Rotterdam is nog niet ongezellig genoeg

Goed, ik heb familiale banden met Rotterdam. Maar anders zou ik er nog niet voor m’n verdriet heengaan. Rotterdam heeft iets troosteloos, iets van “het komt nooit meer goed”. Ondanks dat het aandeel allochtonen niet wezenlijk verschilt van Den Haag, en lager is dan Amsterdam, is het toch de enige van die drie steden waar een duidelijke segregatie in de politiek is. De stad waar Pim Fortuyn opkwam.

VuurwerkDus vergeef me als ik iets te kritisch kijk naar alles wat uit Rotterdam komt. Zelfs als het van partijgenoten afkomstig is. Ik ben het niet snel oneens met De Partij, maar dit slaat wel bijna alles. Vuurwerk moet verboden worden. Pardon?

Nu is GroenLinks Rotterdam goed bezig op milieugebied. Daar kunnen nog veel fracties wat van leren. Het is ze zelfs een collegecrisis waard. En natuurlijk, vuurwerk is slecht voor het milieu, en levert elk jaar weer heel wat overlast op.

Verboden voor vuurwerkMaar verbieden? Een traditioneel vermaak, waar zoveel mensen plezier aan beleven, dat maar een uurtje of zo echt bezig is (en een paar dagen irritant – 4 flinke knallen tijdens het schrijven van dit stukje), dat eigenlijk ook wel gezellig is – iets dat Rotterdam wel kan gebruiken… Er zijn toch andere zaken die we eerst moeten aanpakken, die ook veel meer effect hebben op het milieu en de luchtkwaliteit. Waar het bovendien makkelijker is om draagvlak voor te krijgen.

Van vuurwerk gaat trouwens ook een positieve preventieve werking uit. Dit jaar wordt er weer iets van 60 miljoen euro uitgegeven aan die onzin. Je wilt niet weten wat die mensen anders voor nare dingen met hun geld zouden doen. Dan zie ik liever dat ze hun budget verknallen. Dat scheelt weer benzine, plasmaschermen, buitenjacuzi’s, etc…

En ik? Ik ga oudejaarsavond lekker gratis op mijn balkon staan meegenieten van het vuurwerk!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

8 Responses to Rotterdam is nog niet ongezellig genoeg

 1. Pingback: Paul Vermast - GroenLinks » Blog Archive » GroenLinks Randstad wil vuurwerkverbod

 2. Arnoud Boer schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.11 op Windows XP

  Wil Arno Bonte op de valreep zelf de Gouden Bromsnor winnen?

 3. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.11 op Windows XP

  Ik heb er ook wat over geschreven. Ik ben het alweer niet met je eens, Michel. Dat gaat niet goed zo… 😉

 4. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.11 op GNU/Linux

  [quote comment=”34533″]Ik heb er ook wat over geschreven. Ik ben het alweer niet met je eens, Michel. Dat gaat niet goed zo… ;-)[/quote]

  Ik stel voor dat we het hele “liberale” vs. “echt linkse” verklaren tot “zooo 2007”, en in 2008 de partij verdelen in de Rietveld-vleugel en de Klijmij-vleugel 😉

 5. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.11 op Windows XP

  Lijkt me een prima voorstel. Ik had nog even de neiging om aan de vleugels een ideologisch verschil van mening te plakken, maar dat is natuurlijk ook oude politiek. Hoe noem je jouw ‘volgelingen’ trouwens? Klijmijnieten? Ik twijfel nog tussen Rietveldisten en Rietveldianen.

 6. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.11 op GNU/Linux

  [quote comment=”34535″]Hoe noem je jouw ‘volgelingen’ trouwens? Klijmijnieten? Ik twijfel nog tussen Rietveldisten en Rietveldianen.[/quote]

  Ik wil eigenlijk voor de Klijmijers gaan. Trouwens, “Rietveldisten” klinkt wel erg als een of andere sekte in oranje jurken. Zou ik afraden, maar ja, ik ben van de Klijmijers dus je hoeft het niet met me eens te zijn.

 7. Hilde Niezen schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.11 op Windows XP

  Rietvelders en kleimeiers, mag ik alsjeblieft gewoon nog groen en links?

 8. Arnoud Boer schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.11 op Windows XP

  Het wordt het spel van 2008: Mens, klijmijniet.

Reacties zijn gesloten.