Open, besloten en informeel

Zo, terug van de Raad. Een blik op het dagrooster toont me dat ik morgen niet vroeg uit de veren hoef voor het dagrooster, dus kan ik de laatste minuten van deze Woensdag Raadsdag net zo goed gelijk vullen met weer eens wat nieuws uit de vergadering.

VeerstalblokVoor zover er nieuws is. Want het was een beetje een rare avond.  Het begon met het gewone, openbare deel van de besluitvormende raadsvergadering. De gesproken brief werd benut door Hans du Pré om te benadrukken dat de raadsleden het belang van Gouda en haar groene randen moeten verdedigen bij hun Statenfracties, om zo het Veerstalblok groen te houden. Zoals bekend wil Ouderkerk daar een industrieterrein in het mooie veenweidelandschap aanleggen, als onderdeel van een schunnige deal uit de vorige eeuw. Gouda een randweg, zodat Gouda verlost is van het Krimpenerwaardverkeer in de stad, en de Krimpenerwaard een industrieterrein om … tja, waarom eigenlijk? Zeker vanuit het nu een deal waarbij er alleen maar verliezers zijn, vooral de mensen en dieren die zo genieten van het weidelandschap. Dat convenant kan helaas niet zomaar worden opgezegd door ons college, dus is het nu hopen dat de Provinciale Staten laten zien dat ze het Groene Hart serieus nemen. Schrappen dus dat terrein.

Vervolgens kwam het leerlingvervoer aan de orde. Coalitiegenoot PvdA had een amendement gemaakt met een aantal oppositiepartijen om de grens voor het aanbieden van vervoer ruimhartig neer te leggen. Kudos voor de dualistische houding, die dan ook door de gehele raad werd gesteund. Nu afwachten wat ze gaan doen als de voorspelling van het college uitkomt en dit inderdaad een dure grap wordt. Gouda zit niet ruim in de financiële jas, en dan is het volkomen onverantwoord om zonder enige dekking zo’n amendement aan te nemen. Maar wel fijn dat de mens nu eindelijk eens voor het geld gaat. Dat is anders nog vaak andersom. Zou de PvdA van ons geleerd hebben?

Daarna werd er driftig gehamerd (mijn salaris is weer veilig gesteld, de begroting STOVOG is goedgekeurd), waarmee het formele deel van de vergadering werd afgesloten. Er stond daarna een besloten deel gepland, als voorbereiding op een ontmoeting met Provinciale Staten over de Provinciale Structuurvisie die er moet gaan komen in de nieuwe WRO. Dat belooft wat spannends!

Nou niet dus. Een opsomming van beleid tot nu toe, wat vraagjes over de verstedelijkingsstrategie, de lijnen van de belangen van Gouda (bereikbaarheid, groen, water, te verwachten dus). Met Daphne Bergman van D66 zat ik me te verbazen dat dit het label “besloten” kreeg. Ik wilde grootste strategische verhandelingen, vlaggetjes op kaarten, aanvalsplannen, good councilmember, bad councilmember-spelletjes. Die verbazing culmineerde in de vraag “waarom is dit eigenlijk besloten?”. Waarop bleek dat het niet besloten was, maar informeel. WTF? Had ik iedereen nu bij de voornaam kunnen noemen? Affijn, het was dus niet besloten, dus bij deze uit de school geklapt:

Gouda wil groene randen, bouwen binnen de stad, en goed bereikbaar zijn per openbaar vervoer!

 En na een plas en een glas ging ik weer huiswaarts. Alles bleef zoals het was.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Open, besloten en informeel

 1. christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  ….. alles bleef zoals het was.
  DAn heb je werk toch niet zo goed gedaan?

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 2.0.0.12 op GNU/Linux

   [quote comment=””]….. alles bleef zoals het was.
   DAn heb je werk toch niet zo goed gedaan?[/quote]

   Of er hoefde niets anders. Of ben ik dan te conformistisch? 😉

   Het ging gewoon over niet zoveel gisteravond. Vandaar dat we pas om 11 uur klaar waren.

Reacties zijn gesloten.