van davidssterren voor op kleding van de Joden om ze herkenbaar te maken, toen heeft de koning gezegd; Bestel maar 50 extra davidssterren voor mij en mijn familie.

   Marokko is het enige land dat geen Joden heeft uitgeleverd. Anne Frank had dus beter in Marokko geboren kunnen worden.

 18. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.4 op Ubuntu

  Het is inderdaad simple comme bonjour. Zoals het simpel was dat in mei 1945 de Duitsers zich terugtrokken uit Nederland, zo is het even zo simpel en logisch dat de Israeliers zich terugtrekken uit de bezette gebieden. Dat is niet de definitieve oplossing voor vrede in het Midden-Oosten, maar wel een hele belangrijke eerste stap. Blij dat je dat inziet, Henk. Ik was even bang dat je het normaal vond dat mensenrechten zomaar geschonden konden worden, en dat onder het mom van veiligheid terroristen worden gekweekt.

 19. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ik weet dat je argumenten nodig hebt, maar zou je zo vriendelijk willen zijn om de situatie rondom Israel en de Palestijnen niet meer te vergelijken met de de Duitse invasie en het Nederlands verzet? Dan beloof ik dat ik het niet meer vergelijk met Noord-Ierland…Het zijn drogredenen. Appels en peren. Je bent beter dan dat.

 20. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.5 op Ubuntu

  Bezetting is bezetting. Het dichtstbijzijnde voorbeeld voor ons is de tweede wereldoorlog. Qua aansprekendheid dan, want Nederland hield natuurlijk Indonesie bezet, maar daar kijken we dan weer anders tegenaan. Daarvoor kom je al snel in 1800 met Napoleon en dat zijn de meeste mensen alweer vergeten.

 21. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Maar niet iedereen… Hop Marianneke

 22. Dominique schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Wow!! Voor het eerst dat ik op deze pagina beland en zie hier wat voor discussie en redeneringen er volgen uit de werkelijke ervaringen van Michel.

  Michel, geweldig om te zien dat je feiten die wij hebben ervaren in Palestina zo goed en duidelijk weergeeft. Ik, als mede Xplorer voel natuurlijk wat jij voelt als je erover schrijft. Gelukkig zal de documentaire die start op woensdag 22 augustus bij TV West beelden eraan toevoegen.
  Helemaal deel ik het feit dat je niet zomaar kan verwoorden of oordelen over wat er daar in Palestina gebeurt. Wij hebben met de Palestijnen gegeten, geslapen en gesproken. Maar we zijn ook in Israel geweest en zijn gearriveerd op het Israelisch vliegveld Tel-Aviv.

  Wat een liefde hebben zij voor vrede, wat een liefde voor hun gezin en families. Maar ook voor hun buren, ongeacht de religie. In Palestina zijn ze het eens over het feit dat iedereen die daar woont 100%% Palestijn is. Hun cultuur houden zij hoog en iedereeeeeeeen is zeer welkom om dat te proeven!!!!

  Mijn gastvrouw heeft 1x in de zoveel tijd een meeting met de “Women in Black”, dit zijn Israelische vrouwen die de Palestijnen helpen achter de muur. Zij heeft grote respect voor hun en is blij dat deze groep bestaat. Deze vrouwen geven hun kinderen liefde voor iedereen op. Zonder geweld en haat, ook zal dat nog jaren moeilijk blijven. In ieder geval lukt het in de jaren dat ze klein zijn. Zelf ben ik moeder van een zoontje van bijna 4jaar.

  Het jongetje waar ik bij in huis sliep, van 7 jaar oud, had op een dag een nare ervaring. De Israelische soldaten kwamen binnen in hun huis. Hij lag te slapen onder de deken, één van de soldaten schreeuwde dat daar iemand lag tegen zijn moeder. Zij zei dat het haar zoontje was en verder niemand in huis. Hij was kleiner en dat kan je toch zien…….maar de soldaat liet het er niet bij zitten en hield zijn mitrailleur in de houding en trok de dekens ruw weg en richtte zijn pistool op de borst van dat jongetje. Waarna hij gillend wakker werd, met zo’n soldaat boven zich.

  ‘Little Fuhad’zo noemde ik hem altijd, blijft deze nare gebeurtenis bij zich dragen en van het zien van soldaat wordt hij helemaal nerveus. Maar zijn ouders, en opa en oma leren hem om niet te haten en alleen te weten dat hij zelf nooit zo moet zijn.

  Deze verhalen laten je beseffen wat deze mensen tot op de dag van vandaag nog meemaken. Zelf ben ik van Surinaamse afkomst en ben ik blij dat de slavernij ver voorbij is en kan ik gelukkig alleen nog lezen over deze tijd.

  Wij hebben zoveeeel gezien daar en daarover kunnen we en moeten we navertellen!!. De wereld ziet zoveeeel in de media over Israel, tja en niet te vergeten de geschiedenis in de bijbels……….

  Pray to all Gods for the day…, the day that the wall will fall!!!!

Reacties zijn gesloten.