Gouda steeds meer in beeld als hoofdstad

David en Arnoud gooien er een schepje bovenop en komen met 15 redenen om Den Haag tot hoofdstad te bombarderen. Amsterdam zal er wel op reageren (tenzij ze dat vergeten). En daarmee blijft dit doorzeuren.

nieuwe reclamecampagne?Dankzij deze actie werd ik ineens gebeld, vanochtend tijdens een fietstochtje om even aan iets anders te denken dan verhuizen. Het bleek een redacteur van Spijkers met Koppen, een radioprogramma dat al jarenlang min of meer vaste prik is op mijn zaterdagmiddag. Hoe zat het met mijn idee voor Gouda als hoofdstad? Het zou een leuk debat kunnen opleveren met die andere 2 steden. Ben benieuwd of dat nog doorgaat.

Natuurlijk heeft Gouda als hoofdstad iets ludieks. Als ik het zou roepen in een raadsvergadering zou het weggehoond worden. Maar ja, hoeveel geboren Gouwenaren zitten er nog in de raad? Daarbij is mijn rekensommetje zo gek nog niet. Daarom mijn 6 redenen (voor elke ster 1) om Gouda als hoofdstad neer te zetten:

 1. Gouda ligt centraler dan Den Haag en Amsterdam – de hoofdstad moet voor iedereen gelijk bereikbaar zijn.
 2. Gouda heeft historie, als een van de belangrijkste steden van Holland (ooit belangrijker dan Amsterdam), maar torst die niet met zich mee – de hoofdstad is neutraal terrein.
 3. Allerlei belangrijke instituten zitten verspreid over de Randstad, zowel in Den Haag als Amsterdam – de hoofdstad hoort daar middenin te liggen.
 4. Gouda combineert water en groen met een dynamische stad – de hoofdstad is de plek waar onze vaderlandse geschiedenis en cultuur samenkomen en zichtbaar aanwezig zijn.
 5. Gouda geniet al internationale faam dankzij de kaas – de hoofdstad is je visitekaartje naar het buitenland, zonder dat verhaspelingen als “The Hague” nodig zijn om het begrijpelijk te maken.
 6. Gouda is een redelijk gemiddelde stad qua samenstelling – de hoofdstad moet een afspiegeling van ons land zijn.

En dat alles centraal gelegen, volop in ontwikkeling. De Spoorzone zou zich nog als regeringswijk kunnen ontwikkelen.. Laat Amsterdam en Den Haag maar kibbelen – waar er 2 vechten om een been wordt de derde de hoofdstad. Leve Gouda! Misschien na het meireces toch maar eens een balletje op gaan gooien.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Persoonlijk, Politiek met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Gouda steeds meer in beeld als hoofdstad

 1. Kimberley schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.14 op Mac OS

  Ben met alles eens behalve punt 5. 😉 Probeer maar ‘n stuk Gouda in Engeland te krijgen, zelfs met een Engelse G weten ze niet waar je het over hebt. And let us not speak of how they slice the cheese, it is to weep.

 2. Christian schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.14 op Windows XP

  Jahaa, maar hoeveel vierkante meter stoep heeft Gouda om op koninginnedag meuk te verkopen?

 3. Vincent Kagie schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.14 op Windows XP

  Als ik het zo lees gelden bijna al je argumenten ook voor Leiden. Is zelfs per trein beter bereikbaar vanuit Amsterdam en beter uit te spreken, want geen G. Alleen Leiden heeft geen kaas, maar Rembrandt.

  Echter waar gaat die discussie rond de hoofdstad eigenlijk over. Als het aan mij ligt zal die toch verworden in de verre toekomst tot deelstaat hoofdstad van de wereldstaat en tot die tijd is dit toch wel een leuke oplossing (lekker onconventioneel). Alhoewel misschien een idee om het hoofdstadschap te laten rouleren onder de provinciehoofdsteden (en dan Amsterdam gewoon hoofstad van Noord-Holland maken).

 4. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Van Bergen Ijzendoornpark kan een tweede vondelpark worden waar de spullen dan ook als rommel tijdens Koninginnedag kan worden verkocht.

  Overigens zal het niet zon slecht idee zijn om Gouda als hoofdstad te promoten, want dat kunnen we uiteindelijk ook eens aanspraak maken op de GSB gelden, want immers is Gouda een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking en spelen een deel van de Grote steden problemen ook in Gouda.

Reacties zijn gesloten.