De Pers vindt persvrijheid “te politiek”

‘Als het alleen zou gaan om een steunbetuiging aan het principe van persvrijheid, dan had ik destijds inderdaad getekend. Dat zou ik ook nu nog doen, als ik nu nog voorzitter van Milieudefensie zou zijn’

Aldus minister Cramer over de gewraakte advertentie van Bluf!, waarin steun werd uitgesproken voor de actie om achtergehouden informatie over kerncentrales openbaar te maken. Ruim 20 jaar na dato wilde het blogcircuit, onder leiding van GeenCommentaar, een actie starten om persvrijheid te verdedigen, in de stijl van Bluf. Het doel: een advertentie in De Pers. Helaas vond De Pers de advertentie te politiek en werd deze niet geplaatst, tot grote ergernis. Onderstaand het persbericht dat daar vandaag over is verstuurd. Wil je de advertentie bestuderen en misschien zelfs tekenen, kijk dan op bluf2008.nl. Had ik misschien als Michel Clijmij moeten tekenen vanwege de toekomst?

Dagblad De Pers weigert advertentie weblog

Het Dagblad De Pers heeft gisteren tegen eerdere toezeggingen in een advertentie van het politieke weblog GeenCommentaar geweigerd omdat deze “te politiek getint” zou zijn. De advertentie leek uiterlijk op de befaamde Bluf!-advertentie uit 1986, die onlangs zoveel ophef veroorzaakte. In de advertentie riep GeenCommentaar, onder andere gesteund door de websites Sargasso, Davidrietveld.nl en Hiram.nl en door Fransisko van Jole, burgers op alsnog de Bluf! publicaties te steunen door te tekenen op www.bluf2008.nl. Daarnaast werden linkse en rechtse partijen én de media in de advertentie verweten niet duidelijker op te komen voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

De weigering van De Pers kwam als een schok voor GeenCommentaar, omdat er in de communicatie over de advertentie de afgelopen dagen nooit sprake was van enige terughoudendheid, ook niet na het voorleggen van de tekst. Pas na aanlevering van de laatste versie, na het verstrijken van hun eigen deadlines, liet De Pers weten de advertentie niet te willen accepteren. GeenCommentaar-hoofdredacteur Joost Berculo: “De mensen met wie ik overlegde waren net zo verbaasd als ik. Volgens hen is de advertentie door de hoofdredactie persoonlijk geschrapt. Waarom De Pers geen advertentie wil plaatsen waarin wordt opgeroepen tot meer persvrijheid is mij een raadsel”.

Over de verdere beweegredenen van De Pers wil Berculo niet speculeren: “Het is natuurlijk helemaal aan De Pers om te beslissen dat ze geen politiek getinte advertenties willen, al zal ze dat in verkiezingstijd een hoop inkomsten kosten. Het was alleen wel zo netjes geweest als ze ons dat maanden geleden, toen wij met het blad in zee gingen, hadden gemeld. Je kunt toch wel verwachten dat een politieke website met een politiek getinte advertentie aankomt.”

GeenCommentaar heeft een afspraak met De Pers, waarbij er advertentieruimte beschikbaar wordt gesteld in ruil voor het doorsturen van bezoekers naar de website van De Pers.

De tekst van de advertentie is te vinden op http://www.bluf2008.nl en de bijbehorende actie gaat gewoon door. Op die site kan vanaf vandaag getekend worden om de Bluf!-2008-actie te steunen. GeenCommentaar kijkt uit naar publicatiemogelijkheden in media die minder moeite hebben met de begrippen persvrijheid en vrijheid van meningsuiting dan De Pers.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Persoonlijk, Politiek met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De Pers vindt persvrijheid “te politiek”

  1. Pingback: De Pers vindt persvrijheid “te politiek” | Minitrue.nl

Reacties zijn gesloten.