Feest van het Leren

Donderdag, Klijmijdag. Dat was een beetje de indruk van 3A afgelopen donderdag. Zij mochten ‘s middags, na anderhalf lesuur aardrijkskunde, het 5e t/m 8e uur met me mee naar de Antwerpseweg. Daar had de gemeente Gouda gezorgd voor een programma waarin de leerlingen kennismaakte met het werk van de afdeling Ruimtelijke Ordening en Beheer (maar wij mogen Rob zeggen). Ik ging mee met de pet van docent, maar natuurlijk ook als raadslid die het leuk vindt om eens achter de schermen mee te kijken.

3A aan de slag (foto: Pim Mul)

3A aan de slag (foto: Pim Mul)

Ik moet zeggen, het programma zat goed in elkaar. De rode lijn was het ontwerpen van een hangplek, dat je tegenwoordig “chillzone” schijnt te noemen. Als achtergrond daarbij mochten ze aan de gang met het Geografisch Informatiesysteem van de gemeente, waarin werkelijk alle ruimtelijke informatie zit die je maar kan bedenken. Op de parkeerplaats, lekker in de zon, stond een apparaat opgesteld om te landmeten. Dat mocht ook ouderwets gebeuren, met een dubbel pentagoonprisma, een krijtje en een meetlint.

In het atrium, ook bekend als onze vaste vergaderplek, werd hard gewerkt aan een ontwerp van een chillzone. Slechts 1 groep had daarbij nog gedacht aan de betaalbaarheid, de rest was volledig losgegaan. Speelvijvers, disco’s, tussen de 1 en 3 barren, fietsenstallingen, meerdere sportvelden, een kletshoek, het hield niet op. Ontzettend leuk om al die creatieve ideeën te zien, en hoe die voor een zogenaamde bewonersavond werden verdedigd. Waarbij sommigen zich zo goed inleefden dat de gestelde vragen (hoe zit het met parkeren en bereikbaarheid?) precies hetzelfde waren als op een echte bewonersavond.

Een uitermate geslaagde middag, waarin de leerlingen hebben kunnen zien waar je als geograaf in de praktijk allemaal mee te maken kunt krijgen, en wat een gemeente zoal doet. Iedereen was de volle 2 uur hard en enthousiast aan de slag. Dat stimuleert mij dan weer om vaker dit soort projectjes te doen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Geografie, Gouda, Onderwijs, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.