Stikvoort uitgehoord

Over veiligheid kan je niet genoeg praten, lijkt het motto in Gouda. Doen is belangrijker, maar het is wel fijn om regelmatig bijgepraat te worden en van gedachten te wisselen over dit onderwerp. Het blijft een thema in Gouda, en zelfs als we het iets beter doen, doen de andere gemeenten het nóg beter.

Het grote probleem dat we daarbij hebben is de onderbezetting van het korps. Er zijn simpelweg te weinig agenten. De korpschef, zeg maar de directeur, van het korps Hollands-Midden, Jan Stikvoort, was naar Gouda gekomen om dat toe te lichten. Het blijkt dat onderbezetting een relatief begrip is. Op zich lopen er genoeg fte’s rond in het korps, maar niet waar je ze zou willen. Met name de (hoofd)agenten, de gemiddelde agent die je op straat tegenkomt, zijn het probleem. Er zijn er gewoon niet genoeg. Er wordt aan gewerkt, maar de meeste oplossingen zijn wel voor de langere termijn. De situatie blijft dus nog even krap. Zeker voor Gouda, waar het tekort relatief nog groter is dan heel het korps en het district, zo’n 10 procentpunt.

Middenin de presentatie in het Stadhuis hadden we gelijk De Politieke Gebeurtenis van Gouda 2008. Wie wel eens langs is geweest weet dat we altijd per microfoon spreken. Makkelijk voor de notulen, maar ook voor de verstaanbaarheid. In het Stadhuis zit dat allemaal met vooroorlogsche draadjes aan elkaar geknoopt, zo lijkt het. Want middenin de presentatie van Stikvoort klonk ineens een damesstem door de Raadszaal: “Gaat u allemaal zitten, achterin is nog plaats”. De griffier snelde met gezwinde spoed naar buiten om de veronderstelde boosdoeners, GroenLinks in de zaal aan de andere kant, op hun microfoons te tikken. Daar bleek niets aan de hand.

Dat wisten wij inmiddels ook, aangezien het gezelschap van veiligheidswoordvoerders werd welkom geheten in de Burgerhal, bij het huwelijk van Adri en een naam die ik niet verstond. Omdat Theo het niet op z’n blog zal schrijven, doe ik maar de uitgebreide versie… Het kwam erop neer dat Adri blijkbaar iets met Griekenland had, een Grieks standje in dit geval. Op welke manier het werd bedoeld bleef onduidelijk, want vlak daarna werd de geluidsinstallatie maar uitgeschakeld.

Hard schreeuwend naar elkaar maakten we de avond af. Naast het gesprek met Stikvoort werd het Teamjaarplan van de politie in Gouda besproken. Niet zo heel spannend, want het is geen raadsbesluit, dus wij mogen alleen opmerkingen meegeven. Daar wordt op geknikt, en dan gaat alles weer door. Wij hebben vooral aandacht gevraagd voor huiselijk geweld, omdat dat in het stukje over prioriteit geweld wat op de achtergrond verdween.

Bij de horeca-ondersteunende activiteiten erna was wijkteamvoorzitter Bommel na de parkeerbijeenkomst van GroenLinks blijven hangen. Het was nog lang onrustig in de kroeg…

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.