Leve de tirannie van de minderheid!

Er is nogal wat ophef ontstaan over de ChristenUnie en hun standpunt in Embryo-gate. Een kleine, gristenfundamentalistiese minderheid zou Nederland in een orthdoxe wurggreep houden. Hebben we ons net allemaal opgewonden over de moslims, blijkt dat je helemaal niet uit een eng buitenland hoeft te komen om er een rare mening op na te houden. Was dat even naar wakkerworden voor de “leve de joods-christelijke identiteit van Nederland”-kliek!

Begrijp me niet verkeerd, ik ben het volstrekt oneens met het standpunt van de CU. Nog los van de medisch-ethische kant, waar we het toch nooit over eens zullen worden. Liever voorkomen dan genezen, maar als het nodig is moet je genezen. Dat is geen of-of, zoals de CU het neerzet. Van een hellend vlak is ook geen sprake; het gaat hier om een beperkte groep, met een duidelijk risico. Wat me wel steekt, en waarom ik ook hoop dat de CU in zal moeten binden, is dat zij vanuit hun geloof iets willen bepalen voor iedereen. Zij geloven dat de mens niet voor God mag spelen, en dat dus embryo-selectie, abortus en euthanasie fout zijn. Dat mogen ze geloven, en ze mogen daarnaar handelen. Maar er is geen enkele reden om die praktijken vervolgens te verbieden, want wie dat niet gelooft mag anders handelen. Het zou kunnen dat ze niet zo geloven in God, en dus zelf maar gaan bepalen wat wel en niet mag. Dat staat ook niet zo sterk.

Maar goed. Wat mij wel raakt is de reactie dat een kleine partij als de CU dat punt niet zo mogen maken, en druk zetten op de coalitie, omdat ze geen meerderheid vertegenwoordigen. Terwijl dat nou juist één van de verworvenheden van onze democratie is. Niet alleen dat minderheden worden beschermd, maar juist ook dat ze via coalities hun punten kunnen (proberen te) realiseren. Dat is een belang van iedere kleinere partij, en daar hebben we er nogal wat van tegenwoordig. Als we zouden vervallen tot een tirannie van de meerderheid levert dat alleen maar meer frustratie op: bepaalde groepen krijgen dan nooit de kans om hun mening in het beleid terug te zien. Met name wanneer die groepen opkomen voor een algemeen belang (bijvoorbeeld het milieu) kan dat op lange termijn nadelige effecten hebben.

Ik hoop inhoudelijk dat de CU in dit geval geen gelijk krijgt. Maar ik gun het ze dat ze dat af en toe wel lukt. Liever af en toe de macht van de minderheid dan constant de tirannie van de meerderheid.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Leve de tirannie van de minderheid!

  1. Kimberley schreef:
    Gebruikt Firefox 2.0.0.14 op Mac OS

    Ik ben het met je eens over minderheden vs meerderheden maar met zulke hypocriete standpunten gun ik de CU niets.

  2. CB te G schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

    Ik zou graag de originele heksentesten ook weer terug willen brengen. Zodra iemand ook maar enigszins aan wicca doet, Vastbinden stenen eraan en in de kattensingel. Als je blijft drijven ben je een heks.

Reacties zijn gesloten.