Ik Planeet, Jij Planeet, Wij Planeten

Af en toe komt een pijnlijke tekortkoming als linksmens aan het licht. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat ik niet geabonneerd ben op de Vrij Nederland. In het laatste nummer veel aandacht voor Pigeongate, met als achtergrond Jonge GroenLinksers geloven niet in actievoeren. Dat wist ik dus niet, tot ik het voorbij zag komen bij gloggega’s (bonus voor wie nog ergere samentrekkingen met gl- en blog kan maken!) Arnoud en Mattias.

Dat ik dat voorbij zag komen heeft met iets anders te maken dat blijkbaar in de VN werd genoemd: Planeet GroenLinks. Sinds 2005 draaiende, in het begin om makkelijk te zien wat er bij andere GroenLinksers leefde voor mijn eigen plezier, maar al snel voor een groeiend publiek dat dat ook wilde. Zeker na een themanummer in het clubblaadje onder GroenLinksers enigszins bekend, voor de buitenwereld nog niet zo. De VN is de eerste van de Oude Media die de Planeet op lijkt te pikken. De Elsevier miste nog een kans door alleen het forum te noemen. Waarschijnlijk was dat journalistiek handiger, omdat het forum direct aan groenlinks.nl is gekoppeld en je dus iedereen daar “achterban” kan noemen. De Planeet bestaat daarentegen uit genuanceerde GroenLinksers, en is dus veel minder interessant. Affijn.

Arnoud schrijft:

De ontwikkeling van bloggend (politiek) Nederland kent daarmee in mijn ogen een interessante ontwikkeling. Actieve leden van een politieke partij die op eigen kracht en met gebundelde krachten invloed hebben op de beeldvorming rondom GroenLinks, onafhankelijk van wat sommige mensen ‘de partijtop’ noemen.

Ik ben het daar wel mee eens. De Planeet is sowieso uniek: geen enkele andere partij brengt op deze manier haar bloggers bij elkaar. Misschien juist omdat het een eigen kracht is, die onafhankelijk van de “top” functioneert. Zowel de bloggers (“gloggers”) als de Planeet-site zijn onafhankelijk. Maar het Landelijk Bureau is daar niet bang voor, integendeel: men wil de Planeet graag steunen. Dat past ook prima bij GroenLinks als debatpartij (en niet navelstaren!).

De vraag die Arnoud daarbij stelt is interessant, en als aanstichter voel ik me natuurlijk direct geroepen hierop te reageren.

Is Planeet GroenLinks een campagnemiddel geworden, wordt het een GroenLinkse DailyKos of is het gewoon GroenLinks 2.0?

Zoals Arnoud zelf zegt: sturing op wat het zou moeten worden is zinloos. Het is dus lastig om iets te zeggen over de Planeet en wat het wordt. Een campagnemiddel? Ja en nee. Ja, omdat tijdens verkiezingen veel geblogd wordt over allerlei standpunten die leven binnen GroenLinks, en het daarmee een uitstekende informatiebron is. Nee, omdat het inherent onbetrouwbaar is: interne discussies komen snel terug op Planeet GroenLinks, en dat hoeft niet altijd positief te zijn. Tegelijk zie je ook duidelijk dat sommige dingen minder leven: de Toekomstdiscussie leeft nauwelijks op de Planeet.

Het bijeenbrengen van al die meningen is op dit moment de hoofdmoot van de Planeet, zo ziet ook René:

Dat zou betekenen dat niet gepland maar wel een gevolg van deze verzamelplek zou kunnen zijn dat het een forum wordt waar over dezelfde onderwerpen wordt gediscussieerd. Primair niet eens zo zeer door reacties maar meer door een bijeen brengen van allerlei meningen die voor iedereen zichtbaar zijn op de planeet. Iedereen kan dan ook sfeer komen proeven op de planeet, kennis nemen van de meningen binnen GroenLinks. De kracht van het informeren, enthousiasmeren en mobiliseren moet komen vanuit de planeet zelf.

Hij ziet de Planeet vooral als een andere vorm van een discussieforum. De Planeet is dat nu eigenlijk al, een platform van menigen, maar er wordt nog niet zoveel gebruik van gemaakt. Slechts enkele gloggers verwijzen naar andere glogs, nog niet iedereen gebruikt tags. Daar is nog een wereld te winnen.

Waar wil ik dan dat het heengaat? Op dit moment is dat trouwens lastig, omdat de Planeet tegen de grenzen van het mogelijke bij de huidige hoster aanloopt. Veel mensen hebben dat gemerkt, en met enige regelmaat kreeg ik de afgelopen tijd mailtjes van diverse gloggers over berichten die niet op de Planeet stonden. Dat geeft wel aan hoezeer de Planeet leeft, er is wel het gevoel dat je erop hoort te staan. Op dit moment draait de Planeet trouwens weer voor 100%, om te kijken of de 130+ feeds nu wel beheersbaar kunnen worden samengebracht.

Los van de technische beperkingen heb ik wel wat toekomstdromen. De Planeet moet het centrale verzamelpunt zijn van GroenLinks 2.0 zaken, en allerlei verschillende informatiestromen samenbrengen. Blogs, reacties op blogs, twitter, hyves, nieuws en blogs over groenlinks, flickr, youtube, last.fm, en wat er ook nog meer wordt uitgevonden. Wie doet wat, wie vindt wat, de digitale mens achter de GroenLinkser. Die maken uiteindelijk de Planeet. Die faciliteert, maar drijft uiteindelijk op wat de gloggers schrijven.

Alles op de Planeet staat daarom in dienst van het hoofddoel: een snel overzicht van wat er leeft onder GroenLinkse bloggers, een thermometer in de kont van de partij. Zoals Arnoud schrijft:

informeren, enthousiasmeren en mobiliseren

En ik sluit me graag aan bij René’s woorden:

Mensen moeten, als ze éénmaal kennis hebben gemaakt met de planeet en wat er gebeurt, de verleiding niet kunnen weerstaan om nog eens terug te komen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Ik Planeet, Jij Planeet, Wij Planeten

 1. Pingback: Paul Vermast - GroenLinks » Blog Archive » Van een andere planeet

 2. ReinoutS schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.16 op GNU/Linux

  Reacties op blogjes zijn vaak interessant genoeg om ook te publiceren. Zou dat een idee voor een toevoeging zijn; een reacties-uitklapwidget bij elke post?

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   Dat is zeer zeker een idee, maar vanwege de extra resources die dat kost op dit moment nog niet te doen (tientallen extra commentfeeds volgen, moeten allemaal gedownload en verwerkt worden…)

 3. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Vergeet ook niet dat je zo ongewenste sujetten, die totaal niet GL minded zijn, als ik moet weren..

  bloglers?

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   Bloglers doet me denken aan Boggle 🙂

   En ik filter hier ook niet op ongewenste sujetten, dus waarom zou dat op de Planeet wel moeten? Een reactie is een reactie, of dat nou van Femke Halsema of van m’n Moeder is.

Reacties zijn gesloten.