Zondag Appiedag

Hoe rustig moet de zondag zijn? Afgelopen woensdag werd al betreurd dat niet is afgedwongen dat het Catherina Gasthuis (haat aan die nieuwe naam) ook op zondag open is. In de papieren AD stond deze week ook nog dat de Albert Heijn het verzoek heeft ingediend om op zondag open te mogen gaan.

Dat de ChristenUnie dat niet zo ziet zitten, spreekt voor zich. Maar zelf heb ik ook zo mijn twijfels bij zondagsopenstelling van winkels.

Er zijn momenten dat ik snak naar winkels die op zondag open zijn. Die ene vergeten boodschap is vaak de druppel. Of die keren dat ik me, tegen alle normen van redelijkheid in, op zaterdag in de AH aan de Markt wurm.

Aan de andere kant legt het een enorme druk op de kleinere winkeliers en supermarkthouders, voor wie opening op zondag niet altijd winstgevend of sociaal wenselijk is. De druk om mee te doen is groot, de voordelen voor henzelf kleiner dan voor een grote winkel met meer geld en mogelijkheden.

De afweging is dus tussen twee algemene belangen (zondagsrust tegenover zelf bepalen wanneer winkelen) en het kleine ondernemersbelang. De oplossing doet altijd iemand tekort. Ik ben bang dat het voorlopig nog nodig zal zijn op zaterdag extra goed je boodschappenlijst te controleren… Het museum gaat wat mij betreft op zondag open, en aan ondernemers de uitdaging om tegemoet te kunnen komen aan de veranderende winkelpatronen. Zijn er alternatieven voor het toestaan van supermarkten die elke zondag open zijn?

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.