De toekomst van de desktop

Met de overdenkingen rond een motie over OS/OSS die ik vanavond ga indienen kwam ik dit tegen. De toekomst van de desktop zou je het kunnen noemen: alles online. Niet voor iedereen interessant, maar met de toename van het aantal laptops en het zwervende gebruik van een hoop mensen (waaronder ikzelf) een interessante ontwikkeling.

Het komt erop neer dat je desktop-instellingen op internet staan. Via je eigen computer log je in, en vervolgens gaat vrijwel alles online. Geïntegreerd met online diensten als Google Documents, chatprogramma’s, noem maar op. Alles komt bij elkaar. Het klink in elk geval allemaal erg spannend. Omdat het allemaal op open standaarden en open source is gebaseerd is het relatief simpel om alles aan elkaar te knopen. Het enige wat je nodig hebt is een computer, een linux-installatie (kan ook een livecd of usb-stick zijn waarvan je start), en je documenten en instellingen liggen voor je klaar op het web. De grens tussen web en besturingssysteem verdwijnt min of meer. GNOME zet nu de eerste stappen. En het ziet er zo uit:

GNOME Online screenshot

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Computers met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De toekomst van de desktop

 1. Rudy Gnodde schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.8 op Ubuntu

  Ik ben er niet zo’n voorstander van om (vertrouwelijke) documenten online te zetten. Al helemaal niet als de server waar je het op zet van een derde partij is en ook nog eens in het buitenland zit (waar je dus helemaal geen grip op hebt). Die zou ik dus liever op een (versleutelde) USB stick bij me dragen.

  Ook instellingen van je desktop zou ik liever op een USB stick bij me dragen. Stel dat er geen Internet verbinding is, de verbinding valt weg of er is een firewall die dit soort dingen tegen houdt. Er zijn al meerdere projecten die dit mogelijk maken. MacOS kan het volgens mij, maar er zijn ook OpenSource projecten (waar ik er op dit moment geen enkele van kan bedenken).

  Programma’s die volledig online draaien (via DHTML, Java Applets, Flash, etc) of makkelijk online opgestart of geïnstalleerd kunnen worden (bv Java Webstart) zijn wel een uitkomst voor gebruikers die achter veel verschillende PC’s zitten.

 2. Thieu Trum schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.4 op Windows XP

  Jaren geleden zeiden ze bij Sun al: The network is de computer. Dat concept is echter nooit echt van de grond gekomen, waarschijnlijk mede door het toenmalige gebrek aan breedbandige verbindingen, maar naar mijn idee zeker ook door het bezwaar dat Rudy noemt.
  Maar met de huidige grootte van de USB-sticks is het zeer wel mogelijk om daar zowel de data als een besturingssysteem op te zetten. Het ding inpluggen in een willekeurige PC maakt dat je je eigen vertrouwde desktop-omgeving hebt zonder dat je bang hoeft te zijn voor eventuele kwaadaardige software op de gast-PC. Het besturingssysteem op de stick kan indien mogelijk en noodzakelijk ook simpel een verbinding met het internet maken.
  Vorig jaar heb ik dit al geprobeerd met een USB-stick met Linux Mandriva er op. Dit werkte al aardig, alhoewel de stick van 2 GB eigenlijk aan de kleine kant was.
  Op dit moment is een USB-stick van 8 GB al niet zo bijzonder meer zodat dat bezwaar ook al is weggenomen.

Reacties zijn gesloten.