Niet lullen maar poetsen

Het was zo’n mooi en sympathiek van van de ChristenUnie: deuren dicht van winkels, dat scheelt energie. Klopt helemaal, mijn steun hebben ze. Maar de insteek bevreemdde me direct: praten met de SOG en RHID. Niet alleen omdat die twee clubs lang niet alle ondernemers vertegenwoordigen (dat proberen we wel te stimuleren), maar vooral omdat Theo Krins aankondigde te willen praten.

De pen is machtiger dan het zwaard. Maar je moet je woorden wel zorgvuldig gebruiken. In dit soort gevallen in verordeningen, niet in een kopje thee met wat ondernemers. Je ergste angsten worden direct bewaarheid: de SOG wil helemaal niet praten over energiebesparing. Wat nu, ChristenUnie? Net als bij terrasverwarming het er maar bij laten? Of toch proberen wat meer dwang uit te oefenen?

Met de opmerking dat het allemaal wel meevalt gooit de SOG de deur dicht. Ik zal eens een rondje door de stad maken om te zien in hoeverre het openstaan van winkeldeuren een probleem is. Als dat zo blijkt te zijn zou ik zeggen: maak er maar regels van. Men kan wel roepen dat het allemaal zo vervelend is, al die regels, maar helaas blijkt keer op keer dat regels nou eenmaal nodig zijn om simpele dingen af te dwingen. De vraag is: als er regels nodig zijn, durft de rest van de raad dan mee te doen? Of slaat dan toch weer de angst om iets te vinden toe, net als bij terrasverwarming?

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Niet lullen maar poetsen

 1. Wim Hillenaar schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Grappig. Ik dacht dat GroenLinks niet zo hield van regels die gedrag voorschrijven en mensen in hun vrijheid beperken. Dat was ten minste de reactie op het voorstel om alcohol op de openbare weg te verbieden. Die mensen moet je niet lastig vallen met verboden. Dat is te ingrijpend.
  Voor ondernemers geldt dat kennelijk niet. Hup, doe er maar wat regels en verboden bij. Dat kan de economie wel hebben.
  Echt begrijpen doe ik het niet!
  Groet,
  Wim Hillenaar
  CDA-Gouda

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

  Energieverspilling is zonde. Een biertje op je stoep drinken zonder dat je iemand lastig valt maakt niks uit.

  Een regel moet zinnig en handhaafbaar zijn. Een alcoholverbod zoals jullie dat voorstellen is dat niet, dichte winkeldeuren wel.

  Kwestie van proportie en zinnigheid. Dat snapt het CDA toch ook wel? 🙂

Reacties zijn gesloten.