Ik ben schuldig

Ten minste, zo wil het kabinet het graag. De volgende keer dat ik mijn nieuwe paspoort moet gaan ophalen wil de overheid een gezichtsscan en vingerafdrukken van me. Ik ben blijkbaar niet te vertrouwen. Om dat nog eens te benadrukken worden die gegevens ook nog gedeeld met politie en justitie, zonder dat ik daar wat over te zeggen krijg.

VIngerafdrukken

Het is makkelijk om te zeggen “wie onschuldig is, heeft niets te verbergen”. Maar ja, als ik toch onschuldig ben, waarom wil de overheid dan van alles van me weten? Nergens voor nodig. Misschien wordt het inderdaad wel tijd voor een opstand. Want zonder ID-bewijs door het leven gaan, wat op deze manier een serieuze optie wordt, is tegenwoordig lastig. Ben wel benieuwd wat het zou betekenen als ik me door principieel een scan en vingerafdruk te weigeren me straks niet opnieuw verkiesbaar zou kunnen stellen voor de raad omdat ik geen paspoort kan laten zien.

Het lijkt erop dat een meerderheid in de Kamer onze grondwettelijke rechten op privacy en onaantastbaarheid van het eigen lichaam willen uithollen, zover dat de bijzin “behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen” vele malen belangrijker wordt dan de rest van het artikel. Die kant wil ik niet op, zo’n Nederland wil ik niet in leven.

Deze mogen ze wel hebben (via Arnoud):

Middelvingerafdruk

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Persoonlijk, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.