Stemcomputers moeten deaudt

Aan: Raadsleden
Cc: W. Cornelis
Onderwerp: Stemcomputers
Datum: 27/9/2007, 16:22

Geachte collega-raadsleden, Burgemeester,

Hoe heerlijk is het om, ook al krijg je geen gelijk, toch gelijk te hebben. Begin dit jaar stelde ik de onveiligheid en onbetrouwbaarheid van stemcomputers aan de orde. Menig fractie viel over mij heen, hoe durfde ik te zeggen dat de stemcomputers niet betrouwbaar waren? Inmiddels heb ik gelijk gekregen van de commissie-Hermans, de commissie-Korthals Altes en staatssecretaris Bijleveld, allen veel slimmer en politiek correcter dan ik. De huidige stemcomputers, ook die we in Gouda hebben, moeten worden afgeschaft. Met een triomfantelijke glimlach stuur ik jullie daaarom onderstaand bericht uit de Volkskrant door. Ik kon me gewoon niet inhouden.

PS Bij nalezing van de notulen begreep ik dat een aantal raadsleden niet meer op een stembureau willen zitten als het rode potlood terugkomt. Ervan uitgaande dat we in 2009 met potlood stemmen stel ik me bij deze beschikbaar voor het bemannen van een stembureau en het tellen van stemmen.

Commissie bepleit afschaffing stemcomputers

ANP

DEN HAAG – Bij verkiezingen moeten geen stemcomputers worden ingezet, maar papieren stembiljetten. De op papier uitgebrachte stemmen kunnen wel elektronisch worden geteld.

Dat heeft een commissie onder leiding van Frits Korthals Altes donderdag geadviseerd aan staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken. De oud-minister heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het verkiezingsproces in Nederland.

Verkiezingen met stembiljetten krijgen de voorkeur omdat ze goed te controleren zijn. Bij twijfel over de uitslag van een elektronische telling kunnen de stemmen alsnog handmatig worden geteld, aldus Korthals Altes.

Dat is beter dan de opslag van stemmen in het elektronisch geheugen van een stemcomputer, dat niet of moeilijk controleerbaar is. Voor verkiezingen via internet vindt de adviescommissie de tijd nog niet rijp.

Staatssecretaris Bijleveld zei in een reactie dat de huidige stemcomputers voorlopig niet meer worden ingezet. De eerstvolgende verkiezingen staan gepland in 2009 en gaan over het Europees parlement. Volgens Bijleveld is de kans groot dat dan in alle stemlokalen het rode potlood wordt gehanteerd.

Korthals Altes bepleit in zijn advies ook dat mensen elk stemlokaal in hun gemeente moeten kunnen gebruiken. Experimenten hiermee zijn succesvol verlopen. Op een later ogenblik kan zelfs worden gekeken of kiezers ook naar stemlokalen buiten hun gemeente kunnen.

Het flexibele gebruik van stemlokalen vereist wel een verbetering van de stempas. Die moet grondiger worden beveiligd tegen namaak, vervalsing en misbruik. Om misbruik tegen te gaan, zou elke kiezer zich ook moeten legitimeren in het stemlokaal, aldus Korthals Altes. De Kiesraad heeft daar eerder dit jaar ook al op aangedrongen.


Met irritante welingenomen groet,

Michel Klijmij
GroenLinks

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Computers, Gouda, GroenLinks, Persoonlijk, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Stemcomputers moeten deaudt

 1. Arnoud B. schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows 2000

  🙂

  Femke is er klaar voor: http://www.arnoudboer.nl/?p=762

 2. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Dan doe ik ook wel een stembureau met rode potloden. Best leuk zo af en toe je gelijk krijgen. Niet waar? Voor wat mij betreft is het lood om oud ijzer, maar dat terzijde.
  Als je ambtenaren gewoon hun salaris geeft voor een dagje stembureau ipv dat ze een vrije dag moeten opnemen, dan krijgen we die stembureaus ook wel vol.

 3. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Misschien kunnen we ook jongeren tegen een kleine vergoeding uitnodigen? Overigens moet je wel bedenken hoeveel tijd dat kost om de stemmen te tellen (en hoe nauwkeurig wordt dat?). Het moment dat alle stemmen zijn geteld en de uitslag bekend is, kan ook uitlopen. Daarbij vind ik het ook vreemd dat Korthals ook nog eens voorstelt om te kijken naar mogelijkheden om ook buiten de gemeente te stemmen. Voor locale politici wordt het daarmee lastiger om aan de hand van de verkiezingsuitslag veel lastiger te achterhalen waar hun achterban zit.

 4. Anne W. schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows 2000

  Gefeliciteerd.

  Zullen zien of er voldoende stembureauleden te vinden zijn.
  Jammer dat Korthals Altes niet verboden heeft om (toekomstige) leden van de gemeenteraad plaats te laten nemen op het stembureau (transparantie!).

  Openingstijden stemlokaal.
  Ik neem aan dat dit ook ter discussie wordt gesteld.
  Lijkt mij logisch dat de stemlokalen wederom opengaan van 08.00 – 18.00 uur. Betwijfel of de politieke partijen dit willen.

  Transparantie scan apparaat.
  Hoe te testen. Schotland (2007) heeft de tellenscanner na het debakel van de laatste verkiezingen afgezworen. Engeland heeft deze apparatuur ook gebruikt tijdens de laatste verkiezingen (2007 – Uitval bij het scannen was 51 %). Zie note.
  Wie keurt het apparaat.
  Gaan we net zoals in Amerika via wetgeving instellen, dat 30% van de stemlokalen worden herteld?

  Stemmen in een stemlokaal naar keuze.
  Dit levert het volgende probleem op. Als je in Gouda op de kandidatenlijst staat voor GroenLinks, dan kun je je vrienden uit andere gemeenten op je laten stemmen (Voorkeurstemmen voor Gouda 457 stemmen tijdens de laatste Gemeenteraad). Het is weleens eerder voorgekomen, dat er bussen met kiezers naar een stemlokaal worden vervoerd om daar te stemmen. Op de benedenwindse eilanden betalen ze voor een stem.
  Verlaging van de voorkeursdrempel.

  Tempest, of te wel afluisteren van apparatuur blijft. De keuringen ook.
  Apparatuur keuren voor elke verkiezing, gezien de jaarlijks bijgestelde normen?

  Waarom zetten we apparatuur in. Gewoon weer fijn met de hand zou ik zeggen.

  Note.

  List of pilots 2007.http://www.electoralcommission.org.uk/elections/pilotsmay2007.cfm

  Stratford pilot 2007http://www.electoralcommission.org.uk/templates/search/document.cfm/20108

  Stratford had to go back from scanning to manual count on the evening!!!

 5. Kimberley schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.7 op Windows 2000

  Wat was de reactie op jouw mail? Ben erg benieuwd. 😀

 6. Josien schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Leuk stukje vanmorgen in het AD.
  Las dat je t.n.t. nog geen reacties op je mail hebt ontvangen. Ik ga er vanuit dat wie zwijgt, stemt toe.
  Of…. het broeden op een ludieke reactie kost veel tijd en moeite. We wachten af.

 7. Pingback: 16 procent blanco at Publiekelijk tijdverdrijf

 8. Pingback: 2007 en verder at Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.