Is de SGP voor legalisering softdrugs? en e-government

Mona VinciSpannende schriftelijke vragen op het RIS vrijdag: de SGP over softdrugs. De vragen lezende vroeg ik me bijna af of ze ineens voor legalisering zijn. Die kant wijzen de meeste vragen wel op. Want ja, ik deel de mening van de SGP dat de overheid criminaliteit rond softdrugs tegen moet gaan. En de beste manier daarvoor is legaliseren. Daarmee heb je meer zicht op niet alleen de gedoogde voordeur, maar ook op de nu nog illegale achterdeur. Dat geeft je instrumenten om bijvoorbeeld witwassen van crimineel geld aan te pakken.

De laatste vraag, of het college bereid is om haar beleid te herzien, zou ik dan ook graag met een “ja” beantwoord zien. Namelijk dat we streven naar 100% legale coffeeshops, die zoals andere horeca benaderd worden: netjes belasting betalen, je aan de regels houden en geen overlast. Helaas houdt kortzichtig beleid dit nog steeds tegen, en blijft de criminaliteit rond softdrugs onnodig in stand. Hand in hand met de SGP naar legalisering dus!

Maar ik zal het wel weer verkeerd begrepen hebben.

eGovernment
Het is zo rustig in de Raad dat we woensdag een avondje praatsessies konden inplannen. De avond begon met een gesprek over een rekenkameronderzoek naar eGovernment. Dat is hip en weptweepuntnul, dus daar wilde ik wel aan meewerken. De conclusie was eigenlijk heel simpel: we doen wel veel, maar er is geen  beleid, geen evaluatie, geen informatie. Het meest die kant op is nog mijn motie OS/OSS die Open Standaarden oplegt.

Mooi moment was de vraag hoe onderwerpen nou eigenlijk op de politieke agenda kwamen. Theo Krins en ik kwamen exact tegelijk met “Als je ermee kan scoren”. Opgelucht  met ons cynisme schudden wij elkaar de hand, wat ons op de opmerking kwam te staan dat wij Knabbel en Babbel waren.

Komende woensdag is de agenda weer wat beperkt. Snel hameren, en dan op naar het grote onderwerp: de voorzieningen voor Westergouwe.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Is de SGP voor legalisering softdrugs? en e-government

 1. Theo schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Criminaliteit bestrijden door legalisering van softdrugs is een oude disuccussie die inderdaad aan een bepaalde inconsequentie een einde maakt. Het gaat er wat mij betreft echter om, om aan de bron te beginnen en gewoon softdrugs te verbieden. Dan geef je aan dat dit soort middelen gewoon niet gewenst zijn. Dus Michel, op dit punt zijn we het dus ook “heerlijk oneens”.

  • michelklijmij schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   Inderdaad, want ik vind softdrugs net zo min ongewenst als koffie en alcohol.

   De ervaring leert ook dat verbieden niet helpt. Zie de VS (zowel nu met drugs en hoge minimumleeftijd alcohol als tijdens de Drooglegging).

   Bovendien, waarom zou het jou of mij aangaan dat iemand blowt?

Reacties zijn gesloten.