Wil Moordrecht onder fusie uitkomen?

Dat er een hoop Moordrechtenaren zijn die tegen een fusie zijn was al duidelijk. Bij het referendum stemde 44% niet, en een blik op de site van Beter Moordrecht spreekt ook boekdelen. Maar hoe kom je er dan vanaf? Nou simpel, wijzen naar Gouda. Dat is immers de Grote Boze Buurgemeente.

Grenzen van Gouda

De manier waarop dit fusieproces loopt is niet optimaal. Een gebrek aan regie bij de provincie ligt hieraan ten grondslag. Waarom is de RijnGouweLijn wél belangrijk genoeg voor de provincie om keihard positie in te nemen en door te drukken, maar een gemeentelijke herindeling niet?

Fusieman, gezellig hè?!
Hierdoor vliegt het modderige veen nu welgemikt over en weer. Een matig onderbouwd rapport werd gebruikt om de provincie onder druk te zetten. Gouda probeert te praten met de buren, en dat gaat goed zolang het bij constateren blijft. Alle omliggende gemeentes erkennen dat Gouda te krap in z’n jasje zit. Als het over oplossingen gaat houdt het op met praten. Dan moet Gouda het maar zelf uitzoeken. Aangezien Gouda heeft uitgesproken dat het groen om onze stad te waardevol is om vol te bouwen, behalve aan de westkant bij Westergouwe en de Gouweknoop, blijven er weinig mogelijkheden over. Ondertussen verwachten al die mensen uit Moordrecht, Reeuwijk en Moordrecht wel dat je in Gouda kan winkelen, uitgaan, en dat alles goed bereikbaar met auto, fiets en OV.

Actie is reactie, en de houding van met name Moordrecht lokt dan weer reacties op vanuit Gouda die ook niet goed te praten zijn:

En aan een goede relatie met de hudige buren schort het nog wel eens, vindt Cornelis. Alle ophef over de gemeentelijke herindeling zet de relaties onder druk. „Bestuurders kunnen zich best wat genuanceerder uitdrukken. Als ik kijk wat partijen in Moordrecht daarover naar buiten hebben gebracht, denk ik dat de beschrijving die meneer Bush geeft van Iran daarbij verbleekt.’’

Dorps, groen, met veel kantoren, woningen en een station
Weliswaar is de dreiging van een fusie met Gouda weg, het idee dat een stukje Zuidplas dat veel beter bij Gouda past dan het zo gewenste idyllische dorpse karakter van Moordrecht naar Gouda gaat is niet te verkroppen. “Moordrecht moet dorps en groen blijven” was de stemming tijdens het referendum. “Moordrecht wil een grootschalig bouwproject met kantoren, woonruimte en een station in de achtertuin” lijkt nu het ideaal. Ik zou me knap genaaid voelen als ik Moordrechtenaar was.

En dan komt de aap uit de mouw: als Moordrecht niet zelf haar groene oase ruw kan verstoren, dan hoeft die hele fusie niet. Pardon? Het was toch zo belangrijk om te fuseren? Dan zou de bestuurskracht toch zo verbeteren? Er heeft toch een grote meerderheid (92%) van de bevolking zich uitgesproken voor een fusie met Nieuwerkerk en Zevenhuizen-Moerkapelle? En dan gaat de gemeenteraad van Moordrecht daar lijnrecht tegenin.

Uiteindelijk gaat het allemaal om geld, lezen we in het AD:

De gemeenten Nieuwerkerk, Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle vrezen een slechte financieel-economische start als zij het veelbelovende ontwikkelingsgebied de Gouweknoop moeten afstaan. De revenuen na de ontwikkeling tot een woon- en bedrijven vloeien dan naar Gouda en niet naar de nieuwe gemeente.

Maar gaat het daar wel om?
Want de ontwikkeling van de Gouweknoop is nu nog verre toekomstmuziek. Afgaande op de ontwikkelingen hier in Gouda rond de Spoorzone (zorgen in de raad over voortgang, mogelijk minder groots dan gepland) zelfs hele verre toekomstmuziek. Als zo’n binnenstedelijke toplokatie al lastig is, wat betekent dat dan voor een perifeer stuk? Een stuk dat bovendien tegen Gouda aan ligt, en ver weg van de kernen in de geplande fusiegemeente. Er wordt dus helemaal niet een slechte start gemaakt – in tegendeel. Als het gebied ontwikkeld moet worden heeft Gouda de ervaring uit de Spoorzone, en kan daarom eerder zo’n project aan. Dan komt het er eerder, en krijgt de nieuwe gemeente dus eerder haar deel uit de inkomsten voor het bouwen. Geef de Gouweknoop aan Gouda en je maakt en prima financiële start.

Het lijkt er eerder op dat Moordrecht liever niet fuseert. Dat betekent immers nog meer. Als kern in een grotere gemeente krijgen ze dan namelijk ook allerlei centrumfuncties. Daar horen ook zaken als een Sociaal Pension bij. Als Gouda niet meer kan groeien, en de nieuwe Zuidplasgemeente wel, dan betekent dat dus dat in Moordrecht een Sociaal Pension moet komen. Daar zitten ze vast niet op te wachten, maar ja, als Gouda niet groeit hebben wij straks geen geld voor dat soort moeilijke en dure voorzieningen. Moordrecht wel.

Symboolpolitiek
Moeilijk doen over de Gouweknoop is daarmee vooral symbolisch. Het vertolkt het gevoel dat Moordrecht eigenlijk liever zelfstandig blijft. Van mij mogen ze trouwens, en is het jammer dat dat geen optie voor de bewoners was om te kiezen. Maar wees dan direct, ga niet zoeken naar een excuus om onder afspraken uit te komen. Een fusie met Nieuwerkerk en Zevenhuizen-Moerkapelle is goed voor je gemeente of niet. Als je dan achter die fusie staat, ga er dan ook voor. Een stukje grond minder hoort dan niet uit te maken. De provincie zal dat ook wel inzien, en daarmee twee problemen oplossen: het ruimtegebrek van Gouda, en het behouden van het dorpse, groene karakter van Moordrecht. Daar kan je haast niet tegen zijn.

NB: Let vooral op de foto bij het artikel. Mijn reactie, die niet is geplaatst door het AD tot nu toe, was ongeveer als volgt: leuk dat mijn naam bij die “foto” staat, maar als de redactie de hele foto had gebruikt hadden ze zien staan dat erbij had moeten staan: (C) Provincie Zuid-Holland Kartografie. Als ze mij in kennis hadden gesteld van het overnemen had ik ze dat direct kunnen vertellen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Persoonlijk, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.