Algemeen beschouwd een rustige avond (2)

Het vervolg op het verslag. Een flesje fris en wat gebabbel na de schorsing hervatten we de vergadering. De beantwoording van het college gaat vaak gedetailleerd in op de betogen van de fracties, ik hou het bij de meest interessante punten. Ook hier weer extreem bevooroordeeld en het resultaat van niets anders doen dan 3 uur zitten en luisteren.

Het college is blij met alle blijheid, zo begint Wim Cornelis. Of het de voorzitter van de raad, de voorzitter van het college of de burgemeester is die spreekt is niet helemaal duidelijk. Tijdens zijn uitleg over het Huis van de Stad molesteert Hilde een flesje. Geen gewonden. Het Huis van de Stad wordt nog eens uitgelegd, hoe het financiëel zit en dat het allemaal moeilijk is.

De Stadsvisie 2020 wordt niet zo nodig geacht, want we hebben al zoveel nota’s. Maar ja, daar is niet zo uitgebreid over gepraat met de stad als de Stadsvisie 2010. Ook gaat het om de samenhang van alle plannen.

De voorzitter ontneemt zichzelf het woord en geeft dat aan de wethouder Harro Janssen van financiën. Er wordt nu al door de ambtenaren vooruitgekeken naar de voorjaarsnota. Als het zo blijft verbeteren en versnellen kunnen we deze periode ook nog de begroting 2020 vaststellen (samen met die stadsvisie) denk ik. In januari gaan we naar de verkoop van panden kijken. Het college is het met ons eens dat de organisaties niet de dupe mogen worden. Als er een RGL-referendum komt, dan in elk geval niet over de vraag of die over de Fluwelensingel moet gaan of niet.

Wethouder Siebe Keulen gaat in op de Ontwikkelingsmaatschappij Binnenstad, maar niet te gedetailleerd zodat panden/krotten niet teveel in waarde gaan stijgen. Het geld voor wijkontwikkeling is eindig, en dat terwijl ik nog weinig begin heb gezien van verbetering. Beetje eng dat het nu al over het einde van het geld gaat.

De speelvoorzieningen vallen onder wethouder Marco Kastelein (enige wethouder met stropdas), die aangeeft dat het college voortvarend in de startblokken staat. Onze zorgen over groen worden begrepen, maar daar schijnen we wel uit te kunnen komen. De Goudse groene projecten maken kans op een subsidie. De riolen hebben te maken met achterstallig onderhoud, dus er is geen ontlasting van de rioolheffing mogelijk.

Onze wethouder Arnout Menkveld gaat in op de bouwkranen en onderwijs. Dat laatste is geen ondergeschoven kindje. Zo wordt er meer geld voor leerplichthandhaving vrijgemaakt. Arnout Menkveld scoort een interruptie, de PvdA wil meer weten over de nieuwbouw van het segment. Als het bouwprogramma moet worden aangepast vanwege veranderende woonbehoeftes kunnen grondexploitaties in de min schieten. Over de monitoring van Gouda Ontmoet is nog niet zoveel duidelijk. Laura Werger krijgt naast haar zetel een bank (het Wergertje).

De antwoorden van wethouder Marion Suijker gaan op volgorde van thema. De werkgelegenheid stijgt, in tegenstelling tot een eerder krantenbericht. Ze is trouwens gekleed in een kek paars jasje, en grijpt ook terug op het paarse credo “werk werk werk”. Het werkbezoek aan Tilburg wordt gememoreerd, met ook een verwijzing naar onze opmerking over armoedebeleid in de eerste termijn. Ook Marion Suijker scoort een interruptie, deze van de SP, over eigen bijdrages in de WMO die er niet zijn. Over het Hamstergat worden we binnenkort geïnformeerd. Er volgt nog een interruptie van de SGP hierover, waarmee Marion Suijker voorlopig aankop staat in het interruptieklassement.

Dat levert de volgende tussenstand op, met wethouder Suijker als meest geïnterrumpeerde, en de SGP als meest interrumperende. Maar, vanavond de tweede termijn, alles ligt nog open!

De Interruptiemeter, Algemene Beschouwingen 1e termijn

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Persoonlijk, Politiek met de tags . Bookmark de permalink.

4 reacties op Algemeen beschouwd een rustige avond (2)

 1. David schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 4.01 op Windows CE

  Heel goed, grafieken. Ik ben vóór grafieken.

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.9 op Windows Vista

  Ik had erbij moeten zetten: (i)nspired by David R. 😉

 3. David schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 4.01 op Windows CE

  Hoeft niet hoor, het gaat er om dat het gebeurd! Wat ik maar wil zeggen: dat zouden meer mensen moeten doen!

  En trouwens: wat een PDA-vriendelijke site heb jij!

 4. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.9 op Windows Vista

  Tsja, als je zelf een PDA hebt zorg je ervoor dat je PDA-vriendelijk bent 😉

Reacties zijn gesloten.