Raad het knopje

Nou, daar zit ik dan alweer op de bank. De Raad heeft dit keer een snelheidsrecord gebroken: om 20.25 kon de voorzitter alweer sluiten. En hij had nog zo z’n best gedaan om de avond wat te rekken.

Het was een agenda van niets: één echt besluit, een hamerstuk zoals gebruikelijk tegenwoordig, en de benoeming van een burgerraadslid voor de SGP en voor ons: Rob Schröder komt ons bijstaan. Of het de agenda, de griepgolf of een andere reden was weet ik niet, maar wel 6 raadsleden waren vanavond niet aanwezig. Waaronder de voltallige SP-fractie.

We begonnen voor de echte vergadering met het weer eens testen van het elektronische stemsysteem. Iets dat de burgemeester overduidelijk niets vindt, en dat iedere keer weer met een opmerking richting de griffier duidelijk maakt. Het is ook enorm ingewikkeld: knopje 1 is om je aan te melden, knopje 2 is dan tegen, knopje 3 blanco, en knopje 4 voor. Knopje 5 heeft geen functie, hoewel er bij mij “dubbel of niets” bij stond gekrabbeld.

Met die knopjes gaat het snel mis, zo ook nu. Gecombineerd met de afwezigheid van enkele raadsleden, waardoor met name de PvdA-ers zichzelf niet op de geprojecteerde uitslag terug konden vinden, leverde dit de ene na de andere stemronde op. Koffie of thee, Pierre geeft een rondje (nadat hij 2 en 4 door elkaar had gehaald), etc. Met de uitslagprint kon gecheckt worden dat het allemaal klopte (yay transparantie), maar toen was de chaos al zo groot dat werd besloten om volgende keer wéér te testen. Ik kijk er nu al naar uit.

Vervolgens vlogen we door de agenda, werden de burgerraadsleden geïnstalleerd, het stuk afgehamerd en konden we pauzeren. Die pauze gebruikte ik om maar eens met het CDA over alcohol te praten. De APV en de toelichting erop hadden ze inderdaad niet gelezen. Het lijkt me nog steeds onhaalbaar om voor de hele gemeente een verbod af te kondigen, want geen enkele gemeente heeft dat gedaan. Ook Woerden en Zoetermeer niet, ook al dacht het CDA van wel.

Hun insteek komt neer op een soort willekeur: je kan iemand niet op overlast pakken, dus dan pak je ze op een open fles. Nog los van de morele vraag of je dat wel zou moeten doen is het volgens mij ook niet effectief. Het zal er uiteindelijk wel op neer komen dat een paar extra overlastgebieden aangewezen worden als alcoholvrije openbare ruimte, zoals dat nu ook voor de binnenstad geldt.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

1 Response to Raad het knopje

  1. Michel Klijmij schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    New blog post: Raad het knopje http://tinyurl.com/cjoy48

Reacties zijn gesloten.