Ondernemers beledigd door VVD

Het is toch wat. Denk je rustig de kerst in te gaan, kopt de Goudse Post in chocoladeletters “Raad beledigd“. Gelijk moet je dan moeilijke vragen van je vrouw beantwoorden: waar ben je dan beledigd over?

Ik was dus helemaal niet beledigd. De Raad trouwens ook niet. Alleen op-twee-na-leukste-raadslid Laura Werger, zo blijkt het het artikel.

De VVD heeft namelijk een bijzonder nauwe blik op het ondernemerschap – of een vlaag van oppositievoeren te pakken. De enige liberale waarden die schijnbaar tellen zijn vrijheid en blijheid. Maar verantwoordelijkheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid, die tellen niet:

Ondernemers moeten ondernemen en niet leuke dingenvoor de stad bedenken. Daar zijn anderen voor.

Goudse ondernemers, vrij naar de VVD

Goudse ondernemers, vrij naar de VVD

Tsja, met zo’n instelling (die we al een beetje kenden) is het inderdaad niet vreemd dat het al bijna onmogelijk is om rond sinterklaas de intocht te georganiseerd te krijgen door de ondernemersverenigingen, en rond kerst gesmeekt moet worden om een bijdrage voor de kerstverlichting. Daar zijn ondernemers immers niet voor. Die ondernemen.  Ook al komt er geen klant meer langs omdat er niks gebeurt in Gouda – men onderneemt stug door, en wacht af tot anderen wat doen.

Maar zo werkt het natuurlijk niet. Ondernemen is óók leuke dingen doen voor de stad. Omdat dat bijdraagt aan je onderneming. Omdat de stad ook af en toe leuke dingen voor jou doet.

Al die “leuke dingen” zorgen voor meer volk in de stad, die uit de wijde omgeving komen. Omdat hier in Gouda leuke dingen gebeuren. En al die mensen komen hier hun geld uitgeven, zorgen voor werkgelegenheid. Die mensen vertellen aan familie, vrienden en kennissen hoe ontzettend gezellig Gouda is. En al die mensen komen met goed gevulde portemonnees ook genieten van Gouda. Speciaal voor onze ondernemers. Zowel voor al die ondernemers die zich hebben ingespannen om Gouda zo leuk te maken, als voor de ondernemers die niets doen, maar wel meeprofiteren. Rechtvaardig? Gelijkwaardig? Verantwoordelijk?

Maar dat zal de VVD een worst wezen. Ondernemen is niet leuk, aldus de beledigde raadsfractievoorzitter. Gelukkig zijn er genoeg niet-beledigde raadsleden over die beter dan de VVD snappen wat ondernemen is.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, Politiek met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Ondernemers beledigd door VVD

 1. jan vermeij schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Laat ik eerst zeggen dat ik dit soort informatie uit de Raad geweldig vind, wij hebben dit jaren gemist, techniek wellicht ??

  Maar… ik vind dit geweldig hoe GL meevoelt wat een ondernemer voelt, de wereld kan veranderen !
  Ik denk bijv aan “diezelfde binnenstad goed bereikbaar etc.etc.”

  Fantastisch toch hoe een niet-ondernemer mee kan voelen met de gevoelens van een ondernemer.

  Een wel gemeende raad….. pas op dat je niet het imago krijgt van “ik weet wel wat goed voor U is” daar hebben we er al teveel van.

  Michel, de Kerst is voorbij, ik wens jou een goede jaarwisseling en een fijne Raad 2009.

  Jan Vermeij (een overwachte VVD hoek !)

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   GL voelt al jaren mee met de ondernemer, dat weet je toch 🙂 De binnenstad moet inderdaad beter bereikbaar, daarvoor moet eerst die auto eruit. Staat enorm in de weg als je door de stad loopt of fietst, kost een hoop klanten. Blij dat de VVD daarin meevoelt!

   Jij ook het beste voor 2009, in en buiten de Raad.

 2. R.Jansen schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Moeilijke kerst gehad Michel, met al die lastige vragen van je vrouw?

  Het is ook niet uit te leggen deze zgn.sociale rechtvaardigheid, zeker niet als de keihard sappelende bakker of de groenteman om de hoek en zelfs de zorginstellingen op een ondemocratische wijze gedwongen moeten bijdrage voor volksvermaak.
  Het geld uit de zorginstellingen behoort aan gezondheid en verzorging van ( zieke en bejaarde ) burgers uitgegeven te worden.

  Ondernemers zijn net zo als jij en ik, burgers die niet behoren gedwongen te worden om zich te organiseren of te verenigen, via een belastingverhoging.
  Dat geldt ook voor pandeigenaren van niet woningen.

  Het gaat niet alleen om de betalende ondernemer van de binnenstad voor een sint optochtje of kerstverlichting zoals je het stelt , hier wordt heel Gouda niet woningen mee belast en of dat rechtvaardig is?????

  De wet BI-zone (voorheen BGV wet)had democratischer en beter op zijn plaats geweest.

  Blijft er nog 1 vraag over ,
  Waar profiteerd die ondernemer nou eigenlijk van????????

  Goede jaarwisseling,
  Ria Jansen

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   Hoi Ria,

   Blij dat je zo uitgebreid reageert 🙂

   De wet BI-zone had voor hetzelfde probleem gezorgd als er nu is: alsof je de kalkoenen laat kiezen wie er met kerst gegeten wordt. “Ik niet” is dan de eerste reactie, en zo krijg je nooit draagvlak.

   Het gaat inderdaad niet alleen om de binnenstad, maar ook op de Goudse Poort en andere bedrijventerreinen zijn er genoeg mogelijkheden om die door samenwerking aantrekkelijker te maken. Daar profiteren ook die ondernemers van.

   Voor de keihard sappelende bakker valt de belastingverhoging wel mee, en kan dat ook extra mogelijkheden geven om eens te investeren in zaken om de winkel heen die die bakker aantrekkelijker kunnen maken. Als die bakker zich aansluit bij een ondernemersvereniging en uit het fond kan trekken hangt die bakker ook niet van eventuele onwillende ondernemers in de directe omgeving af.

   Maar de bottom line is juist wel die rechtvaardigheid. Willen we de actieve, goedwillende ondernemers afstraffen of belonen? Oftewel, bedankt voor de moeite maar zoek het maar uit, of hier heb je een pot belastinggeld waar je vrij uit mag putten om meer klanten te lokken, zonder dat er profiteurs zijn die niks bijdagen maar wel de vruchten plukken? Dat laatste lijkt me een mooie beloning voor de creatieve en initiatiefrijke ondernemers in onze stad. En al die anderen kunnen zo aanhaken – zij bepalen dan over hun eigen geld. Dat is hun eigen, vrije keuze.

 3. Ria Jansen schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Hoi Michel

  Kan uit jouw reactie opmaken dat je echt geen kaas van ondernemen hebt gegeten, misschien wel kalkoen met de kerst?
  Zo zie je maar ieder zijn vak.

  Vind het niet kunnen dat je stelt dat de belastingverhoging voor de keihard sappelende bakker wel meevalt.
  En hier geldt ook hoe krijgt de Bakker in een alleen achteraf straat bv. in Korte Akkeren zijn centen uit het Fonds om daar iets van in zijn omgeving op te leuken?
  Kom nou ben je werkelijk zo naief?
  Eerst gedwongen lid worden , dan een idee verzinnen om dan aan een bestuur van het Fonds te vragen of ook hij iets met zijn 5% gestortte OZB verhoging uit het Fonds mag / kan doen.

  Goudse Poort is goed bezig , de aantrekkelijkheid verhogen is verplicht eerste aanzet van de Gemeente zij zijn verantwoordelijk voor het openbaargebied.
  Jaren een gebied laten verpauperen (komt nog voort uit het gat van Bloemendaal)omdat er geen geld voor is.( gereserveerd?)
  Meer dan 80% is daar verenigd, dat is democratie.
  De BVGP heeft dan ook als vereniging Nee gezegd tegen het Fonds.
  Hier had de BI-zone beter op zijn plaats geweest.

  Wat er nog steeds ontbreekt in het Goudse door organisaties en Gemeente, niet op tijd communiceren en het afdoen met een kranten berichtje of 1 brief naar vereniging of organisatie waar in wordt gesteld , er komt een ondernemersfonds punt.
  Stel dat de meerderheid nee zou zeggen, sta je politiek mooi te kijk. Want hier in Gouda is het niet door de ondernemers voorgesteld ( zoals in Leiden ).
  Voor 1 januari achter de schermen met een handje vol mensen de boel dicht timmeren.
  Dat is nou net waar het in het Goudse bij de ondernemers in het verkeerde keelgat schiet.
  Het is te kortzichtig om te stellen dat niet iedere ondernemer actief is en welwillend, hier geldt communiceren en er tijd insteken en de tijd nemen.

  Het verbaasd mij Michel dat je niet schrijft over de zorginstellingen die mee moeten betalen aan het Fonds 5% OZB verhoging. Je ben het toch wel eens dat, dat geld aan de zorg besteed hoort te worden en niet aan milieuvervuilende kerstverlichting, 2 vette lichtstralen die loos in de lucht schijnen, Ijsbaan, en meer van die energie etende evenementen.
  Of maakt dat nu niet meer uit omdat Gouda groene stroom heeft???

  Rest nog steeds 1 vraag:
  Waar profiteerd de ondernemer nou eigenlijk van????????

  Prettige jaarwisseling
  Ria Jansen

Reacties zijn gesloten.