Vuurwerkverbod

Kwam een paar dagen geleden al het bericht dat Arno Bonte een referendum per straat wilde over vuurwerk. Inmiddels is er een digitale petitie van Arno Bonte en David Rietveld om de Tweede Kamer een besluit te laten nemen over een vuurwerkverbod. Alleen professionals mogen dan nog vuurwerk afsteken.

Natuurlijk zijn er nadelen aan vuurwerk: het levert behoorlijk wat milieuschade op, en veel mensen durven niet naar buiten. Maar in tegenstelling tot andere landen is Oud & Nieuw in Nederland echt een buurtfeest. Daarnaast is de bevolking extreem verdeeld over dit onderwerp: de helft wil alleen professioneel vuurwerk, de andere helft wil knallen. Het kan ook heel gezellig zijn, terwijl het zonder vuurwerk wel heel stil en saai op straat wordt, zo weet ik uit ervaring in Sydney. Mega-vuurwerk in de stad, maar niets te doen in de buurt.

Een totaalverbod zie ik dus niet zitten. Maar de nadelen van vuurwerk zijn duidelijk en kunnen niet zo terzijde geschoven worden. Mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan naar een beperkt aantal afsteekplaatsen per wijk voor mensen om vuurwerk af te steken. Je zou een centrale show kunnen organiseren om mensen “weg te lokken” van eigen vuurwerk. Streng aanpakken van malloten die niet met vuurwerk om kunnen gaan.

Morgen mag ik op Omroep West mijn mening toelichten (ook via internet te beluisteren). Al om kwart over acht (update) zeven ‘s ochtends, dus hopelijk wordt er vannacht niet zo geknald. Ben ik lekker fris voor de radio.

Vuurwerk in Gouda

 • Alleen een offiële overheidsvuurwerkshow (31%)
 • Zo veel, zo vaak mogelijk zelf kunnen knallen (28%)
 • Een paar vuurwerkafsteekzones (26%)
 • Helemaal geen vuurwerk (14%)
 • Referenda per straat (2%)

Totaal aantal stemmen: 111

Laden ... Laden ...

Update: Krispijn Beek past het subsidiariteitsbeginsel toe, René Kerkwijk begrijpt mij maar tekent toch.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Vuurwerkverbod

 1. Pingback: Knallen om 7.15 | Publiekelijk tijdverdrijf

 2. Krispijn Beek schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.5 op Ubuntu

  Ik begrijp inmiddels uit de reactie David Rietveld dat ik mij onterecht op subsidiariteit beroep. Aangezien vuurwerk momenteel nationaal geregeld is. Komt de volgende vraag: moet je dat wel willen? 😉

 3. haataanarno! schreef:
  Gebruikt Google Chrome 2.0.172.37 op Windows XP

  hallo waar slaat dit tog allemaal op het is 1 keer in het jaar !de meeste mensen genieten van het vuurwerk en vinden het leuk!
  die geen die het niet leuk vinden oke maar blijf dan binnen of ga slapen!wat is er nouw nog leuk om alleen een olibol te eten zonder vuurwerk het bestaat al jaren maar nee dit zielige nederland moet weer allemaal zielige regeles gaan verzinnen of het afschaffen!
  ja oke die geen die gewond raken is hun eigen schuld denk ik!
  wie van mij met illegaal vuurwerk wil spelen ga je gang!maar kom op zeg hoe kun je dat nouw tegen houden zech!als het nouw echt een oorlog was oke dan moet het stoppen ja maar dit………..zielige gedoe ik ben het er voor 0% mee eens!die lui vonden het vroeger ook leuk om vuurwerk aftesteken en nu zijn ze ouder en willen ze het afschaffen kom op zeg!wat een eendeverhaal!en zo,n show in de gemeenste slaat ook nergens op dat is tog de zelfde luchtvervuiling lijkt mij en er zijn echt wel ergere dingen op de wereld kom op waar houd je je mee bezig zeg denk aan je vrouw ofsow!!!!!!!………..

 4. whoops schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  ik vind het echt onzin dan ga je een saaie vuurwerkshow organiseren van 10 minuten en dan kan je weer naar huis ik wil vannaf 10:00 lekker knallen die ene keer ik snap niet dat ze om die ene dag zoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo moelijk gaan doen echt erg 🙁

Reacties zijn gesloten.