Raad, kort

Tsja, wat moet je zeggen na zo’n laatste raadsvergadering? Veel hamerstukken, veel stemverklaringen (de SP is alleen voor de opening en sluiting van de vergadering, voor de rest willen ze geacht worden tegen te stemmen), en één debat.

Dat debat ging over de samenwerking op belastinggebied. De uitvoering van de belastingtaken zou naar een aparte organisatie moeten, met daarin ook o.a. Leiden en het hoogheemraadschap Rijnland. Door samen te werken kan het efficiënter, dus goedkoper. Dat betekent concreet een gezamelijke aanslag van Rijnland en Gouda voor belastingen – dus simpeler voor de burger, zeker als die kwijtschelding nodig heeft – en dus een besparing van ruim een ton. Geld dat weer in andere zaken gestoken kan worden.

Maar ineens bleek dat Leiderdorp tochniet meedoet, zo deelde PvdA-er Frank van der Knaap mee. Nieuwe informatie, die het debat een enorme wending gaf. Want wat betekent dat voor de schaalvoordelen? In de overlegschorsing waren we er met de GroenLinks-fractie er al vrij snel uit: Leiderdorp is vrij klein, de wethouder gaf al aan dat er zelfs een kleine besparing viel te verwachten door het niet meedoen van Leiderdorp, en dat de extra kosten mee zouden vallen. Voor ons geen reden het besluit te herzien. Met de kanttekening dat het beleid bij de raad blijft, de kwaliteit minimaal hetzelfde en het een financiële besparing op moet leveren zoals beloofd door wethouder Janssen konden wij instemmen.

Het CDA was duidelijk in een felle discussie verwikkeld. Ze zaten recht tegenover ons, dus het uitzicht was fascinerend. Er werd aangestuurd op uitstel van het besluit, maar dat kon niet op de steun van de overige coalitiepartners en de wethouder rekenen. Immers, daarmee geef je een onzeker signaal af naar Leiden, waar nog besloten moet worden. Daar is men nu positief, maar als Gouda twijfelt vanwege Leiden, zou Leiden kunnen twijfelen vanwege Gouda. En dan kan het hele feest niet doorgaan, met alle financiële consequenties vandien. Dan zou je een financiëel en kwalitatief voordeel kunnen mislopen, en dat is niet de bedoeling.

Duidelijk was dat in die fractie flinke verdeeldheid heerste. Onze voorspelling “ze gaan nog wel om” bleek bewaarheid te worden, hoewel bij de stemming bleek dat er sowieso een meerderheid was dankzij D66 en 50+. Eén raadslid was tijdens de stemming echter net even op het toilet. Toevallig. De enige manier om niet tegen te hoeven stemmen trouwens, want blanco stemmen mag niet. Voor, tegen of even de zaal verlaten, dat zijn de keuzes.

Na dit debat werd er nog gehamerd, gepraat, en geborreld. Tijdens de borrel mocht ik Theo Krins zijn prijs overhandigen voor Leukste Raadslid. Omdat hij het nogal eens over vrouwen heeft op zijn weblog, heb ik hem Sigmund weet wel raad met vrouwen gegeven. Ongetwijfeld komt dat nog terug op zijn weblog.

Over de borrelpraat zal ik niet teveel uit de school klappen, behalve dan het gesprekje met de SGP-fraktie over dit bericht. Niet zozeer inhoudelijk, maar check die datum waarop Fred de Wit van de SGP zou hebben gereageerd… Wat voor dag was 13 december eigenlijk?

Het was weer een mooie avond. Eindelijk reces.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Raad, kort

 1. fred de wit schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Beste Michel

  Onze discussie is nog niet ten einde..Geef me even de tijd om de tijdsperikelen te onderzoeken………

  Fred de Wit SGP /Gouda

 2. fred de wit schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Beste Michel

  Hebbes……..de code van mijn reactie op AD was :

  13/12/08 – 13:03:55…..of te wel ZATERDAG………….

  Fred de Wit ( SGP / Gouda)

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

  Ik had me inderdaad een dag vergist… Stom van me!

Reacties zijn gesloten.