de Goudse Ster

Ik was in het voorjaar nog een beetje sceptisch over het VVD-plannetje voor de “Goudse Ster” voor jonge vrijwilligers. Misschien omdat ik ook al niet zoveel heb met de lintjesregen, maar ik vond het ietwat truttig. Op zich is het mooi dat de oppositie met kleine plannetjes voor de wethouder komt, en het niet nodig vindt om het collegebeleid aan te vallen, maar toch. Onze fractie zag toch liever eerst het advies van de jeugdraad. Het idee erachter is mooi, maar je moet bij dit soort initiatieven toch altijd even met echte jongeren checken, het gaat immers om hen.

De enige echte Goudse Ster

De enige echte Goudse Ster

Nu is dat advies er (pdf), en het is positief. Het advies is ook goed opgesteld, waardoor slechts 2 spelvauden (“dat het serieus gebeurd” en “dat het lintje wat betekend“) nog het idee gaf dat dit van jongeren afkomstig was. Of het goed of slecht is dat jongeren zich al zo de taal van de politiek machtig hebben gemaakt laat ik aan de lezer over.

Het advies gaat uitvoerig in op jongeren en vrijwilligerswerk. Dat doen jongeren heel veel, maar ze ervaren het niet zo. En voor je een lintje krijgt moet je dat vrijwilligerswerk een paar honderd jaar doen, dus ze doen het voor weinig officiële waardering. De suggestie van de Jeugdraad om de maximumleeftijd te verhogen naar 22 lijkt me daarom ook een logisch voorstel. Mijn beeld dat het wat tuttig zou zijn zag ik nergens terug, dus wat betreft de Jeugdraad is er geen vuiltje aan de lucht. Dan zal ik daar verder geen punt van maken.

Wat mij betreft kan dit voorstel in een volgende vergadering ingebracht worden, en met een applausje en dank voor de VVD op het bordje van de wethouder gelegd worden om zo snel mogelijk te regelen. Mijn ergernis blijft dan nog wel dat we als Raad echt niet op dit microniveau met initiatiefvoorstellen bezig zouden moeten zijn, maar dat mag niet ten koste gaan van een goed plan voor jongeren. Over micro-niveau gesproken: hopelijk komt er dan ook een vrijwilligersfeest dat wat meer geschikt is voor jongeren dan de huidige jaarlijkse borrel in de Sint Jan.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags . Bookmark de permalink.

3 reacties op de Goudse Ster

 1. Laura schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Michel,

  Waren jullie dan niet op microniveau bezig met wireless internet in het hele gemeentehuis?

  groeten Laura ;o)

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   Haha, goeie 🙂

   Maar wij deden dat op (nou ja, rond) 1 april. Dat is wel een verschil, want ik neem aan dat je dit niet als grap hebt ingediend.

   • Laura schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

    Nee dit is beslist geen grap, maar zoals jij je wellicht kunt herinneren werd er destijds zeer serieus op jullie voorstel gereageerd. En ik vind eigenlijk niet dat het jongerenlintje micro niveau is. Het gaat om iets heel belangrijks namelijk positieve aandacht voor jongeren die hun steentje bijdragen aan onze samenleving. Wat mij betreft is dat nooit micro. Maar goed daar zullen we van mening verschillen. Ik verheug mij in ieder geval op het debat.

Reacties zijn gesloten.