15-14

De twee Wetten van Klets volgens Ton Jacobs, voormalig raadslid uit Delft:

De eerste wet van klets houdt in dat er stilzwijgend overeenstemming is dat de vergadering wordt volgepraat zonder dat de onderwerpen daartoe aanleiding geven.

De tweede wet van klets houdt in dat deelnemers bij vrijwel elk agendapunt het woord willen voeren, ook al voegt dat aan de gedachtewisseling niets toe.

Dat is met de 1-aprilgrap van Theo Krins en mij weer eens aangetoond. En wat hebben we genoten.

Omdat een wethouder nogal zuur rondliep dat het allemaal erg incrowd was maar even de achtergrond. Toen Theo Krins in de Raad kwam, nam hij zijn laptop nog wel eens mee. Handig, dacht hij. Het viel mij ook gelijk op. Maar zo handig was het allemaal niet, want er was geen netwerk. De laptop verdween dan ook uit zicht, maar een digitale band was geboren.

Wat later kwam het idee om iets ludieks te doen rond 1 april. Om dan een motie in te dienen over WI-FI was logisch. Aldus geschiedde. Na de vergadering van 26 maart bekokstoofden we wat, onze fracties gingen akkoord, en zoals afgesproken stuurde ik op 1 april de motie (pdf) rond. De traditionele openingszins was ietsje aangepast: “de raad, bijeen op de dag na 1 april”. Toch gelijk twee serieuze reacties. Ik noem geen namen.

De motie werd dus ingediend, en door Theo en mij, beiden met laptop in de aanslag, met een mix van argumenten en lol verdedigd. De latente behoefte aan een draadloos internet werd direct duidelijk: een aantal raadsleden maakte zich ernstige zorgen dat direct alle raadsleden achter de laptop zouden verdwijnen (inclusief zijzelf dus). Verder bleek de zelfkennis goed op peil, met het uitspreken van de angst dat raadsleden liever porno op de laptop bekijken dan een raadsdebat volgen. Harro Janssen kwam nog met een prachtig citaat en financiëel overzicht aanzetten. Hij zag de lol er wel van in, gelukkig.

En dan komt het op stemmen aan. Hadden we dat moeten doen? Tsja. We hadden de motie kunnen intrekken, en het op de manier kunnen doen zoals het hoort: bij griffie en presidium aankaarten. Maar ach, je dient een motie in, je geeft aan dat het ludiek is bedoeld, en dan moet je ook maar zien hoe de raad daarmee omgaat.

De handjes gingen de lucht in. Stemmen voor: 14. Stemmen tegen: 14. Een zacht “ooh” gaat door de zaal. Er zijn nogal wat afwezigen. Bij de PvdA ontsnapte Marjan Arenoe aan de fractiediscipline, wat het tellen nog iets lastiger maakte. Nog een keer. Dan blijken er 15 tegenstemmen te zijn. Motie verworpen.

Wat een avond.

Jammer dat ik niet bij m’n weblog kon, zo zonder internet.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Computers, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op 15-14

  1. Pingback: Even rustig, omdat het zo druk is | Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.