Ik moet wat met wiki’s…

Hey, hey, Wiki
Hey, Wiki, hey
Hijs nu het zeil gezwind
Hey, hey, Wiki
Hey, Wiki, hey
Blijf hoog, hoog aan de wind

Minister Plasterk heeft iets voor mij gedacht: digitale lesboeken op een wiki. Dankjewel hoor. Had niet gehoeven.

Nu ben ik, zowel in de politiek als op school redelijk digitaal georiënteerd. Ik hoor ook regelmatig van de leerlingen dat we bij Aardrijkskunde het meest van digitale hulpmiddelen gebruik maken. Dus waarom zou ik tegen een hippe nieuwe weptweepuntnulle wiki zijn?

Het is vooral dat het een beetje dubbelop is. Lessen en materialen worden al veel langer uitgewisseld in “de community”. Op mijn vakgebied is er een redelijk actieve groep docenten. Er zijn uitwisselingsbijeenkomsten. Op zich had Plasterk zich de moeite kunnen besparen.

Maar ik zit ook met een ander punt. Er gaat iets dwingends van uit. Ik moet daar in mijn vrije tijd aan de slag, lessen die ik heb gemaakt ter beschikking stellen, maar krijg ik er ook wat voor terug? Hoe voorkom je free riders? Kan dit uitlopen op een verkapte bezuiniging? Weg met de schoolboeken, de docenten schrijven het wel op een wiki…

Het open idee van zo’n wiki spreekt me erg aan. Toch ben ik dus een beetje huiverig. Voor Open Source Software werkt dit allemaal prima, maar zal het in het onderwijs ook zo gaan? En wat betekent dat voor mij? Kan ik straks nog leuke ideeën bedenken, of is er geen geld voor omdat ik net zo goed alles van Wikiwijs kan halen? Een school in Groningen is toch geen concurrent, dus kan je daar mooi van profiteren zonder dat het ten koste gaat van het leerlingaantal.

Ik kijk het nog maar even aan.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Computers, Geografie, Onderwijs met de tags . Bookmark de permalink.